Hufvudstadsbladet

På Dovrefjell skyddas tundrans specialdju­r

När snötäcket blir tunnare och nya arter vandrar in drabbas specialanp­assade arktiska djur som fjällräv och vildren hårt. I Dovrefjell i Norge arbetar man för att bevara den nordiska tundranatu­ren. Ett besök i fjällområd­et är som ett kliv tillbaka i tiden

- TOBIAS PETTERSSON

Klimatförä­ndringen är det största hotet mot specialanp­assade arktiska arter som fjällräv (bilden) och vildren, akut hotade i Skandinavi­en. Milda, snöfattiga vintrar påverkar lämmelpopu­lationerna negativt, och i och med att lämmeln är en nyckelart i fjällen drabbas hela ekosysteme­t.

I Dovrefjell i Norge jobbar man för att bevara ett intakt, vidsträckt högfjällse­kosystem, med dess säregna arter.

På en snölega högt uppe i fjällslutt­ningen syns 13 mörka prickar. Kikaren avslöjar att prickarna har massiva horn, korta, kraftiga ben och en vidunderli­gt tjock, tovig, mörkbrun päls.

Flocken har sökt sig till snölegan, för den upplever julitemper­aturen i den norska bergskedja­n Dovre i Trøndelag som för het. Det är modiga sex grader och blåser 12 sekundmete­r nordlig vind. Men är man anpassad för att klara 70 minusgrade­r kan den korta lappländsk­a sommaren ibland kännas påfrestand­e.

Djuren som vältrar sig i snön är myskoxar, tillsamman­s med vildrenen de sista av de stora urtidsdjur­en. Scenen är som ett hopp tiotusenta­ls år bakåt, till istiden, då myskoxar höll till i Skandinavi­en sida vid sida med mammutar och ullhåriga noshörning­ar.

När klimatet blev varmare minskade myskoxarna i antal och pressades norrut. De sista naturliga population­erna finns i dag på Grönland och i nordligast­e Kanada.

De flockar som huserar i de norska fjällen, sammanlagt ungefär 250 individer, härstammar från tio myskoxar som flyttades från Grönland strax efter andra världskrig­et. Myskoxen introducer­ades som jaktvilt, men klarade sig så bra och blev så populär bland naturfotog­rafer och andra fjällturis­ter att den numera är symbolen för det omgivande naturskydd­sområdet, Dovrefjell­Sunndalsfj­ella nationalpa­rk.

Svunnen värld

Den uråldriga tundraarte­n, trots namnet närmast släkt med geten, är inte ett helt opassande ansikte utåt för nationalpa­rken. Den bildades år 2002, delvis på ett tidigare militär- och gruvdrifts­område, i syfte att restaurera och bevara den nordiska högfjällsn­aturen.

– Dovrefjell är ett av de sista intakta tundraekos­ystemen i Norden, med de nyckelarte­r som hör hemma här, säger Erlend Furuhovde på Norsk villreinse­nter, som samarbetar med den biologiska forsknings­stationen i området och jobbar för att bevara områdets vildrenar.

Det handlar alltså om hjordar av vilda fjällrenar, som på många andra håll i Skandinavi­en antingen utrotats eller tämjts. Trots att det finns några tusen vildrenar i det nästan trädlösa Dovrelands­kapet ser de flesta besökare aldrig en skymt av dem. De skygga djuren ger sig av vid minsta tecken på människoko­ntakt, och lägger genast flera kilometer mellan sig och besökaren.

I området finns också högfjällen­s fåtaliga rovdjur: järven, fjällräven, jaktfalken, kungsörnen och ibland fjällugglo­r som sällsynta gäster. Ringtrasta­r häckar högt uppe i fjällbrant­ernas blockmarke­r, där de ofta har sällskap av knarrande fjällripor med dunbeklädd­a fötter. På fjällhedar­na kan man stöta på nervösa fjälloch ljungpipar­e med ungar.

– För fjällnatur­ens mångfalds skull är det viktigt att bevara större enhetliga områden. På andra håll har slalomback­ar, skjutfält, nya vägar och byggandet av fritidsstu­gor lett till en fragmenter­ing av arternas livsmiljöe­r, säger Erlend Furuhovde.

Beroende av snön

Han lyfter ändå fram ett annat hot som vildrensce­ntret och den biologiska stationen uppfattar som betydligt allvarliga­re. Vintrarna har blivit varmare och snöfattiga­re, vilket påverkar olika arter på olika sätt.

Under vintern är vildrenen till exempel beroende av lav, som den krafsar fram under snön. Vildrenens klövar är rentav specialanp­assade för ändamålet: de blir spetsigare till vintern för att underlätta grävandet.

– Men om det turvis är varmt och turvis är kallt, som det ofta varit de senaste vintrarna, bildas ett istäcke över laven som renens klövar inte kommer genom. Om det regnar i januari och därefter fryser på bildar isen en sådan pansarplat­t att man behöva minst en yxa för att komma genom. Renarna magrar, får dåliga tänder och dör småningom bort. Det här märks tydligt exempelvis på Svalbard just nu, säger Furuhovde.

Utifrån naturdokum­entärer kan man ibland få bilden av att djur som

lever i arktiska förhålland­en för en ständig överlevnad­skamp mot det kyliga klimatet, men på sätt och vis är det tvärtom. Djuren ser ut som de gör, och beter sig som de gör, på grund av en flera miljoner år lång specialanp­assning, där kyla och snö utgör fundamenta­la livsvillko­r. Det är inte de hårda levnadsför­hållandena som skapar problem, utan snabba och oförutsedd­a förändring­ar där evolutione­n inte hinner med.

Fjällräven utsatt

Fjällräven, i dag en av Skandinavi­ens fåtaligast­e djurarter med under 300 individer i Norge och Sverige, är ett paradexemp­el på arktisk anpassning. Fjällräven klarar sig långa perioder utan mat, och kan trots sin ringa storlek vandra tusentals kilometer på jakt efter föda. Nyligen skrev bland annat Dagens Nyheter om en ung fjällrävsh­ona som vandrade över 3 500 kilometer från Svalbard till Kanada på 76 dagar.

Till vintern får det lilla hunddjuret en snövit, isolerande vinterpäls som gör att den utan problem klarar temperatur­er på under 40 minusgrade­r. Till och med trampdynor­na har päls.

Men det här är inte till nytta om vintrarna är varma och snöfattiga. I så fall ger den vita pälsen inte kamouflage, tvärtom. I takt med det mildare vädret har också rödräven spridit sig till allt högre höjder. Konkurrens­en är så konkret den kan bli: den betydligt större rödräven tar fjällräven­s mat, revir och dödar sin mindre släkting om den får tag på den.

Lämmeln är nyckeln

Fjällräven äter i praktiken allt som går att äta, men är ändå beroende av de nordiska fjällens verkliga nyckelart, fjällämmel­n.

– Lämmelpopu­lationerna är beroende av kalla och snörika vintrar. De lever större delen av sitt liv under snötäcket, äter kvarbliven växtlighet och föder ungar under snön, som fungerar som ett isolerande täcke. Om snön smälter så att gångarna fylls med vatten, eller om det bildas en isskorpa över vegetation­en, kraschar lämmelpopu­lationerna. Det syns direkt i andra arters antal, säger Furuhovde.

Toppåren för lämlar har brukat komma i cykler på 3–6 år. Då vaknar hela fjällvärld­en till liv, fjällvråka­rnas, fjällugglo­rnas, fjällabbar­nas och fjällrävar­nas antal stiger. 1970 inföll kanske det mest legendaris­ka lämmelåret, då överskotte­t var så stort att lämlar rentav yrade omkring på gatorna i centrala Rovaniemi.

Under toppåren finns också rikligt med lämmelavfö­ring och kadaver i den annars väldigt karga biotopen, vilket gynnar bakterier och svampar, som i sin tur innebär mat för insekter och spindlar, som äts av småfåglar.

Nu tyder forskning på att det cykliska förloppet i lämmelpopu­lationerna rubbats. Det är betydligt glesare mellan toppåren. Det här är ett stort problem för fjällräven, vars egen livscykel är kort, 7–8 år. Under rika lämmelår kan fjällräven få upp till 15 valpar, men under dåliga år är antalet noll. Infaller inga lämmelår på åtta år kan en fjällräv gå genom hela livet utan en enda kull.

Kräver snabba åtgärder

Men det finns hopp, menar Erlend Furuhovde. År 2005 grundades en avelsstati­on för fjällrävar på Saeterfjel­let norr om bergskedja­n Dovre. Fjällrävar som fötts på stationen har med viss framgång planterats ut i nationalpa­rken, och lyckats föröka sig där. Samtidigt har man börjat med fjällrävsu­tfodring under lämmelfatt­iga år, vilket bland annat innebär att man placerar ut hundmat i högfjällst­errängen.

– Fjolåret var faktiskt ett bra år för fjällräven då 15 ungar föddes naturligt i området. Just nu utreds om det berodde på tilläggsut­fodringen eller på lämmelföre­komsten, säger Furuhovde.

På längre sikt är nyckeln enligt Furuhovde att på olika sätt försöka motarbeta klimatförä­ndringen och dess effekter.

– Det är glädjande att det fokuseras på klimatfråg­or och att diskussion­en tas på allvar. Jag tror det finns en chans att bevara tundranatu­ren och dess arter, men det kräver åtgärder. Det kräver också att man för en diskussion om de ekonomiska aspekterna – turismen och naturbruke­t i fjällen – och hur de inverkar på miljön, säger Furuhovde.

Uppe på snölegan verkar det som om myskoxarna svalkat sig tillräckli­gt för den här gången. De är stora, tunga djur på uppemot 400 kilogram, men mestadels fredliga så länge man inte går för nära.

Trots sin storlek har de perfekt kamouflage i det brungröna tundraland­skapet. Så fort urtidsdjur­en lämnar snölegan för att beta i videsnåren är de osynliga.

Övriga källor: Norsk villreinse­nter, Forskning & framsteg, WWF, www.fellesfjel­lrev.se.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? Foto: Mostphotos/ondrej prosicky ?? Myskoxarna i Dovrefjell härstammar från tio individer från Grönland som inplantera­des på 1940-talet. Myskoxarna är fredliga så länge de inte känner sig hotade. Då kan de gå till attack för att skydda sina ungar. I Dovrefjell har ett dödsfall dokumenter­ats då en vandrare blev stångad genom låret av en anfallande myskoxe.
Foto: Mostphotos/ondrej prosicky Myskoxarna i Dovrefjell härstammar från tio individer från Grönland som inplantera­des på 1940-talet. Myskoxarna är fredliga så länge de inte känner sig hotade. Då kan de gå till attack för att skydda sina ungar. I Dovrefjell har ett dödsfall dokumenter­ats då en vandrare blev stångad genom låret av en anfallande myskoxe.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Fjällräven­s päls blir tjock och snövit till vintern. Det lilla hunddjuret klarar enligt vissa källor isande temperatur­er på 70 minusgrade­r och klarar sig länge utan mat på grund av sitt sparade fettlager.
FOTO: MOSTPHOTOS Fjällräven­s päls blir tjock och snövit till vintern. Det lilla hunddjuret klarar enligt vissa källor isande temperatur­er på 70 minusgrade­r och klarar sig länge utan mat på grund av sitt sparade fettlager.
 ?? FOTO: TOBIAS PETTERSSON ?? Så här upptäcker de flesta vandrare sina första myskoxar: mörka fläckar på en snölega.
FOTO: TOBIAS PETTERSSON Så här upptäcker de flesta vandrare sina första myskoxar: mörka fläckar på en snölega.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland