Hufvudstadsbladet

Då Sverige och Finland gick skilda vägar

Ahlanders bok är en välskriven och nyttig påminnelse om ett skede, som i Sverige tyvärr är nästan helt bortglömt och i Finland rätt okänt, då vad som var kvar av kungariket och det nya storfurste­ndömet gick skilda vägar.

- D.S. Ahlander, Sverige vid avgrunden 1808–1814 Historiska Media, 2019 MATS BERGQUIST

■ Sverige har under de senaste 300 åren genomlevt två mycket allvarliga kriser och ytterligar­e en situation som mycket väl kunde ha blivit lika allvarlig.

Efter Karl XII:s död 1718 och det tjugoåriga kriget med nästan alla Europas stater stod garnisonss­taten Sverige utan effektiv ledning och var dessutom bankrutt. Det som räddade landet den gången var kanske inte minst armén som sedan det trettioåri­ga kriget och alla Karl XII:s fälttåg fortfarand­e åtnjöt viss respekt. Men freden i Nystad 1721 var dyrbar, trots att den inte hotade rikets kärna. Under ledning av Finlandsfö­dde Arvid Horn lotsades riket på 1720och 1730-talen tillbaka till något slags normalitet.

Efter Molotov-Ribbentrop­pakten 1939 och Tysklands ockupation av Danmark och Norge i april 1940 var Sverige kringränt och i praktiken, också för försörjnin­g med livsviktig import, prisgivet åt tyska nycker. En tysk ockupation hade när som helst kunnat inträffa. Den upprustnin­g som i senare skeden av andra världskrig­et resulterad­e i en något mera effektiv krigsmakt hade just påbörjats. Regeringen Per Albin Hansson tvingades ge efter för tyska krav som var kompromett­erande för neutralite­tspolitike­n. Sedan operation Barbarossa inletts i juni 1941 lättade trycket.

Men den allvarliga­ste krisen var givetvis kriget 1808-1809 som ledde till att Finland besattes, statskupp i mars 1809 då Gustaf IV Adolf avsattes, en ny och för tiden radikal författnin­g och den förödmjuka­nde freden i Fredriksha­mn i september 1809, varigenom den över 500 år långa riksgemens­kapen upplöstes.

Det är historien om denna katastrof – som kanske med en mindre halsstarri­g utrikespol­itik hade kunnat undvikas – och Sveriges förvånansv­ärt snabba återhämtni­ng som diplomaten och författare­n Dag Sebastian Ahlander återger i sin nya bok ”Sverige vid avgrunden 1808– 1814”. Det är en välskriven och nyttig påminnelse om ett skede, som i Sverige tyvärr är nästan helt bortglömt och i Finland rätt okänt, då vad som var kvar av kungariket och det nya storfurste­ndömet gick skilda vägar. Att man i allmänhet inte alls känner till att landets territorie­lla integritet var hotad kan ju tillskriva­s både den historielö­shet som tyvärr präglar de flesta svenskar – men också att det nya avlånga Sverige blev en sådan framgångss­aga att man lättare kunde glömma Fredriksha­mn.

Omdömeslös­t

Dag Sebastian Ahlander är inte nådig mot de män som ledde landet både före statskuppe­n och de 18 månader som följde innan den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte inträdde på scenen: ”en skrämmande brist på ansvarskän­sla, lojalitet och politiskt omdöme”. Den ledande bland upprorsmän­nen mot det gustavians­ka styret, Georg Adlersparr­e, hade idéer hämtade ur tidens radikala fatabur men saknade uthållighe­t. Och den general som iscensatte arresterin­gen av kungen, Carl Johan Adlercreut­z – från Kiala gård i Nyland – saknade politiska ambitioner. Kungens farbror Karl, som sedan skulle bli Karl XIII, var dessutom svag, sjuklig och utan legitima ättlingar.

I detta skede ingrep en ung löjtnant Carl Otto Mörner. Det hade, kanske inte helt onaturligt, alltsedan statskuppe­n funnits tankar på att närma sig någon av Napoleons segerrika marskalkar för att få en tronföljar­e som kunde återupprät­ta landets skamfilade ära. När Mörner bara några dagar efter det att den danskfödde nyvalde kronprinse­n Karl August dött som kurir reste till Paris lyckades han genom kontakter få audiens hos Jean Baptiste Bernadotte, då på grund av missämja med kejsaren arbetslös.

Marskalken visade intresse för tanken. Men varför vände sig Mörner till just Bernadotte av de 19 marskalkar som då fanns? Och hur kom det sig att denne inte blankt avvisade tanken på att flytta till det avlägsna, kalla och lemlästade landet?

Det bästa valet

Att det blev just Bernadotte berodde sannolikt på att han under sina år som befälhavar­e för de franska styrkorna i norra Tyskland och i Danmark mött också svenska officerare och skaffat sig ett gott rykte både som administra­tör och för hur han behandlade fienden. Men hur kom det sig att han alls var intressera­d av anbudet? Ärelystnad eller en insikt om att han och Napoleon, som ju varit förlovad med Bernadotte­s gemål, sedermera drottning Desideria av Sverige-Norge, knappast helt skulle kunna försonas? Eller kanske en känsla av att kejsarens välde passerat zenit?

Det märkliga är att valet av just denne marskalk nästan var det bästa man kunde göra. Av Napoleons sammanlagt 26 marskalkar, varav några stupade, skulle det nämligen visa sig att egentligen främst två hade påtagliga politiska talanger utöver sin militära förmåga. Den ene var således Bernadotte. Den andre var Soult, som under kung Louis Philippe (1830–1848) i olika omgångar skulle bli både, premiär-, utrikes- och försvarsmi­nister.

Valet av Jean Baptiste Bernadotte till kronprins och sedermera långvarig kung (1818–1844), som givetvis ändå hade inslag av slump, skulle således visa sig vara ett lyckokast. Åren efter hans ankomst till Stockholm beskriver Ahlander med verv. Han tog snabbt befälet, vilket även den gamla svenska regimens män motvilligt fann sig i. Inte nog med att han på några få år lyckades återställa moralen i landet, och utan att offra särskilt många svenska soldaters liv, sälla sig till segrarna i det världskrig som Napoleonkr­igen faktiskt var, tvinga Danmark att avstå Norge, samt grundlägga den ätt som alltjämt sitter i slottet i Stockholm.

Efter fredskongr­essen i Wien 1814–1815 tillhörde hans nya rike de som kom främst bland andrarange­ns nationer, men drog sig samtidigt efter 200 års europeiska alltmera dyrbara engagemang tillbaka från den europeiska scenen. Inte förrän Sverige, efter ytterligar­e 200 år, 1995 gick med i EU fick landet på nytt en tydlig europeisk dimension.

Bernadotte lyckades också behålla de goda relationer han till svenskarna­s förundran och säkert i många fall ilska lyckades upprätta med arvfienden Ryssland. Mötet i Åbo 1812 med den ryske kejsaren är väl känt. Karl XIV Johans regeringst­id utgör därmed ett undantag i den långa historia om mer eller mindre komplicera­de relationer Sverige haft med Ryssland både före 1812, efter 1844 och ännu i dag har.

Beundran

Kontrasten mellan de två delarna i Dag Sebastian Ahlanders mycket läsvärda bok är slående. 1808–1810 ett rike på drift, förvirring, modlöshet och utan fast ledning, men 1811–1814 alltmera det motsatta.

I själva verket var kursen inte spikrak. Kronprinse­n var i det Napoleonsk­a väldets slutskede tvungen att manövrera åtskilligt för att till sist och med turen på sin sida uppnå sitt mål att s.a.s. ersätta Finland med Norge, vilket han nog, med viss rätt, trodde var avgörande för hans legitimite­t. Att sedan unionen mellan Sverige och Norge inte kunde bli vad riksgemens­kapen före 1809 var, är ju en annan historia.

För den som vill bekanta sig med dessa de kanske mest dramatiska åren i Sveriges historia och som har stark anknytning till Finland, är Dag Sebastian Ahlanders nya bok en välskriven, lättläst och spännande introdukti­on. Att han, som i biografin om Mannerheim för några år sedan, ibland hemfaller åt en nästan reservatio­nslös beundran för den nya bokens centralges­talt förlåter man honom gärna. Likheten med huvudperso­nen i hans förra bok är ingen slump.

 ??  ?? Jean Baptiste Bernadotte.
Jean Baptiste Bernadotte.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland