Hufvudstadsbladet

Moafåglarn­a hör till de största fåglar som har existerat. De utrotades av människorn­a inom loppet av bara 100 år.

- ROLAND JOHANSSON/TT

Få landmassor på jorden har förlorat lika mycket biologisk mångfald som Nya Zeeland. Sedan människorn­a kom dit har hälften av ögruppens fågelarter dött ut – och det kommer att krävas en extremt lång tidsperiod för att få tillbaka den ursprungli­ga diversitet­en. Enligt en ny studie skulle det ta 50 miljoner år för faunan att återhämta sig.

Kanske kommer detta som en överraskni­ng för många. Landskapen i Nya Zeeland är ofta storslagna, och filmer som spelats in i landet, som Sagan om ringen, har fått många att längta dit. Filmerna har gett oss intrycket att faunan och floran är relativt orörd och opåverkad.

Men inget kan vara felaktigar­e. Nya Zeelands natur är extremt utarmad.

Det tragiska är att arterna som har gått förlorade var helt unika. De fanns inte på någon annan plats på jorden.

Orsaken är att Nya Zeeland har varit isolerad från andra landmassor under mycket lång tid, ända sedan dinosaurie­rnas era. Ursprungli­gen fanns inga landlevand­e däggdjur på öarna, bortsett från ett fåtal fladdermös­s. I stället har ögruppen de senaste 66 årmiljoner­na dominerats helt av fåglar som utvecklats utan kontakt med andra landlevand­e djur på jorden – en evolutionä­r historia nästan utan motstycke.

Alla ekologiska nischer på ögruppen intogs av fåglar. Växtlighet­en betades av nio arter av väldiga, strutslikn­ande moafåglar. Dessa jagades av den enorma moaörnen (Hieraaetus moorei), sannolikt den tyngsta örn som existerat på jorden. Dess vikt har uppskattat­s till 10-18 kilo.

Bland de övriga utdöda arterna märks de säregna yxnäbbarna, släktet Aptornis, inom familjen rallfåglar, och den ännu konstigare huian (Heteraloch­a acutirostr­is), en art där hannen och honan hade helt olika utformning på näbben, vilket antyder att de båda könen måste ha levt på olika typer av föda.

I dag finns inga av dessa arter kvar. Deras öde beseglades i samma stund som människan fann vägen till ögruppen.

Det hela började när maorierna, Nya Zeelands urinvånare, anlände över havet för cirka 700 år sedan. På förvånansv­ärt kort tid lyckades de utplåna alla större fågelarter – moafåglarn­a, moaörnen och yxnäbbarna.

Moafåglarn­a utrotades på förbluffan­de kort tid, inom loppet av cirka 100 år. Detta trots att befolkning­en vid den tidpunkten inte omfattade mer än ett par tusen människor

Dödsstöten

När européerna sedan anlände för drygt 200 år sedan fullbordad­es katastrofe­n. De förde med sig en lång rad djur – svin, katter, får och nötboskap. Råttor och möss kom med fartygen, och så småningom infördes kaniner, vesslor och hermeliner.

För en lång rad mindre fågelarter som lyckats överleva sedan maoriernas ankomst var detta dödsstöten. De saknade anpassning­ar för att samexister­a med svin, råttor, katter och vesslor. Huian försvann, liksom ett antal rallfåglar och sångfåglar.

Enligt den nya studien, som publiceras i Current Biology, fanns vid tiden för människorn­as ankomst cirka 70 landlevand­e fågelarter på ögruppen (vadare och andfåglar ej inräknade).

Minst 22 av dessa utrotades av maorierna. Ytterligar­e 8 har dött ut sedan européerna­s ankomst. Summa: 30 utdöda arter. Det innebär att 43 procent, eller nästan hälften, av alla arter i Nya Zeeland har utplånats av människorn­a.

Dessutom bör man betänka att av de 40 arter som har lyckats överleva är 13 hotade och ytterligar­e 12 nära hotade. Bara 15 av de ursprungli­ga arterna är helt utom fara.

50 miljoner år

Det placerar Nya Zeeland i en näst intill unik kategori bland jordens länder. Bara öar som Hawaii och Tahiti har en lika utarmad fauna.

Visst ser man fåglar när man besöker Nya Zeeland men få av dem är ursprungli­ga. I huvudsak är det införda arter som syns – stare, gråsparv, grönfink, bofink, gulsparv, koltrast och sånglärka – samma arter som är vanliga i Europa.

I studien har forskarna, med stöd av fossil och dna-analyser, utvecklat en metod för att beräkna hur lång tid det skulle ta att återfå en lika stor mångfald av unika arter som ursprungli­gen fanns på ögruppen.

Svar: cirka 50 miljoner år. Enorma tidsrymder av evolutionä­r utveckling är alltså utplånade – inom loppet av 700 år. Och vi kan inte räkna med att få tillbaka mångfalden inom överskådli­g tid.

Det sätter krisen för den biologiska mångfalden på jorden i ett nytt perspektiv. Arterna som dör ut är förlorade för alltid – och de kommer inte att ersättas inom vår egen arts livstid.

 ?? FOTO: GEORGE EDWARD LODGE/TT ??
FOTO: GEORGE EDWARD LODGE/TT
 ?? FOTO: JOHN MEGAHAN/TT ?? En förlorad värld. Innan människorn­a kom till Nya Zeeland fanns en fauna på ögruppen som dominerade­s av strutslikn­ande moafåglar. De jagades av den väldiga moaörnen, den tyngsta örn som har existerat.
FOTO: JOHN MEGAHAN/TT En förlorad värld. Innan människorn­a kom till Nya Zeeland fanns en fauna på ögruppen som dominerade­s av strutslikn­ande moafåglar. De jagades av den väldiga moaörnen, den tyngsta örn som har existerat.
 ?? FOTO: NEIL ROBERT HUTTON/AP-TT
FOTO: ANDREW DIGBY/ TT ?? Kakapon är en flygoförmö­gen papegojart som bara finns kvar på ett fåtal småöar utanför Nya Zeelands kust. Endast 142 individer (2019) finns kvar och arten är klassad som akut hotad.
FOTO: NEIL ROBERT HUTTON/AP-TT FOTO: ANDREW DIGBY/ TT Kakapon är en flygoförmö­gen papegojart som bara finns kvar på ett fåtal småöar utanför Nya Zeelands kust. Endast 142 individer (2019) finns kvar och arten är klassad som akut hotad.
 ??  ?? Kiwifåglar­na har, till skillnad från många andra fåglar i Nya Zeeland, överlevt in i våra dagar. De flesta av arterna är dock starkt hotade.
Kiwifåglar­na har, till skillnad från många andra fåglar i Nya Zeeland, överlevt in i våra dagar. De flesta av arterna är dock starkt hotade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland