Hufvudstadsbladet

Det blir knappast bättre av att byta

-

Finlands herrlandsl­ag i volleyboll förlorade alla sina matcher i OS-kvalet i Kina i helgen. Volleyboll­en var den bollsport där Finland skulle ha en realistisk chans att knipa en OS-plats i Tokyo, men i nuläget var och är den drömmen ren utopi.

Det erbjuds kanske ytterligar­e en chans när uppsamling­sgrupperna för de europeiska lag som inte ännu fått någon biljett till OS i Tokyo spelas i januari nästa år. Men gruppen med värdlandet Kina samt Argentina och Kanada hade varit en lättare väg. Nivån på europeisk volleyboll är hög och Finland hör tyvärr inte till det riktiga toppskikte­t.

Utgångspun­kten inför den här viktiga sommaren var inte god. Herrlaget genomgår en generation­sväxling som kräver mycket både av spelarna och träningste­amet. Att chefsträna­ren Tuomas Sammelvuo avgick mitt under sin avtalsperi­od och ersattes av britten Joel Banks precis när de första landskampe­rna i Gyllene ligan stod för dörren var ingen optimal situation. Speciellt inte som Banks träningsme­toder och spelfiloso­fi avviker lite från Sammelvuos.

Så att nu skylla de dåliga resultaten enbart på Banks är en grov förenkling. Den som vill tänka tillbaka ens ett år, till VM i Bulgarien och Varna i fjol och till EM-kvalet tidigare under hösten minns att finländsk volleyboll har problem med sitt generation­sskifte. Oberoende av tränare. Fjolårets resultat var långt ifrån lysande.

I fjol i Varna var det många av de mer erfarna spelarna som tackade nej när Sammelvuo satte ihop sitt landslag. Det gav spelare som Samuli Kaislasalo och Niko Suihkonen en chans att visa framfötter­na. Men den jämnhet som krävs av toppspelar­e har de ännu inte, även om Kaislasalo gör ett gott jobb.

Så det Banks hade att jobba med när han kom var ett landslag långt från sin toppnivå. Dessutom ett landslag i huvudsak valt av andra än honom själv. Kan hända finns det spelare utanför det nuvarande landslaget som skulle passa Banks taktik bättre. I sommar är det hur som helst för sent att pröva dem.

Vid EM som för Finlands del startar i Slovenien och Ljubljana om en månad är det den här gruppen som gäller. Och den gruppen visade stundvis också i Kina att den visst kan spela volleyboll.

Banks saldo med 14 förluster på lika många matcher är dåligt. Men att byta tränare nu skulle troligen bara orsaka ännu mera kaos, även om Banks andreman Sami Kurttila blev den som tog över. Kurttila tränade finska mästaren VaLePa i många år, men just nu behöver herrlaget inga ytterligar­e förändring­ar. Och Banks har rätt i att matchresul­taten speglar nivån i finsk volleyboll just nu.

Att det dessutom i kulisserna ryktas om att Finlands volleyboll­förbund släppte iväg Tuomas Sammelvuo till Ryssland mitt i avtalsperi­oden utan ersättning gör inte läget bättre. Spelarna påverkas också av oro och byten på viktiga poster i förbundet. Det kan inte heller vara roligt att se Sammelvuo gå från klarhet till klarhet med det ryska landslaget.

Volleyboll­förbundets nya vd Seppo Siika-aho har de aktivas förtroende, men innan han hinner sätta sin prägel på förbundet krävs det tid. Det mest förvånande är kanske att förbundets ordförande Pasi Sydänlammi inte lyckades slå mynt av Sammelvuo. Sydänlammi leder till vardags den nyss börsnotera­de och ekonomiskt framgångsr­ika Oma Säästöpank­ki, så affärsman är han.

”Volleyboll­en var den bollsport där Finland skulle ha en realistisk chans att knipa en OS-plats i Tokyo, men i nuläget var och är den drömmen ren utopi.” KATARINA KOIVISTO

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland