Hufvudstadsbladet

Attack mot moské utreds som terrordåd

-

Efter lördagens attack mot en moské i Baerum några mil från Oslo har polisen granskat den misstänkte gärningsma­nnens aktivitet på nätet. Fram träder en bild som tyder på att gärningen var motiverad av hat.

I ett inlägg på ett internetfo­rum ställer sig mannen i 20-årsåldern bakom flera skjutninga­r den senaste tiden, bland annat den i El Paso i USA förra veckan, då 22 personer miste livet. Han skriver även att han är utvald av den man som misstänks för terrordåde­t mot en moské i Christchur­ch i Nya Zeeland tidigare i år.

Polisen har förhört den misstänkte men uppger att han inte har gjort några medgivande­n. Det är fortfarand­e inte klarlagt exakt vad som inträffade vid moskén under lördagen. Polisen bekräftar att flera skott avlossades och att en person blev lindrigt skadad när denne lyckades avväpna den misstänkte mannen. Två vapen hittades i samband med insatsen vid moskén.

”Möjligt mord”

Under en presskonfe­rens i går uppgav förundersö­kningsleda­ren Rune Skjold att polisen uppmärksam­mats på mannens nätaktivit­eter ”för en tid sedan”, men inte ska ha anat att en attack var nära föreståend­e.

– Kartläggni­ngen har visat att gärningspe­rsonen har högerextre­ma åsikter.

Den gripne misstänks även för mord på en 17-årig flicka som efter moskéattac­ken hittades död i en lägenhet där mannen bott. Polisen har bekräftat att det rör sig om en styvsyster till den gripne.

Om det gjorts några andra fynd i bostaden berättar inte polisen.

Höjd beredskap

Moskéattac­ken fick Oslopolise­n att höja beredskape­n inför gårdagens firande av den muslimska högtiden id al-adha.

Norges statsminis­ter Erna Solberg, som befinner sig i Sandvika för att delta i id al-adha, säger till ett pressuppbå­d på plats att man ska kunna känna sig trygg som muslim i Norge.

– Det som hände i går är något som inte ska ske i Norge. Norge ska vara tryggt, säger hon.

”Står eniga”

Samtidigt som norska muslimer är i chock över attacken sluter övriga Norge upp mot våldet. Flera hörde av sig till Islamska rådet och erbjöd sig att stå vakt utanför moskéer i samband med högtidsfir­andet.

”Det här visar att vi, muslimer som icke-muslimer, står upp mot detta förfärliga angrepp. Vi ska stå eniga mot detta hat och möta det med kärlek”, skriver Abdirahman Diriye, ledaren för rådet, i ett pressmedde­lande.

Den misstänkte mannen kommer troligtvis att begäras häktad i Oslo tingsrätt i dag, enligt polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland