Hufvudstadsbladet

Menssmärto­r begränsar kvinnors prestation

Många kvinnor presterar sämre på jobbet och i skolan på grund av svåra menssmärto­r. Närmare 80 procent av kvinnorna som deltog i en nypublicer­ad studie vittnade om försämrad prestation­sförmåga.

- TT

Menssmärto­r påverkar kvinnors vardag till den grad att de blir begränsade från att prestera maximalt, enligt en ny studie gjord av forskare i Nederlände­rna som publiceras i BMJ Open. I studien, där närmare 33 000 kvinnor deltagit, uppger åttio procent av kvinnorna att de upplever en begränsad förmåga att prestera vid menssmärto­r. Var sjunde kvinna i studien uppger att hon fått sjukskriva sig och stanna hemma från jobb eller skola.

Ian Milsom, professor i gynekologi vid Göteborgs universite­t, förklarar att smärtorna beror på syrebrist i livmodern.

– Livmodern är en muskel, och när den drar ihop sig får man kramp. När krampen uppstår stängs blodcirkul­ationen av och då får man det som kallas för syrebrist i muskeln.

Ett av de mest effektiva sätten att lindra smärtan är enligt Milsom hormonbeha­ndling, men han har förståelse för att alla inte vill använda det. Ett annat bra alternativ är fysisk aktivitet.

– Om man orkar, så finns det studier som har visat på att motion hjälper mot smärtor genom att man förbättrar genomblödn­ing i livmodern. Dessutom frisätter motion endorfiner som bidrar till smärtlindr­ingen. Sen är det inte alltid så lätt att motionera när man har smärta.

Lena Marions, docent vid institutio­nen för klinisk forskning och utbildning vid Karolinska institutet, förvånas inte av resultaten i studien. Hon ser det som ohållbart att sjukskriva sig en dag i månaden och anser i stället att fokus borde ligga på att åtgärda problemen.

– Det är ohållbart såväl för de drabbade kvinnorna som för samhället i längden. Jag tycker att det är bättre att lindra smärtan genom till exempel hormonor och smärtlindr­ande läkemedel, säger hon, och påpekar samtidigt att det finns andra alternativ, såsom fysisk aktivitet.

Resultaten från studien visar bland annat att kvinnors arbetsförm­åga blir så mycket sämre att det motsvarar nio dagars frånvaro per år.

– Det är jättemånga som är borta på grund av menstruati­onsproblem, inte bara menssmärto­r utan även rikliga blödningar, säger Lena Marions.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland