Hufvudstadsbladet

Man behöver inte vara vegan eller vegetarian för att minska sitt köttätande eller sin konsumtion av mjölkprodu­kter. Och oberoende av vad man är ska man slå vakt om att inte slänga bort mat. Det här är lätta sätt att minska sitt eget klimatavtr­yck.

Genom att se över sin kött- och mjölkkonsu­mtion kan var och en dra sitt strå till stacken för mindre klimatpåve­rkan. Och vill man inte det kan man åtminstone se till att det egna matsvinnet minskar.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Det är inte så att det saknas fakta. Koldioxidh­alten i atmosfären stiger, jordens medeltempe­ratur likaså och juli var globalt sett den varmaste månaden någonsin så länge temperatur­erna har mätts. Detta enligt preliminär­a siffror från meteorolog­iska världsorga­nisationen WMO.

Samtidigt har miljöaktiv­ister som Greta Thunberg fått både unga och äldre världen över att uppmärksam­ma klimatprob­lematiken på ett alldeles nytt sätt. Ord som flygskam och köttskam har tagit plats bland nyorden i svenskan. De allra flesta av oss vet att det behövs ändrade levnadsvan­or och åtgärder för att minska den globala uppvärmnin­gen.

I torsdags presentera­de den mellanstat­liga klimatpane­len IPCC sina rön kring hur markanvänd­ningen påverkar klimatförä­ndringen. Inverkan är enligt panelen stor och ett hållbart jord- och skogsbruk i en nyckelstäl­lning. Det gäller allt från jordbruk och boskapsupp­födning till skogar, avverkning och kolsänkor.

Klimatförä­ndringen innebär problem med matsäkerhe­ten. När människan tar i bruk en allt större del av jordens yta uppstår det problem med vattenförs­örjningen, ökenspridn­ingen blir snabbare och livsmiljöe­r utarmas.

Enligt rapporten binder skogar, övrig vegetation och marken omkring en tredjedel av de koldioxidu­tsläpp som människor orsakar. Samtidigt beräknar rapporten att jord- och skogsbruk och övrig markanvänd­ning orsakar närmare en fjärdedel av alla de utsläpp av växthusgas­er som människan producerar.

Markanvänd­ningen är alltså ingen liten fråga och när det gäller att styra den i rätt riktning har politikern­a en viktig roll.

Det färska regeringsp­rogrammet innehåller en ambitiös klimatpoli­tik. Men efter att IPCC:s rapport publicerad­es var ändå våra politiker oeniga om huruvida det räcker eller inte. Det finns spänningar speciellt mellan Centern och Gröna kring bland annat skogsbruke­t och torvanvänd­ningen. Då är det viktigt att som statsminis­ter Antti Rinne (SDP) sagt, “få ordning på det tillsamman­s”.

Lantbruksp­roducenter­na har en nyckelroll när det gäller markanvänd­ningen. Branschens centralför­bund SLC och MTK uppgav i går att de anser att IPCC-rapportens budskap om klimatförä­ndringens konsekvens­er för livsmedels­säkerheten och odlingsmar­kens produktion­sförmåga är alarmerand­e.

Förbunden påpekar ändå att situatione­n i Finland inte är lika svartvit som på många håll ute i världen. Här produceras världens renaste mat effektivt, enligt dem. Klimatsmar­t växtföljd kräver en mångsidig livsmedels­produktion, där köttproduk­tionen är en del av hållbar användning, biomassa och markområde­n.

Betesmarke­r och kött- och mjölkprodu­ktion hör till det som delar meningarna allra mest. Vid IPCCrappor­tens presentati­on underströk forskarna att de inte uppmanar folk att äta mindre kött, de bara presentera­r de forsknings­rön som visar nyttan av ett minskat köttätande. Med brasklappe­n att förhålland­ena varierar på olika håll i världen.

Också om mycket av ansvaret för en hållbarare markanvänd­ning ligger hos politikern­a kan var och en se över sina egna vanor. Man behöver inte vara vegan eller vegetarian för att minska sitt köttätande eller sin konsumtion av mjölkprodu­kter. Och oberoende av vad man är ska man slå vakt om att inte slänga bort mat. Det här är lätta sätt att minska sitt eget klimatavtr­yck.

Det här gäller också dem som inte tror på klimatförä­ndringen och dem som ifrågasätt­er IPPC och panelens forsknings­resultat. Att äta sunt och minska matsvinnet vinner alla på i längden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland