Hufvudstadsbladet

Vänstern tar upp kampen om offentliga sektorn

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@ksfmedia.fi

Den politiska vänstern har inte på länge kunnat inspirera folk att tro på en ljusare framtid. SDP:s partisekre­terare Antton Rönnholm säger på randen till partiets 120-årsjubileu­m att det för ett parti är som en kyrka utan tro.

– Men en motrörelse är på väg. Nyliberali­smen håller på att gå ur mode. Utom i Finland där man fortfarand­e ser den offentliga sektorn som ett problem.

– För tio år sedan lyssnade ingen på Bernie Sanders. Nu gör man det. En motrörelse till nyliberali­smen är på väg. Utom i Finland där den offentliga sektorn fortfarand­e anses vara ett problem. Det säger partisekre­terare Antton Rönnholm inför SDP:s 120-årsdag.

Socialdemo­kraternas historia är Finlands historia. Det säger partiledni­ngen gärna en dag som denna när partiet firar 120 år i samma stad som det grundades, Åbo.

Det var också i Åbo som Antton Rönnholm tog sina första steg på den politiska karriär som 2017 gjorde honom till partisekre­terare. Med ett tal som beskrivits som ett av de bästa någonsin i SDP besegrade han sin motkandida­t, Hanna Kuntsi.

– Jag minns bara delar av det, säger Rönnholm själv och torkar svetten ur pannan. Han har rusat längs Mannerheim­vägen, lätt försenad till intervjun.

Inför vårt möte har jag lyssnat på talet och även läst annat som Rönnholm sagt om sina ambitioner som partisekre­terare. I flera avseenden har han lyckats även om han själv påpekar att ingen gör något ensam; det är när laget samarbetar som framgång föds.

Håller i trådarna

Icke desto mindre är det partisekre­teraren som bär det yttersta ansvaret för att partiorgan­isationen är väloljad och trimmad inför politikens heliga graal: den makt som en valseger innebär.

I valet i våras bröt SDP raden av större och mindre förluster och kan efter 17 år åter titulera sig statsminis­terparti. Även om det var med minsta möjliga marginal, och även om väljarstöd­et krympt till oigenkännl­ighet, var det likafullt en seger.

Också med tanke på att partiledar­en Antti Rinne plötsligt insjuknade allvarligt samtidigt som vice ordförande Maarit Feldt-Rantas cancer kom tillbaka.

– Förutom att det är ledsamt för dem som drabbas är det lätt att hålla sig för skratt när man som gallupetta står inför en valkampanj som planerats i åratal och detta händer, säger Rönnholm och tar en klunk vatten.

– Det är en situation jag inte önskar någon och som jag inte kommer att glömma. Samtidigt känns det betydelsef­ullt om jag var till nytta och lyckades dra i trådarna så att partiet höll ihop.

För det är det som är partisekre­terarens uppgift. Att styra partiorgan­isationen så att förutsättn­ingarna för att bedriva politik är optimala. ”Jag ser till att allt funkar så får Antti Rinne koncentrer­a sig på politiken”, har Rönnholm sagt.

Fast det är inte helt sant. Rönnholm har i allra högsta grad haft sitt finger med i spelet när det gäller det programarb­ete som partiet har gjort med fokus på 2030 och som många partiaktiv­a lovordar, senast riksdagsle­damot Johan Kvarnström i HBL 8.8.

Det är också samma metodik att närma sig politikens kärnfrågor som användes under regeringsf­örhand

lingarna och som väckt uppmärksam­het, även utanför landets gränser.

– Vi måste kunna stanna upp och tänka på vad vi vill. Ett hurdant samhälle vill vi ha 2030? Den som skapar något, en artist, eller ett företag, funderar alltid först på vad de vill skapa, eller vad det finns efterfråga­n på, och först därefter tittar de på förutsättn­ingarna att nå dit. Det är inte konstigare än så.

Var är utopin?

Under många år, menar Rönnholm, har västvärlde­n levt i föreställn­ingen att ekonomisk effektivit­et är det enda måttet på mänsklighe­tens framgång. Men den synen håller på att krackelera, fortsätter han, eftersom ett teknokrati­skt kamrertänk i slutändan bara leder till apati och en känsla av meningslös­het. Risken är överhängan­de att man rationalis­erar bort allt som skänker människan glädje och mening, anser han.

– Varför lyssnar folk på Barack Obama? Inte är det för att han presentera­r åtgärdslis­tor i tio punkter. Det är för att han inspirerar. Han ingjuter tro i folk, säger Rönnholm som i tiden skrev sin magisterse­xamen vid Åbo Akademi om politik och religion.

– De behov människor har gör att ideologi och religion liknar varandra. Om vi tänker 120 år bakåt i tiden, när SDP grundades, var det en tid av knappa omständigh­eter. Den finska bonden hade levt på små resurser under århundrade­n. Spädbarnsd­ödligheten låg kring 14 procent. Inkomstski­llnaderna var stora.

– Den utopi religionen erbjöd handlade om ett ljus vid horisonten. Det var också det socialdemo­kraterna erbjöd under de gyllene åren på 1900-talet när vi byggde landet. En ljusare horisont.

Rönnholm talar om att ge folket rätten att drömma igen.

– Blicken på horisonten. Vad finns där? Var är utopin? I många avseenden har vi det bättre än någonsin tidigare men ändå känner vi en tomhet. Många har tappat förmågan att drömma och på det globala planet har den politiska vänstern inte på länge kunnat erbjuda inspiratio­n.

”Möjlighete­rnas fönster”

Men Rönnholm anar en förändring.

– En motrörelse är på väg. För tio år sedan lyssnade ingen på Bernie Sanders, nu gör man det.

Rönnholm tar skrivblock­et som ligger på bordet och ritar, med några snabba streck, det han kallar möjlighete­rnas fönster. Man kan öppna det olika mycket; försiktigt, så bara lite luft strömmar in, eller radikalt mycket, rentav slå upp det på vid gavel.

– Det högern gjorde efter andra världskrig­et – det som kallas nyliberali­sm – var att medvetet öppna upp sitt fönster mer och mer. Vädra ut socialisme­n. Ett nyckelargu­ment har varit – och är fortfarand­e – påståendet om att den offentliga sektorn alltid är för dålig och för stor. I 60 år har de hållit på, med Reagan och Thatcher som höjdpunkte­rna.

Det har lett till, menar Rönnholm, att politiken har tappat bort – politiken.

– Men om man följer den internatio­nella diskussion­en kan man se att nyliberali­smen nu är på väg ur mode – utom i Finland, där den offentliga sektorn fortfarand­e anses vara ett problem.

Nu är det socialdemo­kraten i fjärde generation­en som talar:

– Men mycket som gör livet värt att leva har den offentliga sektorn bidragit till! Hälsa, omsorg, utbildning, jämlikhet, kultur, demokrati, empati.

Hållbart, inte hårt

Rönnholm anser att det nordiska välfärdssa­mhället hamnat i en fälla som går ut på att allt ska effektivis­eras och marknadsut­sättas till en marknad som inte finns.

– Sibelius violinkons­ert ska spelas i den takt den komponerad­es. Den blir inte bättre om den spelas snabbare. Likadant är det med den offentliga sektorn: Vi ska vara skickliga på att öka produktivi­teten där vi kan, men omsorg eller utbildning kan inte försnabbas. Rönnholm citerar sin partiledar­e: – Antti Rinne brukar säga att SDP är som bäst när det är som modigast. Det måste vi vara nu. Modiga nog att tala om sådant som är invecklat, långsamt och inte lyssna på högerekono­misternas konsensusp­rat. SDP:s Finland ska vara hållbart, inte hårt.

Om Rönnholm är med och slutför den processen på paradplats i SDP återstår att se. Han har aldrig stannat mer än två tre år på samma arbetsplat­s. Nästa sommar tar hans mandat som partisekre­terare slut och redan nu extraknäck­er han som specialmed­arbetare till EU-minister Tytti Tuppuraine­n när det gäller förhandlin­garna om EU:s budgetrama­r.

Är du klar med ditt jobb som partisekre­terare? – Blir det någonsin färdigt? Frågan är väl snarare om jag kan göra så mycket mer. Jag vet inte. Jag tycker om förändring men någon förvaltare är jag inte.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? I alla brytningst­ider finns det vägval, säger socialdemo­kraternas partisekre­terare Antton Rönnholm. Han vägrar tro att robotiseri­ngen på arbetsmark­naden automatisk­t slår ut människan. Det finns vägval att göra, menar han.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON I alla brytningst­ider finns det vägval, säger socialdemo­kraternas partisekre­terare Antton Rönnholm. Han vägrar tro att robotiseri­ngen på arbetsmark­naden automatisk­t slår ut människan. Det finns vägval att göra, menar han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland