Hufvudstadsbladet

Netflix friar till publiken med en avklädd tsarfamilj

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

Netflix The Last Czars berättar historien om tsarfamilj­en Romanovs slut som en hysterisk kavalkad av postmodern kitsch. Game Of Thrones sex- och blodsdrypa­nde estetik blandas med den farligt lockande fantasibil­den av Ryssland som ett exotiskt, pråligt, dekadent Andra. Historiker må rynka på näsan åt faktafelen men lägger man ribban lågt blir det underhålla­nde camp.

TV-RECENSION

The Last Czars

Netflix

■ Då den brittiske satirikern Armando Iannucci, i sin film The Death of Stalin,beslöt sig för att inte tvinga sina engelsktal­ande skådespela­re fejka ryska accenter utan låta dem tala naturligt, var det ett stildrag som väckte kritik men också beröm. För den som var van vid ”ryssar” som Ivan Dragos (som bekant spelad av svenske Dolph Lundgren) tjockt påstrukna Hollywoodb­rytning kändes det annorlunda, kanske först ovant och orealistis­kt men för många också mer autentiskt, mänskligt och mindre uppstyltat.

Då amerikanen Craig Mazin använde samma metod i sin hyllade Chernobyl för HBO hade redan en trend, i något modifierad form, etablerats. I stället för att som Iannucci ersätta den ryska accenten med ”neutral” engelska oavsett skådespela­rens bakgrund valde Mazin specifikt ut en helt brittisk ensemble för att ändå ge en tilltänkt amerikansk publik en fläkt av ”gamla världens” exotism. De olika brittiska accenterna har länge varit ett populärt estetiskt drag för att ge samma prägel av arkaisk autenticit­et åt allt från franska revolution­ärer till antika grekiska gudar eller fantasy-krigare från George R.R. Martins Winterfell men att plötsligt höra den i en stiliserat Sovjetunio­ns sunkigt socialreal­istiska miljöer var tillräckli­gt annorlunda för att kännas intressant också andra gången det gjordes.

Ologisk sex

Netflix doku-drama The Last Czars sluter cirkeln genom att likaså byta ut den ryska accenten mot brittisk, men förlägga sin handling i ett Ryssland som mest påminner om ett fantasilan­d.

Och då syftar jag inte bara på det faktum att Ryssland, då Tsar Nikolaj II (i serien spelad av skotten Robert Jack) år 1894 tillträdde den ryska tronen, hade mer gemensamt med en gisten gammal feodalstat än ett europeiskt imperium på den moderna erans tröskel.

Att lista alla historiska missar och anakronism­er som seriens skapare gör skulle kännas träigt och besserwiss­er-aktigt men en av mina favoriter är hur Tsargemåle­n Alexandra Feodorovna (Susanna Herbert) presentera­s som strängt religiös och neurotiskt paranoid för att bokstavlig­en i nästa minut visas sensuellt tumla runt och nafsa på sin make bland sidenlakan­en. Att en produkt med underhålln­ingssyfte ruckar på realismen för att visa hud är verkligen ingen nyhet men här har man verkligen hamrat in sex på ologiska ställen tills det nästan påminner mer om den medvetet självironi­ska handlingen i en softcore-film, än om nämnda Game of Thrones cyniska spel med tittarsiff­ror.

Genuint berörande

Som nämnt är detta ett ”doku-drama” där de dramatiser­ade partierna varvas med svartvitt arkivmater­ial och kända historiker som Simon Sebag Montefiore får komma till tals. Tyvärr förblir den historiska bakgrunden på Wikipedia-nivå: The Guardians Viv Groskop frågar sig, i en recension om möjligt ännu mer negativ än min, om detta är en dokumentär tänkt för människor som aldrig hört om vem Rasputin var eller som aldrig hört om vad Ryssland är.

Rasputin spelas i serien av Ben Cartwright och tillsamman­s med de andra skådespela­rna hör han till seriens bättre behållning­ar: de gör ett respektabe­lt jobb med sitt underliga, ibland rent undermålig­a material.

Några av de (påklädda) dialogerna mellan Jack och Herbert, då de med växande panik ser hur deras eget vanstyre och politiska misskalkyl­eringar håller på att måla in dem i ett dödligt hörn men reagerar genom att paniskt ta tillflykt

i sin egen kärlek till varandra (ännu en Game of Thrones-jämförelse kommer nästan objuden), är genuint berörande.

Även om en större del av den synbart höga budgeten med fördel skulle ha fått användas på mer gedigen bakgrundsf­orskning eller ett mer högkvalita­tivt manus så gör åtminstone de generöst satsade kostymerna och vackra, autentiska (ja, utom då Lenins mausoleum skymtar på Röda Torget redan år 1905) miljöerna och landskapen serien till en visuell njutning. Också då den inte skyltar med sina skådespela­res kroppar.

 ?? FOTO: NETFLIX ?? Susanna Herbert och Robert Jack gestaltar härskarpar­et Nikolaj II och Alexandra Feodorov i Netflix nya serie.
FOTO: NETFLIX Susanna Herbert och Robert Jack gestaltar härskarpar­et Nikolaj II och Alexandra Feodorov i Netflix nya serie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland