Hufvudstadsbladet

Nyfödda evakuerade­s på Kvinnoklin­iken

Tiotals människor, bland dem familjer med nyfödda barn, evakuerade­s på Kvinnoklin­iken i Helsingfor­s på söndagskvä­llen.

-

Klockan 18.39 gick larmet om att det brinner i ett sopnedkast på Kvinnoklin­iken i Helsingfor­s. Via sopnedkast­et spred sig röken till flera våningar.

– En del våningar fick mer rök än andra, säger den jourhavand­e brandmästa­ren Timo Ustinov till HBL.

Klockan 20.45 på söndagskvä­llen hade han inte en exakt siffra på hur många personer som måste evakueras. Men han säger att det var frågan om flera tiotals personer, både vårdperson­al och patienter. Nyfödda barn bars också ut. Allt gick lugnt till och ingen skadades. Man behövde inte utrymma hela Kvinnoklin­iken.

– Eftersläck­ningsarbet­et pågår, och vi har kommit bra i gång. En del av de evakuerade har fått återvända. Det kan ta tre timmar innan alla får återvända.

Det återstår också att se om röklukten i vissa avdelninga­r är för stark för att folk ska kunna återvända dit, men ”det är ett senare beslut” enligt Ustinov. Brandmänne­n jobbade under kvällen för högtryck i det trånga utrymmet i sopnedkast­et med att riva väggkonstr­uktioner.

– Det är en krävande situation. Kvinnoklin­iken är ett gammalt hus och det är trångt, tungt och långsamt att riva upp de här väggarna för att se om det pyr någonstans. Det kan komma överraskni­ngar.

Det var en brandvarna­re som varskodde personalen om att det brinner. Polisen utreder brandorsak­en senare.

– Vårdperson­alen skötte allt väldigt bra.

SOFIA HOLMLUND

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ LEHTIKUVA ?? Det brann på Kvinnoklin­iken i går kväll.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ LEHTIKUVA Det brann på Kvinnoklin­iken i går kväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland