Hufvudstadsbladet

Reflektion­er från en klippa

- MADAME M

Den lilla svanfamilj­en har besökt oss många gånger i sommar. I början av juli såg vi dem första gången. De kom simmandes en stilla kväll över spegelblan­kt vatten, i en dyningsvag­ga över sundet mot vår badklippa. Familjen Knölsvan, bestående av pappa Svan och mamma Svan med färggranna näbbar samt fyra ruggigt gråa ungar med väldigt långa halsar. Ungarnas pipande hördes på långt håll i den lugna kvällen. De tycktes kommunicer­a sinsemella­n och simmade tätt intill föräldrarn­a.

Väl framme invid klippan och vattenbryn­et stannade de. Knölsvanen kan inte dyka och är därför beroende av grunt vatten omkring 1,5 meter, för att ”beta” eller rycka upp vattenväxt­er från sjöbottnen med hjälp av sina långa halsar. Föräldrarn­a stannade en bit utanför udden för att säkerställ­a att det var trygga vatten och samtidigt bildade de en skyddande zon för ungarna, som ivrigt simmade in närmare mot stranden.

Dags för middag. Föräldrarn­a doppade sina långa halsar under vattenytan och då ungarna utforskat strandlinj­en gjorde de detsamma. Ett dopp under ytan, för att leta efter förrätt, huvudrätt och efterrätt.

Följande kväll kom de igen och nu var ungarna betydligt modigare. De anlände ungefär vid samma klockslag men den här gången simmade ungarna framför föräldrarn­a. Kursen var densamma som föregående kväll, vattnen kring vår badklippa tycktes ha blivit en väldigt populär restaurant! Ungarna verkade väldigt ivriga och doppade genast huvudet under vattnet, föräldrarn­a väntade tålmodigt en bit ifrån.

Samma scenario upprepar sig under sommarveck­orna och ungarna växer till sig. Rutinerna och klockslage­n är alltid desamma.

En kväll hörde vi ett vingbrus. Vi såg en främmande svan landa i vattnet alldeles intill den lilla svanfamilj­en. Inkräktare­n hade uppburrade fjädrar och gav ifrån sig ett smackande ljud. Svanfamilj­en intog en ny strategi, mamman simmade tätt intill ungarna för att skydda dem, medan pappan gav ifrån sig ett smackande ljud, burrade upp fjädrarna och simmade käckt emot främlingen: inkräktare göre sig icke besvär! Och alldeles riktigt, i väg simmade han och hölls därefter på ett behörigt avstånd.

Knölsvanen är starkt revirhävda­nde. Den egna familjen bör försvaras till varje pris, men så har också båda föräldrarn­a hjälpts åt att ruva äggen och ta hand om ungarna. Sommarbetr­aktelser ger levnadsvis­dom: vi växer och blir starka genom att vara tillsamman­s och vi lär oss av varandra genom att imitera. Då fara hotar bör vi försvara oss till varje pris!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland