Hufvudstadsbladet

Erikson Carlos lyfte HIFK

Efter en fin 3-2-vändning mot KPV har HIFK nu spelat fyra matcher i följd utan förlust. Den goda formen grundar sig i att laget har blickarna mot spel i den övre slutserien, förklarar tränare Tor Thodesen.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

KPV:s tränare Jani Uotinen beskrev gårkvällen­s möte med HIFK som två matcher inom loppet av en, vilket är rätt betecknand­e för händelsern­a på Tölö stadion.

Under de första tre kvarterna var KPV det vassare laget och många i hemmapubli­ken tänkte att spelet redan var kört då KPV:s mittback Milan Josimov förde gästerna i 2-0-ledning med en fin nick strax innan pausvilan.

Men HIFK-lägret vägrade ge upp och i den andra halvan spelade hemmalaget med nyfunnen låga. Tränare Tor Thodesen reagerade med att byta in backen Tuukka Andberg och mittfältar­en Matias Hänninen, som gjorde match nummer 200 i IFKtröja, vid pausen men förklarade att det inte direkt handlade om taktiska knep. Läkare har bestämt att Hannu Patronen inte ska spela om han får en stöt i huvudet och Riku Selander spelade lite hejdlöst i första halvan så det var mer en försiktigh­etsåtgärd, berättar han.

– Med endast ett återståend­e byte var det något av en chansning, men som tur var bar det frukt, säger Thodesen.

Brasiliane­rna stiger fram

Även om de nya arrangeman­gen i HIFK-truppen inte var offensiva anföll hemmalaget målmedvete­t och belönades med en 1-2-utjämning 12 minuter efter paus. Den extremt snabba anfallaren Erikson Carlos slank igenom det något stela KPV-försvaret och nådde en passning strax framför målvakten Teppo Marttinen. Brassen rundade skickligt keepern och prickade in bollen med säkerhet.

Detta var dock endast början på Erikson Carlos-showen publiken fick åskåda. Endast några minuter efter fullträffe­n nickade han i ribban och i den 70:e minuten överlistad­e han Marttinen på nytt. Denna gång med en snygg lobb som avslut på HIFK:s anfall.

Den fantastisk­a kvällen fullbordad­e Erikson Carlos två minuter senare med att skjuta i stolpen, efter vilket hans landsman och anfallspar Luis Henrique hade en lätt uppgift i att styra in bollen och föra hemmalaget i 3-2-ledning – vilket också räckte till seger. Efter matchen tackade matchhjält­en gud för den lyckade kvällen.

– Det andra målet var nog snyggare av de två och lite harmar det att jag inte kunde skjuta ett tredje, men det viktigaste är ju att laget segrar, säger Erikson Carlos brett leende efter matchen.

Luis Henrique fick grönt ljus för spel för HIFK först i juni, men har sedan dess bildat ett giftigt anfallspar med Erikson Carlos. Trots att de bägge kommer från Brasilien är spelstilar­na olika, förklarar de.

– Vi har olika särdrag, Erikson är otroligt snabb och skickligt medan jag, även om jag också är snabb, är mer fysisk och kämpar om boll och utrymme på planen, anser Luis Henrique.

Nytt mål

Med segern stiger HIFK nu till sjua i serietabel­len – två poäng från rivalen HJK. Den goda formen grundar sig i ett internt möte som spelare och tränarstab tog för några veckor sedan, förklarar tränare Thodesen.

– Vi kom överens att vi behöver sätta nya mål för säsongen och siktar nu på att platsa i den övre halvan av serien, säger norrmannen.

– Jag tror detta var rätt tillfälle för det eftersom det fanns risk för att vi kunde ha blivit bekväma med vår situation i tabellen. Vi har spelat väl efter det beslutet, fortsätter han.

Med fyra matcher kvar av grundserie­n är allt fortfarand­e öppet, men Helsingfor­slaget har ett tufft schema framför sig med bland annat två möten mot serietvåan Ilves. Att kvala till den övre slutserien skulle innebära en chans att få spela om en plats i Europa League.

– Det är dock alldeles för tidigt att tala om det. Vi koncentrer­ar oss på en match i taget, det är det enda sättet att gå tillväga på inom sport och det kommer jag att upprepa till det bittra slutet, avslutar Thodesen.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA ?? KPV-försvaret kunde inte rå på HIFK:s kvicka Erikson Carlos (t.h.).
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA KPV-försvaret kunde inte rå på HIFK:s kvicka Erikson Carlos (t.h.).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland