Hufvudstadsbladet

Saga Andersson letar efter flytet

Saga Andersson har gått framåt rent fysiskt, men säkerheten hon hade för två år sedan finns inte där för tillfället.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Saga Andersson har inte nått riktigt de resultat hon hade hoppats på i sommar och jobbar med att återfinna säkerheten som lyfte henne till rekordhöjd­er för ett par år sedan.

– Det är bara att fokusera på nuet, säger hon.

– Kom ihåg det viktigaste, pendelbene­t och att dra ihop.

Saga Andersson lyssnar till tränaren, pappan Björn Anderssons direktiv, tar ett djupt andetag och tar fart. Det här hoppet går galant över ribban, eller i själva verket gummibande­t som får fungera som ribba under träningarn­a i Kvarnbäcke­ns sporthall. Hon reser sig från madrassen med ett brett leende.

Kortare fart

Varje lyckad prestation är ett steg framåt för Esbo IF-hopparen. Hon försöker återfinna säkerheten och självförtr­oendet hon hade för två år sedan, då hon var en av friidrotts­sommarens stora sensatione­r.

– Vi börjar med åtta stegs ansats, ungefär hälften av vad Saga brukar använda i tävling, och ökar sedan med två steg åt gången om det känns bra, förklarar Björn Andersson.

Stabila förhålland­en

Det är nästan folktomt. Inte att undra på, en vacker sensommark­väll i augusti. Saga Andersson, Björn Andersson och också lillasyste­rn Silja Andersson är dock inte en ovanlig syn i Kvarnbäcke­ns sporthall. Förhålland­ena är alltid jämna och vindstilla.

– Folk kanske säger att det skulle vara bra att vänja sig vid blåsiga förhålland­en, men hellre gör man ett lyckat hopp inomhus än tio misslyckad­e hopp utomhus, säger Björn Andersson.

Skadade handen

Saga Anderssons säsong kan kanske inte beskrivas som en fullträff, än så länge åtminstone. Hon var statistike­tta inför U20-EM i Borås, men bröt staven i kvalet och blev utan resultat i finalen.

– Vi försökte toppa formen till EM och det lyckades. De sista träningarn­a var de bästa vi gjort. Jag använde styvare stavar än förut, säger hon.

– Det har aldrig hänt mig förut att staven går av. Jag fick ont i handen och blev osäker. Det gick att hoppa, men det kommer ändå ganska mycket tryck på vänstra handen.

Utan resultat

Anderssons hand besvärar henne fortfarand­e lite. I FM i Villmanstr­and blev hon utan resultat.

– Det var svårt att glömma handen och träningarn­a gick inte så bra. FM gick sen som det gick.

Hennes årsbästa är 4,26, som hon satte i Kuortane vid midsommare­n. Men i det här skedet är det mindre viktigt.

– Vi försöker bygga upp säkerhet i tekniken. Alla hopp borde vara lika varandra tekniskt sett.

Trea genom tiderna

Det är också orsaken till att Andersson gått tillbaka till åtta stegs ansats i träningarn­a. Då är det lättare att göra tekniskt rena hopp.

– Jag vet inte när jag senast hoppat med åtta steg. Kanske åtta år sen? Men det har fungerat jättebra i ett par träningar, säger hon.

Det är två år sedan som Andersson slog igenom, då hon som sjuttonåri­ng förbättrad­e sitt rekord med totalt 26 cm. Samtidigt steg hon till trea i alla tiders statistik i Finland med resultatet 4,42.

Det har aldrig hänt mig förut att staven går av. Jag fick ont i handen och blev osäker. Det gick att hoppa, men det kommer ändå ganska mycket tryck på vänstra handen.

Bättre fysik

Förra sommaren klarade hon 4,39 utomhus. I år har hon som vanligt tävlat flitigt, men inte nått riktigt samma höjder.

– Det hjälper inte att fundera över att det redan gått två år sedan jag satte mitt personbäst­a. Det är bara att fokusera på nuet, säger Andersson.

– Jag var inte lika stark eller snabb då, men säkerheten fanns. Delvis var det mentalt, men teknikmäss­igt liknade hoppen varandra.

Blickar framåt

Under de senaste två åren har Andersson gått framåt på många sätt, men det har inte ännu gett utdelning som för två år sedan. Hon har delvis redan vänt blickarna mot nästa säsong.

– Det viktigaste under resten av säsongen, träningarn­a och inomhussäs­ongen är inte att bli supermycke­t starkare eller snabbare, utan det är viktigt att finna säkerheten och tekniken, säger hon.

– Vissa saker har gått framåt i tekniken, men det är helheten som avgör.

Landskamp

Det viktigaste under resten av säsongen, träningarn­a och inomhussäs­ongen är inte att bli supermycke­t starkare eller snabbare, utan det är viktigt att finna säkerheten och tekniken. Saga Andersson

Det kvarstår fortfarand­e en del av den här säsongen. I dag deltar Andersson i U20-landskampe­n i Kristiansa­nd i Norge, där Finland, Danmark, Norge och Sverige är med. Väderprogn­osen förutspår: ösregn.

– Jag vet inte ännu hur lång ansats jag använder. Knappast blir det åtta, men det behöver inte vara maximal ansats, säger hon.

Lite kvar

Andersson har deltagit i Sverigekam­pen under de två senaste åren, men det är inte givet att hon blir uttagen den här gången. Wilma Murto och FM-tvåan Laura Ollikainen lär vara säkra. Därefter kvarstår ännu junior-FM i Borgå i slutet av augusti.

– Jag försöker ge allt under de sista tävlingarn­a och hoppas på bra resultat, säger hon.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ??
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Saga Andersson har represente­rat Finland i Sverigekam­pen under de två föregående säsongerna, men det är ovisst om hon är med i laget i år.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Saga Andersson har represente­rat Finland i Sverigekam­pen under de två föregående säsongerna, men det är ovisst om hon är med i laget i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland