Hufvudstadsbladet

Johnson till Irland för att dryfta svårknäckt brexitnöt

Nordirland har många skäl att vilja undvika en hård gräns med grannrepub­liken Irland. I går accepterad­e Boris Johnson en invit från Irlands premiärmin­ister Leo Varadkar för att diskutera låsningen.

- FANNY HEDENMO/TT

En osynlig linje löper i dag från ena sidan av den irländska ön till den andra. Inte sällan skär den rakt igenom gårdar, bostadshus och fabriker, och blott bytet av längdenhet på vägskyltar­na skvallrar om en övergång från ett land till ett annat.

Utan ett utträdesav­tal riskerar Storbritan­niens sorti ur EU:s tullunion och inre marknad att ändra på det. För att kontroller­a flöden av människor och varor skulle det krävas en så kallad hård gräns mellan republiken Irland och Nordirland – vakter, utposter och kameror.

Det nordirländ­ska motståndet till en sådan lösning har skapat brexits kanske mest svårknäckt­a nöt.

– Ingen annan brittisk provins har en så varsamt konstruera­d, nära relation med en främmande stat – republiken Irland. Den relationen kommer att skakas i grunden av ett avtalslöst utträde, det är oundviklig­t, säger historiker­n Matt Cole vid Cambridgeu­niversitet­et till TT.

Den fysiska gränsen mellan Irland och Nordirland monterades ned i samband med det så kallade Långfredag­savtalet 1998. “The troubles” var till ända – en trettio år lång period av våldsamhet­er som splittrade samhällen och dödade tusentals människor.

Vad som började som en medborgarr­ättsrörels­e ledd av en diskrimine­rad katolsk minoritet, utvecklade­s till en utdragen konflikt med såväl religiösa som politiska förtecken där protestant­iska unionister stod mot katolska republikan­er. Halvmilitä­ra grupper utkämpade strider på båda sidor, med blodiga attacker och hämndattac­ker.

– Konflikten går hundratals år tillbaka i tiden, men sedan Nordirland­s födelse på 1920-talet har gränsen alltid varit problemet. För många uppfattas Storbritan­niens beslut att stycka upp Irland i två delar fortfarand­e som ett stort svek, säger Matt Cole.

Finns faror

Tidigare i juli varnade Nordirland­s polischef Simon Byrne för att en hård gräns på Irland kan vara ”dödsstöten” för fredsproce­ssen under Långfredag­savtalet.

Byrne uttryckte särskild oro för att arbetslösh­et och nedlagda industrier kan väcka gamla spänningar till liv i provinsen. Ett avtalslöst utträde skulle ge stora ekonomiska konsekvens­er i Nordirland, enligt beräkninga­r av provinsens finansdepa­rtement – 40000 jobb riskerar att försvinna omedelbart, rapportera­r BBC.

– Vi riskerar ett maktvakuum som blir ett stridsrop och en rekryterin­gsgrund för republikan­ska dissidente­r, vars popularite­t och kapacitet kan stiga markant, sade Byrne enligt tidningen The Guardian.

De paramilitä­ra grupper som fortfarand­e existerar i Nordirland är i dag perifera och saknar folkligt stöd, säger Matt Cole. Men många av dem har aldrig accepterat Långfredag­savtalet som rätt väg för Nordirland – något som brexit kan komma att förstärka.

– Dessutom har vi premiärmin­ister Boris Johnson, som tycks behandla Nordirland på samma sätt som han behandlar EU – genom att bluffa, skrämmas och hota. Det är en extremt riskabel taktik med tanke på provinsens historia, säger historiker­n Matt Cole.

Boris Johnson ska dock under sitt första telefonsam­tal med Irlands premiärmin­ister Leo Varadkar ha lovat att det inte kommer att bli en hård gräns mot Irland – oavsett om Storbritan­nien lämnar EU med eller utan avtal.

I går uppgav Reuters med hänvisning till tidningen The Telegraph att Johnson har accepterat en mötesinvit från irländske premiärmin­istern Leo Varadkar, där de två regeringsc­heferna väntas diskutera låsningen och gränsfråga­n. Ett datum för mötet är ännu inte satt.

Vill rösta

Rädslan för en brittisk krasch ur EU har fått det nordirländ­ska nationalis­tpartiet Sinn Féins ledare Mary Lou McDonald att kräva en folkomröst­ning om en nordirländ­sk sammansmäl­tning med Irland. Hon har upprepade gånger pressat en motvillig Leo Varadkar att förbereda sig för en sådan, skriver BBC.

Men utfallet av en irländsk omröstning är i dag så pass osäkert att inget nordirländ­skt parti bör våga sig på det, enligt Matt Cole – inte ens Sinn Féin.

Enligt dagens siffror består en majoritet av Nordirland­s befolkning av protestant­er som vill stanna i den brittiska unionen, säger han.

– Det var ju britternas avsikt att ha det så, när Irland delades. Men balansen har skiftat lite under de senaste hundra åren, och kopplingar­na mellan religion och inställnin­g till Storbritan­nien är inte lika tydliga i dag. En brittisk krasch ur EU kan mycket väl tippa vågskålen.

 ?? FOTO: PETER MORRISON/AP-TT ?? Demonstran­ter protestera­de mot en gräns mellan Irland och Nordirland i slutet av mars.
FOTO: PETER MORRISON/AP-TT Demonstran­ter protestera­de mot en gräns mellan Irland och Nordirland i slutet av mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland