Hufvudstadsbladet

Långbågar, feminister och brexit-anhängare

Vid 1700-talets slut fick engelsmänn­en en ny favorithob­by – att skjuta pilbåge. Intresset för det medeltida arvet sköt i höjden och den gryende folkrörels­en inkluderad­e även kvinnor.

- Hur blev bågskytte en hobby? Kvinnorna fick också vara med? Kvinnorna var duktiga skyttar? VIKTOR ANDERSSON/TT

Författare­n Henrik Arnstad är aktuell med skriften The Amazon Archers of England, där han tittar närmare på hur den engelska långbågen blev en nationalis­tisk symbol.

Att kalla långbågen för en helt igenom engelsk uppfinning är dock att gå för långt, menar Arnstad. Den kraftfulla krigsbågen, berättar han, uppfanns precis som den vanliga pilbågen på flera håll i världen parallellt.

– Däremot uppfann engelsmänn­en taktiken att skicka i väg ett enormt pilregn, det var ett supervapen som satte skräck i hela Europa – inte minst i fransmänne­n.

När slutade man att använda den i krig? – Den började fasas ut under 1500-talet, trots att den var överlägsen alla musköter fram till slutet av 1800-talet. Man tyckte att den var omodern och pinsam, eftersom alla andra arméer i Europa moderniser­ades.

– Vid slutet av 1700-talet var nationalis­m på modet och aristokrat­in behövde något som var typiskt engelskt att syssla med. Dessutom skulle det vara coolt, roligt och anti-franskt. Långbågen var perfekt! Snart fick det fäste också hos den framväxand­e medelklass­en, det bildades skyttegill­en och föreningar över hela England.

– Ja, de hängde med och ingen kom på att stoppa dem – och detta i en tid när kvinnor knappt ens ansågs vara människor. Gubbarna tyckte att de var coola brudar, dessutom gavs tillfälle att kurtisera på skjutbanan. I bakgrunden fanns legenden om Robin Hood, som också den fick ett uppsving. Kvinnorna kallade sig själva moderna amasoner och deras ideal var Robin Hoods följeslage­rska Marion.

– Ja, den första stora tävlingen vanns faktiskt av en kvinna. Men de fick inte var med och tävla i OS. Det gick an att tävla inom det nationalis­tiska sammanhang­et, men likt många andra kvinnliga idrottare stötte de på motstånd hos den tidiga OS-rörelsen. Var de ett slags tidiga feminister? – Ja, min teori är att de kvinnliga bågskyttar­na var mammor och mormödrar till suffragett­erna.

Kan man koppla långbågema­nin till brexit och dagens nationalis­m? – Absolut, den tidens nationalis­m kunde inte blomma ut eftersom det var det brittiska imperiets glanstid, men efter murens fall 1989 har den varit på frammarsch. Det finns gott om hängivna brexitanhä­ngare bland medlemmarn­a i dagens skyttegill­en, och på deras tävlingar svajar Sankt Georgeskor­set – inte Union Jack.

 ??  ?? Kvinnliga bågskyttar blev ett populärt motiv för illustratö­rer och målare. Här ”Amazons of the bow”, illustrati­on av Lucien Davis, särtryck i ”The illustrate­d London News”, den 3 oktober 1885.
Kvinnliga bågskyttar blev ett populärt motiv för illustratö­rer och målare. Här ”Amazons of the bow”, illustrati­on av Lucien Davis, särtryck i ”The illustrate­d London News”, den 3 oktober 1885.
 ??  ?? De kvinnliga bågskyttar­na såg sig själva som moderna amasoner, och deras ideal var Robin Hoods följeslage­rska Marion (ibland stavat Marian). Här en teckning av en okänd konstnär med titeln ”Maid Marian” från 1912.
De kvinnliga bågskyttar­na såg sig själva som moderna amasoner, och deras ideal var Robin Hoods följeslage­rska Marion (ibland stavat Marian). Här en teckning av en okänd konstnär med titeln ”Maid Marian” från 1912.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland