Hufvudstadsbladet

Alla vuxna behövs för en trygg skolstart

-

SKOLA Sommarlove­t är förbi för skolbarnen och många inleder läsåret med glädje och förväntan. För andra betyder skolstarte­n oro och rädsla – skolvardag­en kan vara en pina som präglas av mobbning och trakasseri­er. För den tredje medför skolstarte­n en efterlängt­ad trygghet, en vardag med rutiner där dagens enda varma måltid serveras i skolans matsal.

Genom mitt arbete som verksamhet­sledare för Finlands äldsta barnskydds­organisati­on ser jag dagligen att alla barn har olika förutsättn­ingar i livet. Tyvärr finns det alltför många barn som oroar sig eller till och med är rädda för skolstarte­n. Alla vi vuxna, som på olika sätt kommer i kontakt med barn och unga, utgör ett stödnätver­k för barnet. Vi ska hjälpas åt att förebygga mobbning och trakasseri­er. Varje barns oro ska tas på allvar och inget barn får lämnas ensamt med sina känslor.

Det finns också barn vars enda trygga punkt i livet utgörs av skolsystem­et. I det efterkrigs­tida Finland valde man att bygga upp en grundutbil­dning som vi ännu i dag kan vara stolta över. Genom att ta vara på skolmiljöe­rna finns en ypperlig möjlighet att bemöta och stödja barn, unga och deras familjer. Låt oss vuxna tillsamman­s sträva efter att alla barn ska få en bättre barndom och ungdom, så att barnen kan växa upp till så välmående vuxna som möjligt.

Barnets rättighete­r – rätten till trygghet, välbefinna­nde och omvårdnad – är vuxnas skyldighet. Det barn du möter på skolgården, bemöt hen med respekt och empati. Du kan inte veta vad just det barnet bär med sig i sitt livs ryggsäck.

PIA SUNDELL verksamhet­sledare, Barnavårds­föreningen i Finland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland