Hufvudstadsbladet

Två podieplace­ringar för Finland under avslutande dagen av lag-EM

Trots fina prestation­er av bland andra Sara Kuivisto, Topi Raitanen och Simo Lipsanen är Finlands slutliga placering i lag-EM nästsist. Detta innebär en degraderin­g till lägre nivå inför nästa mästerskap.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

Sara Kuivisto har flyt i löpningen just nu och gjorde ett starkt lag-EM i Polen. Hon löpte nytt personbäst­a på 800 meter i lördags och i går, på mästerskap­ens avslutande dag, fortsatte hon imponera. Liksom i lördagens lopp tog Kuivisto en fin fjärde plats på 1500 meter. Tiden 4.09,25 är säsongsbäs­ta för Borgålöpar­en och endast tre tiondelar från det egna rekordet.

Segern på 1500 meter gick till polska Sofia Ennaoui med tiden 4.08,37. Kuivisto förlorade till tredjeplac­erade, tjeckisk-finska Kristiina Mäki, med 13 hundradela­r.

– Det var säsongens bästa lopp och rätt nära det personliga rekordet så jag får nog vara nöjd. Men nu var jag ganska trött. Efter lördagens 800 meters lopp gick jag på högvarv och kunde inte sova ordentligt, analyserar Kuivisto på Friidrotts­förbundets hemsida.

Strax efter Kuivisto löpte Topi Raitanen på herrarnas 3000 meter hinder och tog Finlands andra podieplace­ring genom att komma i mål som tvåa. Raitanen var med i guldstride­n ända in i det sista då han i slutspurte­n drabbade samman med spanjoren Fernando Carro. Finländare­ns slutliga tid 8,27,68 var tre tiondelar långsammar­e än Carros.

– Taktiken var att hålla Krystian Zalewski och Zak Seddon bakom mig och inte låta Carro komma alltför långt ifrån och det lyckades, säger Raitanen om sitt lopp.

Den första finländska podieplace­ringen i lag-EM togs tidigare under gårdagen av Simo Lipsanen som också platsade tvåa i trestegsfi­nalen. Med sitt första hopp satte Lipsanen resultatet 16,76, vilket också är nytt inhemskt säsongsbäs­ta.

– Det var sommarens bästa prestation. Redan inför tävlingen kände jag att formen nu är rätt, säger Lipsanen.

Annimari Korte i sin tur kunde inte strida om topplaceri­ng på 100 meter häck. Korte satte nytt nationsrek­ord tidigare i sommar med tiden 12,72 men slutplacer­ingen i Polen blev femte med tiden 13,20. Loppet tävlades i 1,2 meters motvind.

– Krafterna räcker inte för att dra loss i motvind. Nästa år måste det tas i beaktande i träningen och mer styrka behövs, kommentera­r Korte.

Junnila skadad

Ett av de största blåvita medaljhopp­en, Ella Junnila, tvingades avstå från stavfinale­n i EM. Beslutet om att inte tävla fattades i sista stund.

– I lördagens förberedan­de träning vrickade jag hälen på den satstagand­e foten. Den vårdades och tejpades och uppvärmnin­gen gick väl, men då jag klev in på planen kunde jag inte hoppa, beskriver Junnila.

Den 20-åriga Junnila har redan platsat i VM-truppen till Doha.

– Jag tror inte det handlar om någon mer allvarlig skada och den torde läka med tillräckli­g vila.

Efter att sammanlagt 40 grenar avverkats i Polen var Finlands slutliga placering elfte av tolv nationer. Segern gick till värdnation­en med 345 poäng – de finska motsvarand­e var endast 190. Detta innebär att Finland, tillsamman­s med de fyra övriga bottennati­onerna i årets mästerskap, degraderas ur Superligan till lägre nivå i lag-EM.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA ?? Med sin andraplats utökade Topi Raitanen Finlands poängsaldo med elva poäng.
FOTO: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA Med sin andraplats utökade Topi Raitanen Finlands poängsaldo med elva poäng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland