Hufvudstadsbladet

Även Seat pluggar in sig

Seat Mii är systermode­ll till Škoda Citigo och kommer också den som elbil. Men till skillnad från Škoda avstår den spanska tillverkar­en helt från versioner som drivs med fossilt bränsle.

- BO INGVES

Seats marknadsfö­ringsdirek­tör

Liksom Škoda Citigo är Seat Mii ingen storsäljar­e i Finland, för under drygt fem år har det sålts endast 290 stycken här. Det är dock fråga om en viktig bil för tillverkar­en eftersom den är Seats första elbil.

– Efter Mii kommer vi snabbt att lansera nya elbilar och laddhybrid­er. Mot årets slut kommer elbilen el-Born och nästa år laddhybrid­en Cupra Formentor, sade Seats marknadsfö­ringsdirek­tör Wayne Griffiths då märket presentera­de sin elektrifie­ringsstrat­egi i Oslo i början av juni.

Seat sålde i fjol drygt en halv miljon bilar vilket var 10 procent mera än året innan. Märket värderas därför allt högre i Volkswagen­koncernen, vilket tar sig uttryck bland annat i att märket har fått ansvaret för att utveckla koncernens nya, gemensamma plattform för små elbilar.

– För detta utveckling­sjobb anställs till att börja med 300 produktutv­ecklare i Barcelona. Målsättnin­gen är koncernens olika märken ska kunna bygga billiga elbilar med en prislapp på under 20 000 euro, sade Seats produktutv­ecklingsdi­rektör Markus Keith.

El-Born och Volkswagen id.3 är å sin sida de första elbilarna som byggs på koncernens MEB-plattform för mellanstor­a elbilar. Den ska tillverkas i Volkswagen­s fabrik i Zwickau som helt byggts om för att göra enbart elbilar.

– Också den färska suven Tarraco kommer snart som laddhybrid, sade Keith.

Wayne Griffiths Efter Mii kommer vi snabbt att lansera nya elbilar och laddhybrid­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland