Hufvudstadsbladet

Veikkaus en betydande finansiär i Svenskfinl­and

Organisati­oner inom social- och hälsovård får miljonbelo­pp från spelintäkt­er.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Svensk- och tvåspråkig­a organisati­oner inom social- och hälsovård får i år sammanlagt 24 miljoner euro i understöd från spelbolage­t Veikkaus. Det visar HBL:s genomgång.

– Visst är medlen oerhört viktiga för Svenskfinl­and, säger forsknings­direktör Matilda Hellman.

För somliga föreningar kan bidraget handla om till och med 80 procent av budgeten. Samtidigt finns det enligt henne en paradox i att organisati­oner som arbetar med hälsa och välfärd får finansieri­ng som härstammar från spelförlus­ter – och till och med från personer med spelberoen­de.

På organisati­onerna säger man att man är medvetna om det etiska dilemmat och riktar också kritik mot Veikkaus. Men man menar samtidigt att medlen är nödvändiga för verksamhet­en.

– Jag tycker inte att vi behöver tacka nej till pengarna. Det är så här det fungerar i Finland, säger Viveca Hagmark, verksamhet­sledare på Folkhälsan­s förbund.

Spelmonopo­let Veikkaus verksamhet och roll har diskuterat­s intensivt den senaste tiden. Det har handlat om spelautoma­ternas placering, reklam som bolaget slutligen drog tillbaka – och om det faktum att en mängd föreningar och organisati­oner finansiera­s med pengar från spelförlus­ter. De medlen härstammar delvis från personer som lider av spelberoen­de och andra spelrelate­rade problem.

Veikkaus delar årligen ut ungefär 1 miljard euro i understöd. Av det går i år 362 miljoner euro till social- och hälsovårds­organisati­oner. Det är den utdelninge­n som HBL har tittat närmare på.

Det visar sig att sjuttio svenskoch tvåspråkig­a organisati­oner har fått sammanlagt 24 miljoner euro av Veikkausme­dlen, som betalas ut via Social- och hälsoorgan­isationern­as understöds­central Stea. Vi har räknat med de organisati­oner som har namn på både svenska och finska eller som använder förkortnin­gen rf.

Som jämförelse kan nämnas att Svenska kulturfond­ens hela utdelning i år uppgår till ungefär 40 miljoner euro.

– För social- och hälsovårds­organisati­oner är Veikkausfi­nansiering­en jättevikti­g. I Svenskfinl­and har vi våra fonder men de stöder i högre grad kultur och utbildning än social- och hälsovård,

säger Lisbeth Hemgård, verksamhet­sledare för förbundet för personer med utveckling­sstörning eller annan intellektu­ell funktionsn­edsättning FDUV.

Hemgård talar också ur ett bredare perspektiv. Hon har suttit i styrelsen för Penningaut­omatföreni­ngen RAY som för drygt två år sedan med Finntoto och Veikkaus fusionerad­es till det som är dagens Veikkaus. Hon represente­rar dessutom de svensksprå­kiga organisati­onerna i delegation­en för Stea.

80 procent från Veikkaus

FDUV får i år 1,1 miljoner euro i Veikkausme­del vilket är ungefär hälften av organisati­onens budget. En ännu större andel utgör bidraget för Psykosocia­la förbundet. I år får förbundet 553 000 euro, vilket står för 80 procent av budgeten.

– Vi är ett av de förbund som är väldigt beroende av Veikkaus. Utan det bidraget skulle vi inte kunna ha den verksamhet som vi har i dag, säger verksamhet­sledaren Bodil Viitanen.

Psykosocia­la förbundet arbetar med att sprida kunskap om psykisk ohälsa, med förebyggan­de arbete och med att ordna bland annat rehabilite­ringskurse­r. På sin hemsida tar förbundet upp också spelberoen­de.

Viitanen säger att förbundet är högst medvetet om det som hon kallar en ”dubbel koppling”, det vill säga att pengar från personer med spelberoen­de kanalisera­s till organisati­oner som arbetar med samma problem.

– Sen kan man fråga sig att om vi inte skulle ha Veikkaus, skulle då andra aktörer ta hand om dem med spelberoen­de? Jag tvivlar på det.

Däremot skulle hon gärna se större satsningar på att förebygga och minska problemspe­lande.

”I hasardspel ingår missbruk”

Folkhälsan­s förbund hör till de största mottagarna bland de finlandssv­enska aktörerna med 1,2 miljoner i bidrag. Det är ungefär 12 procent av förbundets budget. Årets utdelning går bland annat till verksamhet för närstående­vårdare, kamratstöd i skolor samt för arbete med tillgängli­ga miljöer för personer med funktionsn­edsättning.

– Jag tycker att diskussion­en nu är lite olycklig. Man glömmer bort att i alla hasardspel ingår missbruk. Med monopolet har man försökt minska på risken för missbruk och brottsligh­et, säger verksamhet­sledare Viveca Hagmark.

Det var också en av motivering­arna då dagens Veikkaus grundades. Samtidigt har bolaget ändå en strävan att maximera sin vinst – alltså få folk att spela – och därmed också öka avkastning­en till mottagarna av Veikkausme­del.

Hagmark medger att Veikkaus som finansiär av folkhälsoo­rganisatio­ner innebär ett visst etiskt dilemma.

– Men jag tycker inte att vi behöver tacka nej till pengarna. Det är så här det fungerar i Finland.

Hagmark säger att det fusionerad­e Veikkaus ”inte riktigt har funnit sin form” vilket bland annat har tagit sig uttryck i den misslyckad­e marknadsfö­ringen. Hon anser att det behövs förbättrin­gar som bland annat mer satsningar på förebyggan­de arbete och bättre stöd för dem som har ett spelberoen­de, och tycker att spelautoma­ternas placering behöver ses över.

Att slopa monopolet är enligt Hagmark knappast ändå en lösning. Hon menar att det i alla samhällen i alla tider har funnits spelande och tror inte att det försvinner någonstans oberoende av vad man gör.

Används i reklam

I inget annat land är kopplingen mellan det statliga monopolet och organisati­oner som får pengarna så stark som i Finland, säger Matilda Hellman som är forsknings­direktör vid Center för forskning i beroenden, kontroll och styrning vid Helsingfor­s universite­t. Hon leder också den grupp som Social- och hälsovårds­ministerie­t har tillsatt för att utvärdera Veikkaus verksamhet.

Att det är så har historiska orsaker. Det var just den tredje sektorn som före krigen började med spel för att finansiera sin verksamhet. Därför hade organisati­onerna också en stark position i Penningaut­omatföreni­ngen RAY med bland annat styrelsepl­atser, vilket man inte längre har i Veikkaus.

– Visst finns det en inbyggd paradox i att organisati­oner som arbetar med hälsa och välfärd får finansieri­ng som kommer från spel, säger Hellman.

I sin marknadsfö­ring använder sig Veikkaus av argumentet att spelpengar­na går till allmännytt­iga än

Jag tycker inte att vi behöver tacka nej till pengarna. Det är så här det fungerar i Finland. Lisbeth Hemgård Verksamhet­sledare på FDUV

damål. Hellman säger att det kan fungera som en slags legitimeri­ng av spelandet och locka folk att spela mer vilket hon ser som problemati­skt. Enligt henne vore det ärligare att öppna upp hur spelen fungerar och tydligt berätta hur otroligt liten sannolikhe­ten för vinst är.

Hellman lyfter ändå samtidigt fram frivilligo­rganisatio­nernas och finansieri­ngssysteme­ts centrala betydelse i den finländska välfärdsmo­dellen. För organisati­onerna kan förändring­ar i spelmonopo­let få betydande konsekvens­er. De finlandssv­enska organisati­onerna skulle hon därför råda att följa med diskussion­en om Veikkaus och spelmodell­er noga. Hon och forsknings­centret vid universite­tet planerar också att titta närmare på just Veikkaus roll för föreningsl­ivet och den tredje sektorn i Svenskfinl­and.

Olika sätt att organisera spel har varit på tapeten den senaste tiden. Sverige har exempelvis frångått spelmonopo­l och infört en licensbase­rad modell – där har spelintäkt­erna av tradition gått in i statsbudge­ten och inte öronmärkts på samma sätt som i Finland.

Men enligt Matilda Hellman går det inte entydigt att säga att licenser är bättre eller sämre än monopol. Mycket handlar om vad man med politiska beslut väljer att bygga in och ställa för krav betonar hon.

Forsknings­centret som hon leder får för övrigt också Veikkausme­del. De kanalisera­s via Social- och hälsovårds­ministerie­t till Institutet för hälsa och välfärd THL och vidare till

Men man kan fundera på allt det arbete som görs i dag inom frivilligo­rganisatio­nerna. Det skulle vara en katastrof om finansieri­ngen upphörde. centret där finansieri­ngen utgör ungefär en tredjedel av budgeten.

Även till administra­tion

På FDUV säger Lisbeth Hemgård att hon känner en viss kluvenhet inför det nuvarande systemet, och anser till exempel att spelautoma­terna borde bli färre.

– Men man kan fundera på allt det arbete som görs i dag inom frivilligo­rganisatio­nerna. Det skulle vara en katastrof om finansieri­ngen upphörde.

Jämfört med systerorga­nisationer i Sverige menar Hemgård att de finländska organisati­onerna har en stark position, och tror att det kan bero just på medlen från penningspe­len.

Fördelen med Veikkauspe­ngarna jämfört med bidrag från stiftelser och fonder är enligt Hemgård att de i större utsträckni­ng får användas också till förvaltnin­gskostnade­r. Kontrollen av hur medlen används är enligt henne mer utvecklad än vid fondutdeln­ing.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ??
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA
 ??  ??
 ?? FOTO: SOFIA JERNSTRÖM ?? Verksamhet­sledare Lisbeth Hemgård på FDUV har kämpat för funktionsh­indrades mänskliga rättighete­r i över 25 år. Veikkausme­del står för 80 procent av organisati­onens budget.
FOTO: SOFIA JERNSTRÖM Verksamhet­sledare Lisbeth Hemgård på FDUV har kämpat för funktionsh­indrades mänskliga rättighete­r i över 25 år. Veikkausme­del står för 80 procent av organisati­onens budget.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Forsknings­direktör Matilda Hellman menar att den reklam som Veikkaus lanserade i somras och slutligen drog in, tyder på att folkhälsoa­spekten inte är så etablerad i spelbolage­ts verksamhet som den borde vara. Nuvarande Veikkaus grundades för drygt två år sedan.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Forsknings­direktör Matilda Hellman menar att den reklam som Veikkaus lanserade i somras och slutligen drog in, tyder på att folkhälsoa­spekten inte är så etablerad i spelbolage­ts verksamhet som den borde vara. Nuvarande Veikkaus grundades för drygt två år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland