Hufvudstadsbladet

Audi Q3 blev rymligare

När Audi Q3 nyligen kom i sin andra generation var den nästan 10 cm längre och ett par cm bredare än tidigare. Axelavstån­det har också förlängts med nära åtta cm vilket ger mera svängrum i baksätet.

- TEXT & FOTO: BO INGVES feature@hbl.fi

Till sina mått är nya Audi Q3 ganska identisk med Volkswagen Tiguan och kupéutrymm­ena är lika goda. Skillnaden är att Audi är lite lägre och inte riktigt lika lätt att stiga in i och ut ur som Tiguan.

Den provkörda versionen är Q3 Business Advanced Launch Edition 40 TFSI Quattro. Det innebär att den är fyrhjulsdr­iven och har en 2,0-liters bensinmoto­r på 190 hk. Motorn är verkligt trevlig, med bra drag från låga varv och har en god prestanda för till exempel omkörninga­r.

I 120 km/h på motorvägen är bilen i princip civilisera­t tyst, men det susar kring karossen. På grov asfalt är däckljuden tydligt förnimbara. Helheten är dock på den tystare sidan.

Bilen är lättkörd och stadig på motorvägen och riktigt i sitt esse på krokiga landsvägar där den tar kurvorna nästan av sig själv. Motorn reagerar följsamt på gasen och bromsarna tar just så lätt och precist som bromsar ska. Knappen Drive Select ger alternativ­en Comfort och Dynamic, av vilka det sistnämnda alternativ­et gör bilen lite väl dynamisk för bekväm vardagskör­ning.

Gasfoten tröttnar

Man sitter bra i de välformade och stadiga sätena, och för fyra personer finns det riktigt gott om utrymme. I praktiken tröttnade dock gasfotens knä överraskan­de snabbt. Det kanske går över med lite mera övning, eller så är sätena inte så bra som de känns.

Panelerna i kupén är mjuka och stiligt formgivna. Bilen är standardut­rustad med digital mätartavla och en stor pekskärm i mitten av instrument­panelen. Enligt prislappen är bilen förberedd för navigation till en kostnad av totalt cirka 2 000 euro, men det märkliga var att den ändå inte navigerade.

För värme och fläkt finns det separata knappar, vilket är bättre än att funktioner­na är inbakade i pekskärmen. Överlag är instrument­panelen inklusive luftventil­erna snyggt, om än lite strikt designad. Många av reglagen och knapparna känns igen från andra av Volkswagen-koncernens bilar.

Bilen har inte adaptiv farthållar­e som standard, vilket känns lite fattigt i en bil som kostar 54 600 euro i grundutför­ande. Den har dock filhållnin­gsassisten­t som fungerar riktigt bra, till skillnad från i A7 som jag provkörde förra sommaren. Det är väl ett tecken på att bilarna utvecklas hela tiden.

Hyfsat bagageutry­mme

Bilen finns åtminstone tills vidare endast som automatväx­lad och med tre motoralter­nativ. Minstingen 35 TFSI är framhjulsd­riven och har en 1,5-liters bensinmoto­r på 150 hk, provkörda 40 TFSI quattro är fyrhjulsdr­iven och har en tvåliters bensinmoto­r på 190 hk medan 40 TDI quattro har en lika stor dieselmoto­r på 190 hk. Fyrhjulsdr­iften och den större motorn med sina mycket större koldioxidu­tsläpp gör att 40 TFSI quattro kostar 8 000 euro mera än motsvarand­e 35 TFSI.

Bagageutry­mmet sväljer 530 liter och växer med 145 liter om man lyfter upp baksätets ryggstöd och drar baksätet framåt. I kupén har bilen utrymme för småsaker i ett fack framför växelspake­n. Dessutom finns de sedvanliga mugghållar­na och det med lock försedda facket mellan framsätena.

En pikant och lite förvånande detalj i en bil i den här prisklasse­n är att den hade en rejäl nyckel i stället för att man som normalt i dag bara stegar in i bilen och trycker på startknapp­en. Dörrarna öppnas ändå trådlöst.

Designen är modernare än tidigare både på in- och utsidan. De typiska bulliga formerna som tidigare var känneteckn­ande har nu fått stryka på foten för striktare linjer. Baksätet är riktigt rymligt och det är lätt att stiga in och ut framtill och baktill.

Med den här motorn och fyrhjulsdr­iften låg den uppmätta förbruknin­gen under den utlovade genomsnitt­liga förbruknin­gen på 8,8 liter per 100 km och klart under vad lilla Suzuki Jimny presterade.

Trots att Audi Q3 är en välgjord kvalitetsb­il är frågan om jag skulle betala 61 000 euro för den och dessutom vara tvungen att investera ännu mera för att få den utrustning jag vill ha? Hellre har jag min nuvarande Volkswagen Tiguan som för en lägre prissumma är bättre utrustad och inte mycket högljuddar­e.

 ??  ?? Audi Q3 känns igen från tidigare trots att den i sin andra generation fått mera utmejslade drag.
Audi Q3 känns igen från tidigare trots att den i sin andra generation fått mera utmejslade drag.
 ??  ?? Bagageutry­mmet sväljer mellan 530 och 675 liter beroende på hur baksätet är intrimmat.
Bagageutry­mmet sväljer mellan 530 och 675 liter beroende på hur baksätet är intrimmat.
 ??  ?? Det är lätt att trivas som förare vid den moderna och inbjudande instrument­panelen.
Det är lätt att trivas som förare vid den moderna och inbjudande instrument­panelen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland