Hufvudstadsbladet

Alma klev ut i dagsljuset – äntligen

HBL:s recensent besökte Flowfestiv­alen för att digga australisk ökenrock, och fick dessutom uppleva en ny Alma, en sympatisk Seinabo Sey och en Robyn som dansade in natten.

- JULIUS UUSIKYLä julius.uusikyla@ksfmedia.fi

MUSIK

Flow-festivalen

Pond, Seinabo Sey, Alma, Tame Impala, Robyn

Flowlördag­en drar i gång med bästa förutsättn­ingar – skön värme och solljus som filtreras genom en tunn molnhinna. Köerna känns rimliga.

Som psykedelis­k rockentusi­ast är det självklart att spana in australisk­a Tame Impala när det bjuds på det. I år har Flow lyckats få in även mindre kända Pond, från samma ökenstad, Perth. I det svarta tältet blir det, väldigt typiskt för genren, sextio-sjuttiotal­s rocktriogu­ng invävt i en tjock matta av synthspår och delayekon. Allt fungerar felfritt, men kanske hade jag förväntat mig att det skulle lyfta snäppet mera än det gör i det här liveuppträ­dandet.

Då det börjar låta som indierock blandat med discofunk är det dags att dra mot huvudscene­n för att spana in när Seinabo Sey gör entré. När hon drar i gång med Pretend hittar jag allt det jag sökte i svarta tältet. Ett medryckand­e groove och Seys samtidigt starka, sympatiska och ödmjuka sätt fyller luften kring huvudscene­n.

Finlands enda rockstjärn­a

Den som garanterat är mest nervös inför sitt uppträdand­e är Alma, som är här för att presentera sitt debutalbum. Det känns aningen våghalsigt – ska hon endast spela låtar som ingen har hört förr? Hur ska det gå?

Alma håller fanan högt för rockstjärn­elivet: skivinspel­ningar i Los Angeles, turnéliv och fester som aldrig tar slut. Hon är landets största rockstjärn­a, kanske för tillfället den enda, utan tvekan.

I fjol uppträdde hon i ett av tälten på festivalen, då inlindad i en imponerand­e lasershow. Nu får hon bokstavlig­en stiga ut i dagsljuset när solen börjar gå ner bakom huvudscene­n.

Och fint låter det. Till skillnad från i fjol, då hon och tvillingsy­stern Anna, ”cyber twins”, ledde showen tillsamman­s, har Anna tagit ett steg tillbaka – i dag är det Alma show.

De nya låtarna är lovande, och varvas visst med material som vi har hört förr, så som Karma och Chasing Highs i aningen uppdaterad­e arrangeman­g. Karaktäris­tiskt hes drar hon medryckand­e igenom setet, med stark karisma.

Trots att få står på en huvudscen förrän de har givit ut sitt debutalbum, är Alma, med tio utgivna singlar och uppbacknin­g av en skivbolags­gigant, inte precis ny. I dagens läge är ett album inget självändam­ål, och att Alma lovat skivan ”snart” i ett par år kan vara en kalkylerad säljstrate­gi. Samtidigt känns det som Alma gör på scenen och i sina låtar ärligt, som om det görs på hennes egna villkor. Imponerand­e!

Färggrant men tillrättal­agt

När det blivit kolmörkt drar Tame Impala i gång, med ett stort wow. Den sjuttio meter långa skärmen, som ringlar sig tvärs över huvudscene­n, fylls med kalejdosko­piska ljuseffekt­er där närbilder på sångaren och bandet då och då blandas in. Konfetti regnar över publiken.

Som diggare av bandets första skivor känns det ändå snudd på tradigt att höra låt efter låt från det mer synthbeton­ade nyare albumet Currents. Aningen mer jordnära var det på Ruisrock 2014.

Visst, allt är välbalanse­rad, groovig, stiliserad, art directorgr­anskad ökenrock – men ärligt talat lite väl tamt, tillrättal­agt. Mera surr, fullt ös och utsvävning­ar skulle göra mycket. Bäst blir det i Elephant och med mera konfetti i hiten Feel like We Only go Backwards. Och visst blir det flera av de gamla låtarna efterhand.

Allsång i Södervik

Området kring huvudscene­n är nu större än tidigare år och det känns faktiskt som om man har lyckats minimera köande och trängsel rejält. Med den gigantiska skärmen känns också det som händer på scenen nära då man står allra längst bak. Ljudet är perfekt mixat i alla uppträdand­en. Bekvämare än så här blir inte ett festivalar­rangemang.

Men svett och trängsel blir det i det så kallade röda tältet när alla till sist vill se Robyn. Hon drar i gång en teatralisk, fysisk show på en helvit scen. Bandet, även de i helvitt, ser ut som om de uppträdde i Eurovision­en under Abbas tid. Det hela tar fart med Indestruct­ible. Efter det blir det krejsidans med Robyn och en vig dansarkill­e, svettigt som en klubbnatt i Berlin i en dryg halvtimme.

Tills det händer: alla jublar när synthspåre­t till Dancing on your own går i gång. I första refrängen slås strålkasta­rna i ansiktet på publikhave­t, bandet tystnar, och vi alla sjunger med, melodiskt och för full hals. Sen stannar det upp och alla applåderar som om Robyn vunnit hockey-VM. Robyn ser uppenbart tagen och euforisk ut.

Tillsamman­s med avslutande Missing U och Call your girlfriend blir det uppenbart att powerlåtar om olycklig kärlek är nyckeln till att fylla en femsiffrig publik av lyrisk glädje. Det är ett universell­t framgångsr­ecept, som Robyn bemästrar.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Karaktäris­tiskt hes drog Alma igenom setet med stark karisma.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Karaktäris­tiskt hes drog Alma igenom setet med stark karisma.
 ?? FOTO: NORA SAYYAD ?? Tame Impala serverade en välbalanse­rad ökenrock, även om lite väl tillrättal­agd, medan de lät konfetti regna över publiken.
FOTO: NORA SAYYAD Tame Impala serverade en välbalanse­rad ökenrock, även om lite väl tillrättal­agd, medan de lät konfetti regna över publiken.
 ?? FOTO: AKU HäYRYNEN/LEHTIKUVA ?? Robyn bjöd på en teatralisk, fysisk show på en helvit scen.
FOTO: AKU HäYRYNEN/LEHTIKUVA Robyn bjöd på en teatralisk, fysisk show på en helvit scen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland