Hufvudstadsbladet

Båtlivet ska vara säkert för alla

-

SJöVETT Jag har kört motorbåt av varierande slag från 1950. Min nuvarande fiskaretyp­s båt är från 1960 och gör sju knop. Med den rör jag mig från Norra hamnen ut i Helsingfor­s skärgård från Söderskär till Kytö. Det är numera ett farligt nöje på grund av det stora antalet ”muskelbåta­r” och segelbåtar som trängs i farleder och sund.

Med sju knop har man ingen chans att undfly mastodonte­rna i 30 knop eller de segelbåtar som vid planerat möte plötsligt går över stag rakt framför stäven. Min båt rullar hårt för svall, muskelbåta­rna passerar på cirka tio meters avstånd och svallet måste mötas med dikt 90 grader. Annars kan jag slängas omkull och skadas.

Väjningsre­glerna i HBL (6.8) verkar vara okända för de flesta. En muskelbåt kom från babord (vänster) i faret SveaborgBr­unnsparken. Jag kom från Södra hamnen i farleden mellan Sveaborg och Långören. Trots mina i tid avgivna ljudsignal­er väjde muskelbåte­n inte och passerade några meter från min bog. Besättning­en på den höga bryggan vinkade och skrattade. De var stora och behövde inte beakta mig. Jag var hela tiden beredd att stoppa för att undvika kollision.

Samma inträffade i farleden mellan Sandhamn och Stora Mjölö, där i stiltje en stor segelbåt utan segel och för motor vägrade väja trots ljudsignal­er. Kaptenen visade med handen att han hade förkörsrät­t i farleden gentemot mig som korsade den på väg till Västertoka­n. Mången segelbåt med seglen hissade, men för motor förstår de inte att de är en motorfarko­st med väjningssk­yldighet. Föreskrive­n signal i masten har jag aldrig sett.

Även andra nära ögatincide­nter har inträffat, vilket övertygat mig om att båtförarna inte kan de mest elementära sjövägsreg­lerna. Statistike­n berättar bara om de svåraste olyckorna. Attityden är ”jag är stor och snabb, undan ur vägen”. Enda sättet att undvika olyckor med dödlig påföljd är därför ett ”båtförarko­rt” med skriftlig examen i sjövägsreg­ler. Frivilligh­et leder ingenstans. Kortet skall inte kopplas ihop med navigation­steori och sjökortslä­sning. Muskelbåta­rna navigerar ändå med sin automatisk­a navigation­sutrustnin­g.

Det är de politiska myndighete­rnas sak att bestämma vilken instans som skall utfärda en båtförarli­cens och vilken typ av båtar det skall gälla. Justitiemi­nister AnnaMaja Henriksson är här central. Båtklubbar­na har sina välutarbet­ade kurser, men de når bara dem som annars också har sjövett. Tyvärr behövs det precis som i landsvägst­rafiken ett tvång för att göra båtlivet till ett tryggt nöje för alla dem som vill njuta av vår vackra skärgård.

PETER ELG

skärgårdss­keppare, underlöjtn­ant i marinen (res.), Vanda

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland