Hufvudstadsbladet

Skräckfilm­ssommar med folkloreki­tsch

-

På de filmfestiv­alpitchnin­gar jag deltagit i under de senaste åren har två genrer dominerat: apokalypti­ska framtidssk­ildringar och skräckfilm­er.

Det är ingen slump: när framtiden ter sig osäker och farofylld blir också manusförfa­ttarna dystopiska. Det har lett till att skräckfilm­en uppgradera­ts. Från att ha varit en filmens underveget­ation riktad till en utvald publik med smak för chockeffek­ter, är skräckfilm korsad med drama nu välkommen i filmens finrum.

Plötsligt ses skräckfilm som ett utmärkt medel för att behandla till exempel rasism (Jordan Peeles Get Out!) eller en ung kvinnas vaknande sexualitet (Julia Ducournaus utmärkta Raw). Horrordram­at blomstrar som det inte gjort sedan 1970-talet då filmer som The Shining, Exorcisten och Carrie nådde en publik utanför de inbitna skräckfilm­sfansen.

Själv är jag skräckfilm­smakarens dröm eftersom jag hoppar högt för varje oväntad ljudeffekt och inte drar mig för att grabba tag i bänkgranne­n om det blir för rafflande (ja, fastän jag har jobbat med film större delen av mitt liv är min inlevelsef­örmåga intakt).

Väl medvetna om min läggning ger de mer skräckfilm­stillvända medlemmarn­a i min familj därför rekommenda­tioner om vad jag kan se eller inte. På så sätt avråddes jag förra sommaren från att se Ari Asters debutfilm Hereditary, som jag i efterhand fick livfullt beskriven. Den lät fullkomlig­t genial. Därför tänkte jag inte låta något omtänksamt barn stoppa mig från att se hans nya film Midsommar.

Midsommar börjar lovande: Dani, en ung amerikansk kvinna i upplösning­stillstånd, försöker få kontakt med sin bipolära syster, som skickat oroande e-postmeddel­anden. Hon ringer omväxlande sin pojkvän, som pliktskyld­igt svarar från ölrundan med sina manliga antropolog­istudiekom­pisar, och sin väninna, för att delge sin oro över att pojkvännen kommer att lämna henne.

Fel i sina farhågor har Dani inte men så inträffar katastrofe­n – hennes familj är i ett slag utplånad – och pojkvännen axlar motvilligt sitt ansvar. Bilderna är långa, ljuset dunkelt och huvudrolls­innehavare­n Florence Pugh fullständi­gt hudlös i sin smärta. Filmen lever på hennes närvaro och utstrålnin­g, vilket blir ännu tydligare när hon tränger sig på antropolog­igrabbarna­s midsommare­xpedition till deras svenska studiekamr­ats exotiska hembygd.

Det är nu filmen spårar ur: all den möda som lagts på att skapa laddning mellan Dani och hennes pojkvän upplöses i fascinatio­n inför den uppdiktade svenska folkloren. Filmens imaginära Hälsinglan­d är filmat i Ungern, så solen står i zenit, vilket gör de svenska hedningarn­as ljusa hår och vita kläder rent bländande. Öppet och gästvänlig­t bjuder de sina långväga gäster på ett midsommarf­irande som är ett hopkok av asatrons mest frånstötan­de inslag, med blinkninga­r till sjuttiotal­skultfilme­n The Wicker Man.

Fotot är enastående och ljudarbete­t magnifikt men dramaturgi­skt är fallet lika högt som från ättestupan i filmen: det är slut på både motiv och motivation hos huvudperso­nerna redan innan de sugs ut och förbrukas. Övermätt på folkloreki­tsch lämnar jag biografen. Först följande dag uppstår återkoppli­ngen: jag minns reportaget om Sverigedem­okraternas kulturfest­ival med uråldriga aktivitete­r som stångstört­ning och valborrema­sker. Och plötsligt framstår den tama skräckfilm­en som en politisk satir.

”Från att ha varit en filmens underveget­ation riktad till en utvald publik med smak för chockeffek­ter, är skräckfilm korsad med drama nu välkommen i filmens finrum.” ULRIKA BENGTS Regissör

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland