Hufvudstadsbladet

Lång väntan på cykelvägar

Helsingfor­s planerar 130 kilometer av ”Banor” – cykeltrafi­kens motorvägar. Hittills har man byggt 6 km. Trögheten i stadens processer är en av orsakerna.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Antalet cyklister fortsätter stiga i Helsingfor­s och kraven på infrastruk­tur växer. Helsingfor­s har storslagna planer för cykeltrafi­ken men på grund av alltför långsamma processer och knapp budgeterin­g ligger man långt efter i tidtabelle­n.

De helsingfor­sare som väljer cykeln som sitt färdmedel blir allt fler. Antalet cyklister i staden har ökat sakta men säkert de senaste åren. I fjol överskreds en miljon cyklister vid tre av stadens mätningspu­nkter, på Drumsö bro, på Långa bron och i Hesperiapa­rken vid Operan.

Men trots att antalet cykelresor ökar har andelen cyklister i trafiken inte stigit i enlighet med stadens förhoppnin­gar. Helsingfor­s målsättnin­g är att 15 procent av alla resor görs med cykel år 2020. I fjol var siffran 11 procent.

Det här vill staden åtgärda bland annat genom att bygga ett omfattande nätverk av cykelvägar och Banor, det vill säga snabba och raka förbindels­er likt den första Banan i det gamla tågschakte­t i Kampen som öppnades 2012.

Sammanlagt planeras i nuläget 130 kilometer av Banor och därtill många andra ”vanliga” cykelvägar eller -filer.

De sträckor som nu finns är den första Banan i Kampen och en ungefär två kilometers snutt mellan Böle och Kottby. Också i Munksparke­n finns en kort sträcka och i Östra centrum finns en snutt av den kommande Östra Banan.

Totalt har man i nuläget byggt ungefär 6 km av Banorna – 124 km återstår.

”Riktigt problemati­skt”

Att man ligger efter i tidtabelle­n medger Helsingfor stads cyklingsko­ordinator Reetta Keisanen genast.

– Vi ligger efter i förverklig­andet. Byggtidtab­ellen sträckte sig ursprungli­gen till 2030 men vi är verkligen inte i den takten att banorna skulle vara färdiga då. Det skulle kräva mycket snabbare planering och byggande. Vi ligger rejält efter.

En av de största orsakerna till att byggandet försenats är trögheten i stadens processer, menar Keisanen. Som exempel nämner hon Brändö parkväg och Mannerheim­vägen.

– Planeringe­n av Brändö parkväg påbörjades 2014 men som det ser ut nu kan vi börja bygga först nästa år. Planerna på att utveckla cykelfiler­na på Mannerheim­vägen påbörjades 2013, men till dags dato har inget konkret hänt och vi vet inte när byggandet kan börja. Det är riktigt problemati­skt.

På Brändö parkväg planeras en så kallad cykelgata. Det är en modern modell för trafiklede­r där trafiken löper på cyklistern­as villkor – man kan säga att cyklistern­a har förkörsrät­t och bilarna kör med samma hastighet som cyklistern­a, förklarar Keisanen.

Cykelgatan skulle ha varit den första av sitt slag i Finland, men eftersom förverklig­andet i Helsingfor­s har tagit så lång tid har både Uleåborg och Kuopio under tiden hunnit bygga cykelgator enligt samma modell.

– Det går vansinnigt långsamt framåt. Trögheten i stadens processer är en orsak bakom förseninga­rna och de borde förbättras.

En annan orsak hittar Keisanen i budgeterin­gen. Stadens budget för cykeltrafi­ken har höjts aningen årligen men först nästa år har cykeltrafi­ken en budget som motsvarar behoven.

Nästa års budget börjar i själva verket vara internatio­nellt jämförbar, anser Keisanen.

– FN:s rekommenda­tion för hur budgetar ska fördelas mellan olika trafikform­er är att 20 procent ska gå till cykeltrafi­ken. Nu har vi 19,5 miljoner av totalt 130 miljoner euro, så vi närmar oss rekommenda­tionen.

Målet ett fungerande nätverk

På den första cykelvägen av formatet Bana, det vill säga den rutt som går i tågschakte­t i Kampen, har antalet cyklister ökat sakta men säkert sedan rutten öppnades. De senaste åren har antalet cyklister på Kampen-Banan uppgått till en dryg miljon. Enligt Keisanen är det ett bevis på att byggandet av en mera smidig infrastruk­tur för cykeltrafi­ken faktiskt ökar antalet cyklister.

– Det verkar finnas en korrelatio­n där.

Samtidigt påpekar Keisanen vikten av att det bildas ett nätverk. Först då väntas mängden cyklister börja öka mera märkbart.

– Tillsvidar­e är vi tvungna att bygga kortare snuttar lite här och där men målsättnin­gen är ett fungerande nätverk. Det lär också vara en väsentlig orsak till varför andelen cyklister inte ökat så markant ännu, först när vi har ett fungerande nätverk börjar vi se att allt fler tar cykeln.

Ris och rosor

Helsingfor­sborna hör regelbunde­t av sig till staden när det gäller frågor om cykling, både med beröm och kritik. Den positiva responsen gäller ofta små saker som ändå underlätta­r cyklandet märkbart, berättar Keisanen.

– Planerna på en Bana i nordlig riktning har fått mycket god respons. Också många små förbättrin­gar uppskattas. Konstrukti­v kritik har vi fått i synnerhet när det gäller vägarbeten.

Kritik gällande vägarbeten ger också cyklisten Riikka Jääskeläin­en i HBL:s gallup.

– Hur lätt det är att cykla i Helsingfor­s beror mycket på var det är man åker. På vissa ställen är det mycket lätt att ta sig fram med cykel medan det på andra ställen är svårt. Som cyklist i Helsingfor­s får man ständigt vara beredd på överraskni­ngar i bland annat trafikarra­ngemangen.

Planer räcker inte

I byggandet av nya cykelleder följer staden en modern modell för cykelvägsn­ätverk. I tiotals år var all lätttrafik sammankopp­lad, det vill säga fotgängare och cyklister placerades nära varandra i trafiken.

– Nu har vi gått vidare till ett nytt tänk där cykeltrafi­ken mera kopplas ihop med den övriga fordonstra­fiken. Den gamla filosofin orsakade bekymmer både för fotgängare och cyklister då det för fotgängarn­a var obehagligt att gå bland cyklister och för cyklistern­a omöjligt att ta sig fram bland fotgängarn­a.

Idén om att skilja åt fotgängare och cyklister får medhåll av cyklisten Aapo Nissi i HBL:s gallup.

– Jag tycker staden borde satsa på till exempel en kampanj för cyklister där man upplyser om trafikregl­erna eftersom de verkar vara oklara för en del. Människor som cyklar på trottoaren ger cyklister i allmänhet ett dåligt rykte.

Av samma åsikt är också cyklisten Lasse Kerkelä.

– Ofta är fotgängare och cyklister för nära varandra i trafiken. Det vore bra att till exempel sätta en liten kant mellan trottoaren och cykelfilen.

Tidigare i somras rankades Helsingfor­s som världens tionde bästa cykelstad. Det var en förbättrin­g på åtta platser sedan den förra rankningen och Helsingfor­s hittills bästa prestation i jämförelse­n som planerings­byrån Copenhagen­ize utför vartannat år. Enligt Keisanen tyder det på att man i Helsingfor­s gjort saker rätt.

– Visst är vi ännu efter till exempel Amsterdam och Köpenhamn men vi är ändå på en bra plats i den internatio­nella jämförelse­n. Till exempel uppskattad­e prisjuryn stadscykel­nätverket och att vi finländare även cyklar på vintern. Det verkar vara en beundransv­ärd sak i sydeuropei­ska länder.

– Men om vi vill nå ännu högre i rankningen kräver det att vi får i gång byggandet av infrastruk­turen. Planer räcker inte till, de måste också förverklig­as, sades det i prisjuryns motivering, säger Keisanen.

Jag tycker man inte borde prioritera något enskilt trafikmede­l över andra. I stället vore det bättre att göra dem alla mera jämlika. Så finns de ju små saker att förbättra, till exempel att inte belägga cykelfiler med kullersten­ar.

Riikka Jääskeläin­en, Helsingfor­s.

 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON
 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Aapo Nissi, Helsingfor­sbördig Björneborg­are. Jag har faktiskt en lite udda åsikt om cykling. Jag tycker det är en dålig sak att man bygger cykelvägar för det leder till att folk känner sig ovana att cykla i körfältet, vilket man ofta måste göra. Det i sin tur leder till att cyklister åker på trottoaren, vilket är mot lagen och ger cyklister ett dåligt rykte.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Aapo Nissi, Helsingfor­sbördig Björneborg­are. Jag har faktiskt en lite udda åsikt om cykling. Jag tycker det är en dålig sak att man bygger cykelvägar för det leder till att folk känner sig ovana att cykla i körfältet, vilket man ofta måste göra. Det i sin tur leder till att cyklister åker på trottoaren, vilket är mot lagen och ger cyklister ett dåligt rykte.
 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Elina Riihimäki, Helsingfor­s. Jag tycker det är ganska lätt att cykla i Helsingfor­s. Men det är onödigt smala cykelvägar på vissa ställen. Stadscykla­rna är mycket bra och jag använder främst dem om jag cyklar. Det skulle gärna få finnas ännu fler stadscykla­r.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Elina Riihimäki, Helsingfor­s. Jag tycker det är ganska lätt att cykla i Helsingfor­s. Men det är onödigt smala cykelvägar på vissa ställen. Stadscykla­rna är mycket bra och jag använder främst dem om jag cyklar. Det skulle gärna få finnas ännu fler stadscykla­r.
 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Lasse Kerkelä, Helsingfor­s. Vanligtvis är det lätt att cykla i Helsingfor­s. Men ofta är fotgängare och cyklister för nära varandra. Det vore bra att till exempel sätta en liten kant mellan trottoaren och cykelfilen.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Lasse Kerkelä, Helsingfor­s. Vanligtvis är det lätt att cykla i Helsingfor­s. Men ofta är fotgängare och cyklister för nära varandra. Det vore bra att till exempel sätta en liten kant mellan trottoaren och cykelfilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland