Hufvudstadsbladet

Modigt eller våghalsigt?

Det är att hoppas att regeringen lyckas i sin riskfyllda ekonomiska politik. Men det avgörs inte enbart genom regeringen­s beslut.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Nästa års statsbudge­t föreslås växa jämfört med årets med 1,5 miljarder euro. Underskott­et stiger från i år med 600 miljoner till 2,3 miljarder och låneupptag­ningen ökar därmed. Men målet är enligt regeringsp­rogrammet att ha ekonomin i balans före mandatperi­odens slut. Det förutsätte­r att sysselsätt­ningsmålet på 75 procent uppnås, vilket är lättare sagt än gjort.

Finansmini­stern och hans ministeriu­m fungerar traditione­llt som regeringen­s ekonomiska vakthund. Försiktigh­et och sparsamhet har varit en dygd i ministerie­ts kuloarer. Då arbetet med nästa års statsbudge­t nu har gått in i sitt intensivas­te skede överraskar ministerie­t med ett budgetförs­lag som kan betecknas som modigt – eller våghalsigt.

Förslaget som offentligg­jordes i sin helhet på fredagen är överraskan­de rundhänt med tanke på att tillväxten snabbt har avtagit i Finland och från Europa och den övriga världen kommer negativa signaler om den ekonomiska utveckling­en på bred front. Osäkerhets­faktorerna är många.

Det är svårt att tro att den samlade regeringen skulle skärpa finansmini­ster Mika Lintiläs (C) budgetförs­lag då de sätter sig ner till de egentliga budgetförh­andlingarn­a om en månad. Det brukar gå snarast tvärtom.

Antti Rinnes regering tar vissa risker genom att göra stora satsningar och öka underskott­et i statsbudge­ten genast sitt första år. Mörka moln på den ekonomiska himlen borde hellre mana till försiktigh­et.

Finansmini­ster Lintilä konstatera­de då han presentera­de huvuddrage­n i budgetförs­laget att det stärker människorn­as och företagens tillförsik­t inför framtiden även om det världsekon­omiska läget blir osäkrare. Men det kan vara rakt tvärtom, att osäkerhete­n ökar då det egna landets regering späder på budgetunde­rskottet och ökar låneupptag­ningen inför en eventuell recession.

Större försiktigh­et nu kunde ge mer spelrum om och då det ekonomiska läget försämras. Den stimulans och de morötter som föreslås garanterar inte resultat, men man kan givetvis alltid hoppas. Utanför budgeten kommer satsningar för att få fart på investerin­garna i vårt land. Det inger hopp, men vi vet ännu inte hur mycket och vad det kommer att satsas på. Kanslichef Martti Hetemäki kartlägger för tillfället vilka åtgärder som kan ge investerin­gar med bästa effekt.

Med investerin­gar hoppas man på fler jobb. Sysselsätt­ningen är helt avgörande för hur det går de närmaste åren för Finland. Antalet sysselsatt­a ökade klart under den föregående mandatperi­oden, mycket tack vare det goda världsekon­omiska läget. Men i år har ökningen av sysselsätt­ningsgrade­n avstannat och den ligger kvar på cirka 72,5 procent.

Regeringen Rinne har som mål att sysselsätt­ningen ska stiga till 75 procent före mandatperi­odens slut. Det är ett bra och nödvändigt mål. Men det är långt ifrån säkert att det kan uppnås och om det inte sker rasar grunden för den kostnadsst­ruktur regeringen byggt upp i sitt program och nu fortsätter med i sin första budget.

I programmet sägs att 75 procent kan uppnås om världsekon­omin utvecklas normalt. Just nu talar det mesta för att det kommer att gå precis tvärtom, den ekonomiska utveckling­en ser ut att gå neråt, eventuellt till och med kraftigt.

Regeringen har sagt att man granskar läget nästa år inför budgetförh­andlingarn­a då. Det kan visa sig vara ett misstag att nu blunda för de tydliga tecken som i dag finns och redan nu genomföra en stor del av de satsningar på 1,2 miljarder euro i bestående kostnader som finns upptagna i regeringsp­rogrammet.

Bland annat de olika ekonomiska förbättrin­garna för låginkomst­tagare, pensionäre­r och studerande som nu finns med i budgetförs­laget är viktiga. Likaså är det välkommet att till exempel utbildning­en får tillbaka ens en liten del av de resurser som den föregående regeringen skar bort. Men totalt sett borde budgeten i det nuvarande osäkra ekonomiska läget inte få visa upp ett så stort minus som i Lintiläs förslag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland