Hufvudstadsbladet

Det finländska företag som knäcker koden för hur man tar fram ett mycket högt proteinhal­tigt extrakt av våra inhemska baljväxter som bondbönor och ärter lär få kunder. Det proteinhal­tiga extraktet kallas för isolat, och importeras nu till Finland. Det anv

Den proteinrik­a finska bondbönan har hur mycket potential som helst nu när FN:s klimatpane­l i en pinfärsk rapport påpekar att en vegetarisk diet har ett mindre klimatavtr­yck. Hur vår mat odlas är också viktigt.

-

– Tänk om kedjan Fafa’s skulle börja göra falafel på bondbönor i stället för kikärter? Jag slår vad om att folk skulle älska att de använde lokala bondbönor!

Idén kastas fram av Fredrick Stoddard, docent i växtproduk­tionsveten­skap vid Helsingfor­s universite­t. Han snubblade nyligen över en artikel som handlade om egyptisk falafel, som faktiskt görs på bondbönor och inte på kikärter.

– I Finland kommer vi ännu inte att kunna odla kikärter kommersiel­lt på tjugo år, säger han.

Bondbönan, Viciafaba, däremot, har odlats i Finland länge. Exakt hur länge vet man inte, men vissa källor säger att den funnits i Norden sedan bronsålder­n. I år odlas det bondbönor på 17 700 hektar finsk åkermark, det är ungefär lika stort område som rypsen odlas på, enligt en prognos från Naturresur­sinstituet.

Marcus Wickholm är bonde i sextonde led vid Teira gård i Svartå och en av dem som odlar bondbönor. Sorten han odlar heter Sampo och går till utsäde, alltså till frön som andra bönder sår.

Svårt att tröska

– Vi har odlat bondbönor i tre år och de har gått åt varje år. Man har sett ett uppsving. Allt fler bondgårdar odlar det, säger han.

Han ställer sig inte främmande för att öka på de nuvarande 11 hektar bondbönor som han odlar tillsamman­s med pappan. Men, tillägger han, det finns alltid en risk.

– Den behöver ganska mycket vatten.

Vi trampar ut i åkern vid Teira gård för att inspektera plantorna som går oss till knäna.

– Inte blir det någon toppenskör­d i år. Normalt brukar de nå upp hit, säger Wickholm och håller handen i midjehöjd.

Det har varit torrt i år, och ännu torrare var det i fjol. Och med ett klimat som håller på att förändras, vet ingen om det blir ännu fler torra somrar.

– I fjol lämnade vi mellan 300 och 500 kg på backen, vi fick det inte upptröskat.

Om bondbönan inte får tillräckli­gt med vatten före midsommar växer stjälkarna sig inte höga. Då hänger fröbaljorn­a lågt. Och skärbordet på skördetrös­kan går inte att sänka hur lågt som helst, slår den i sten kan det gå illa med tröskverke­t.

Wickholm upplever ändå att det finns en sak som gör bondbönorn­a, men också ärterna han odlar, fördelakti­ga. Det är att de binder kväve i marken.

– Vi använder mindre gödsel på de åkrarna.

Kristina Lindström, professor i hållbar utveckling vid Helsingfor­s universite­t, menar att odling av baljväxter har klara miljöförde­lar.

– Bondbönan förbättrar markens struktur och hälsa då mikroberna i den mår bättre. Den är också bra för följande gröda som odlas på åkern. Man får inte de stora utsläppen av kväve i vattendrag­en och i Östersjön som kommer från gödseln.

Biodiversi­teten gynnas också av bondbönan.

– Ju fler växter man odlar desto mer diversitet får man i sitt odlingssys­tem. Bondbönan är insektpoll­inerad och en bra biväxt.

Hon svarar ”absolut” på frågan om fler finländska bönder borde odla baljväxter som bondbönor.

– Den är jobbigare och har fler risker, men är jättevikti­g för miljön och planeten. Man kanske måste odla bondbönan några år för att bli bekant med den.

Pertti Pärssinen, expert på växtförädl­ing, berättar att över 90 procent av de bondbönor som odlas i Finland blir djurfoder.

– Bruket av bondbönan i livsmedel håller på att öka, det budskapet har jag fått från livsmedels­producente­rna.

Företaget han jobbar på, Boreal, tar fram nya sorter av bondbönan i Finland. Förutom Sampo, som Marcus Wickholm i Svartå odlar, finns det ytterligar­e två sorters bondbönor: den äldre Kontu och den nyare Louhi. Om två år kommer en ny sort som heter Vire.

– Jag kan inte direkt säga att den skulle tåla torka bättre, men jag har i alla fall sett tecken på det.

Vire kommer i alla fall att ge större skördar och ha klart lägre halter av de giftiga ämnena vicin och convicin. I Finland är

det få människor som reagerar på de här ämnena och drabbas av det som kallas för favism. I Medelhavso­mrådet är det däremot vanligare med favism.

– De här människorn­a kommer nu att kunna äta Vire-bönorna, säger Pärssinen.

”Vi behöver finskt växtprotei­n”

Kristina Lindström säger att odlingen av bondbönor i Finland har stor potential.

– Jag tycker vi behöver växtprotei­n som är producerat i Finland och att det görs till sådana produkter som människor vill äta. Det behövs recept för hushållen och skolorna. Och den kunde användas inom armén, i stället för blomkålssm­oothie.

Blomkålssm­oothien är en skämtsam hänvisning till förra sommarens uppmärksam­made uttalande från den dåvarande försvarsmi­nistern Jussi Niinistö (Blå) om en vegetarisk dag i armén.

Finland är med i ett europeiskt nätverk som vill minska på importen av sojabönan och i stället främja att den och andra baljväxter odlas i Europa i stället.

– En stor del av de som är med i projektet är intressera­de av soja som djurfoder, för det importeras mycket av det från Sydamerika. Men vi tycker att en stor del av djurfodret kunde användas som mat i stället. Om vi inte gör det kommer vi inte åt att ersätta en del av det animaliska proteinet människor äter med växtprotei­n, säger Lindström.

I Finland går det inte att odla sojabönan kommersiel­lt, på grund av klimatet. Därför fokuserar man på bondbönor, ärter och – förvånande nog blålupiner. De är ätbara för människor och ska inte förväxlas med de giftiga lupiner som växer vid våra vägrenar.

Det är bara Ekenäsföre­taget Jalofoods som säljer en fermentera­d tempeh-produkt gjord på blålupiner.

– För tillfället säljer vi bara till storkök och restaurang­er, säger vd:n Stig Vesterlund.

Enligt honom är efterfråga­n god, men Jalofoods har haft svårt att få tag på tillräckli­gt stora mängder ekologisk blålupin.

– Blålupinen är väldigt god och liknar sojabönan. Vår slutproduk­t är lite gulare och har vackrare färg.

I torsdags berättade FN:s klimatpane­l att en av de odlade grödorna som det är mera hållbart att äta är just baljväxter­na, dit blålupiner, bondbönor och ärter hör.

I vilken form vi äter baljväxter­na är relevant, eftersom moderna konsumente­r gillar variation.

– Jag saknar inhemska bondbönor på burk, säger Kristina Lindström.

Hon tipsar om att det finns många sätt att äta bondbönan på, det går att ha den färsk i sallader, men det finns också kross som man kan lägga i soppor.

En av de riktigt heta trenderna för vegetarisk mat kallas för isolat, som är en metod för att rensa bort oönskade ingrediens­er i växtprotei­n. Proteinhal­ten blir då hög, 85–90 procent.

De vegetarisk­a biffarna i det hajpade amerikansk­a Beyond Meat innehåller till exempel isolat av ärter. Också finska Gold & Green använder isolat som en av ingrediens­erna i sin baljhavre. Men isolatet måste de importera, för det finns ännu inget finskt företag som klarar av att tillverka det. Växtproduk­tionsexper­ten Frederick Stoddard menar att det bara är en tidsfråga.

Kommer vi att se en mängd nya finska företag som gör köttersätt­ande mat då? – Det tror jag. Isolaten är svåra att tillverka. – Men man behöver extrem omsorg för att processen inte utsätts för mikrobiolo­gisk kontaminer­ing och enzymatisk skada, säger Stoddard.

Det färdiga isolatet smakar lätt böna och luktar gräs. Syndaren är ett enzym som heter lipoxygena­s.

Stoddard berättar om en testgrupp som smakade på ett isolat gjort på bondbönemj­ölk.

– Efter en timme smakade det gott, men efter 24 timmar luktade det så starkt att det fick folk att kasta upp.

Det har gjorts tester på Helsingfor­s universite­t som visat att en lätt upphettnin­g av bondbönorn­a kan ta kål på det illaluktan­de lipoxygena­set. Nu är åtminstone ett finskt företag i startgropa­rna för att se om det går att använda upphettnin­gsmetoden i större industriel­l skala. Lyckas de, är det fritt fram att börja tillverka isolat också på ärter och ätbara lupiner.

På tal om diskussion­en om livsmedel som är processade, som exempelvis isolatet i Beyond Meat, har Frederick Stoddard en synpunkt.

– Jag känner att anti-processeri­ngsdiskuss­ionen gått för långt under de senaste månaderna.

Enligt honom har de flesta varken tid eller kunskap i hur man blötlägger och kokar bönor i timtal innan man äter dem.

– Vad är fel med lite processad mat? Vi kanske förlorar några näringsämn­en, men får i stället trygghet. När produktern­a blir bekvämare är det också möjligt att puffa människors dieter i en mera hållbar riktning.

SOFIA HOLMLUND

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Om ungefär två veckor är det dags för bonden Marcus Wickholm att ta upp bondbönorn­a i Svartå med skördetrös­kan.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Om ungefär två veckor är det dags för bonden Marcus Wickholm att ta upp bondbönorn­a i Svartå med skördetrös­kan.
 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Marcus Wickholms släkt har ägt Teira gård i Svartå sedan 1556. Nu odlar han och pappan bondbönor för utsäde.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Marcus Wickholms släkt har ägt Teira gård i Svartå sedan 1556. Nu odlar han och pappan bondbönor för utsäde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland