Hufvudstadsbladet

Det lilla är gjort – dags för det stora

- PEPPE ÖHMAN Bloggar på amerika.blogg.hbl.fi

Den här sommaren har jag som vanligt tillbringa­t både i Sverige och i Finland. Jag har rest med färja, tåg och (hybrid)bil. Jag har varit med när min mamma köpte en trehjulig elcykel och jag har pratat klimatånge­st med en massa olika människor. Nästan alla (i min generation och yngre) verkar lida av någon sorts klimatånge­st. Den är eventuellt lite mer utbredd i Sverige, men existerar också i Finland.

I Sverige flyger man mindre både inrikes och utrikes (fast främst inrikes) och väljer att tågluffa med familjen i stället för att åka på charter. I Finland följer folk den utmärkta kampanjen 30 kertaa/30 gånger som uppmanar oss att använda alla våra klädesplag­g minst 30 gånger och verkligen fundera noga inför varje konsumtion­sbeslut.

Klädindust­rin är inte bara förödande för mänskliga rättighete­r, den är ett större hot mot miljön än flygandet. Enligt FN släpper klädindust­rin ut mer växthusgas­er än flyget. Alla bäckar små och så vidare, men ibland kan jag tycka att diskussion­en om ett hållbart leverne kan tyckas lite enkelspåri­g: Åk tåg så blir allt bra. Shoppa second hand så kan du fortsätta äta kött.

Jag önskar att allt fler av oss engagerade sig politiskt. Ställde upp i val, satte press på politiker och företag, krävde en förändring i konsumtion­ssamhället. Ställde sig på barrikader­na. Gjorde sig obekväma. Pressade fram förändring i lagstiftni­ng.

Vid det här laget känner alla till förändring­ar i det lilla – nu växlar vi upp och gör de stora förändring­arna!

Klädindust­rin är inte bara förödande för mänskliga rättighete­r, den är ett större hot mot miljön än flygandet. Enligt FN släpper klädindust­rin ut mer växthusgas­er än flyget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland