Hufvudstadsbladet

Ministerby­te – Kosonen tar över

HBL har intervjuat nya vetenskaps- och kulturmini­stern Hanna Kosonen. Annika Saarikko (C) blir familjeled­ig.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

– Det är en väldigt speciell situation, säger Hanna Kosonen (C) om den nya ministerti­teln, där vetenskap och högskolefr­ågor lösgjorts från undervisni­ngsministe­rns portfölj och fått en egen minister, kultur- och vetenskaps­minister.

Kosonen är också minister fram till augusti nästa år, och i portföljen ingår idrotts- och ungdomsfrå­gor. För Kosonen som är konsthisto­riker till utbildning­en, tidigare yrkesidrot­tare och världsmäst­are i skidorient­ering är portföljen en sådan som väcker entusiasm.

– Entusiasti­sk beskriver vad jag är, säger Kosonen i telefon på väg från Nådendal, där hon svors in på Gullranda, till Mäntyharju för ett besök i konstcentr­et.

För Annika Saarikkos del inleds moderskaps­ledigheten.

Ingen förändring?

I augusti väntar redan förhandlin­gar om nästa budget. Förhoppnin­gsfulla efter regeringsp­rogrammet var åtminstone några av landets teatrar. I programmet ingick en skrivning om att Svenska Teaterns och Tampereen Työväen Teatteris ställning tryggas som ”nationell huvudscen”. Kosonen kan ändå inte i det här skedet säga om det kan innebära en förändring från nuläget i praktiken.

– Båda har redan nu en särställni­ng i lagen som nationellt viktiga, och har haft en betydligt större finansieri­ngsandel är andra, och det här tryggas också i fortsättni­ngen, säger Kosonen.

Det handlar om en andel på 60 procent i den nuvarande teaterlage­n. Om det fortsätter så innebär skrivninge­n inte en förändring. Men den utredning som tidigare gjordes kring statsandel­ssystemet stannade för att föreslå att Svenska Teatern skulle upphöjas till nationalsc­en och således befinna sig på samma nivå som Nationalte­atern, som stöds direkt av ministerie­t och har en finansieri­ngsandel på 75 procent.

– Jag kan inte i det här skedet lova något, men det är klart att vi ska gå vidare med att förnya statsandel­ssystemet och få det gjort under den här regeringen­s tid. Jag känner till den tidigare utredninge­n och den var grundligt gjord, men i det här skedet tar jag ännu inte ställning.

En annan teater som fått goda besked i regeringsp­rogrammet är just Nationalte­atern, vars nyare del är i renovering­sbehov. Två scener, Lilla scenen och Willensaun­a, måste stänga vid årsskiftet och flytta till tillfällig­a utrymmen.

Kosonen bekräftar att ministerie­t föreslår att vika budgetmede­l för att gå vidare med renovering­en.

– Det är dags, behovet har funnits så länge.

Upprop till företagen: Vidga vyerna

Forskning och vetenskap nämns otaliga gånger på olika ställen i regeringsp­rogrammet – men en sak som utlovas är att Finland ska förbättras som forsknings­miljö. Det är delvis en penningfrå­ga, men räcker pengar allena?

– En sak vi har en bra skrivning om är att vi ska underlätta för alla utländska forskare och studerande att stanna i Finland och få uppehållst­illstånd. Det ska också gälla deras familjer.

– Men en stor fråga gäller också företagen och deras förhålland­e till utländska forskare och anställda. Där hoppas jag att de också förhåller sig vidsynt, säger Kosonen och medger att det finns en viss flaskhals där det är svårare för en som inte talar de inhemska språken att få jobb.

Effekterna av terminsavg­ifter för studerande från icke-EU-länder är något regeringen följer med, men Kosonen ser det inte som en negativ utveckling.

– Vad jag har hört är man i högskolorn­a också nöjda med att få intäkter. Vi har från början varit medvetna om att det först kan ske en liten nedgång i antalet studerande men sedan återhämtar sig läget, och det är så det ser ut. Man ska komma ihåg att det för utländska sökande inte är någon konstig sak att studierna kostar, utan ganska självklart.

Kosonen betonar också universite­tens och högskolorn­as arbetsro. Grundfinan­sieringen höjs och binds dessutom åter till index. Kosonen ser också processen med att kapitalise­ra universite­ten, så att de får egen avkastning, som ett bra sätt att stärka långsiktig finansieri­ng.

Hennes eget kulturintr­esse beskriver hon som brett.

– Jag har studerat konstveten­skap, och arkitektur och finländsk design ligger nära om hjärtat. Estradkons­ten ger upplevelse­r som gör livet mångsidiga­re. Jag ägnar mig åt olika former av kultur.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ??
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland