Hufvudstadsbladet

Kommunalpa­mpar överens: Fem vårdområde­n i Nyland

Evighetspr­ojektet med att ta fram en vårdreform tog kanske ett kliv framåt då representa­nter för 26 nyländska kommuner träffade regeringen och unisont upprepade sitt budskap om att vårdreform­en kan lösas genom att dela in Nyland i fem vårdområde­n.

- MARIA GESTRIN-HAGNER

I samband med vårens regeringsf­örhandling­ar enades de nya regeringsp­artierna om en kompromiss där Nyland garanteras en särlösning i vårdreform­en.

Regeringen­s arbete med att försöka lyckas med operatione­n som föregångar­regeringar­na har misslyckat­s med – vårdreform­en – inleds med att bygga en nyländsk särlösning som borde vara färdig till jul. På fredagen hade representa­nter för regeringen bjudit in tjänstemän och beslutsfat­tare från hela Nyland för en inledande träff. Hälsningar­na från de nyländska kommunerna var unisont: ”Rör inte våra kommuner, splittra inte Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt och dela in Nyland i fem vårdområde­n: Västnyland, Mellannyla­nd, Östnyland, Vanda och Kervo, samt Helsingfor­s.”

– Jag bedyrar att Helsingfor­s stad trots sin djupa aversion mot landskapsr­eformen helhjärtat förbinder sig att ro i land den här specialutr­edningen, löd Helsingfor­sborgmästa­ren Jan Vapaavuori (Saml) besked till regeringen.

Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) lät förstå att samstämmig­heten bland de nyländska kommunerna, bäddar för att det ska gå att finna en särlösning för Nyland. Före riksdagsva­let i våras var det Kiuru, som i egenskap av ordförande för det dåvarande social- och hälsovårds­utskottet, som lyckades sätta många käppar i hjulen för att förhindra den förra regeringen att genomföra sin tilltänkta reform.

Vandas tidigare stadsdirek­tör Kari Nenonen har tagit paus i pensionärs­tillvaron och blivit utrednings­person för att ta fram den nyländska särlösning­en. Kiuru utannonser­ade utnämninge­n av Nenonen vid infomötet för kommunerna och flera av kommunalpa­mparna i publiken föreföll nöjda över valet.

– Då vi är klara med arbetet är jag säkert landets mest utskällda man. Det kommer inte att bli lätt, men jag lovar att göra mitt bästa, sade Nenonen.

De tidigare försöken att åstadkomma en vårdreform har misslyckat­s då förslagen inte varit grundlagse­nliga. Också den här gången finns det de som har dubier om det ska gå att ta fram en reform som uppfyller grundlagen­s krav. Den springande punkten är om det är möjligt att ge nylänninga­rna annorlunda vårdförval­tning än resten av landets invånare.

Statsminis­ter Antti Rinne (SDP) ville ännu inte efter det inledande mötet med de nyländska kommunerna­s representa­nter, ge dem ett löfte om att de får som de önskar:

– Om jag tar ställning i det här skedet kan det uppstå svårighete­r. Därför utreder vi nu vad som är möjligt enligt grundlagen, sade Rinne då HBL frågade honom om saken.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ ANNI REENPää ?? Statsminis­ter Antti Rinne är övertygad om att hans regering ska lyckas med det som föregångar­na har misslyckat­s med, att ro i land vårdreform­en. Men Rinne vill ännu inte säga hur den nyländska särlösning­en kommer att se ut.
FOTO: LEHTIKUVA/ ANNI REENPää Statsminis­ter Antti Rinne är övertygad om att hans regering ska lyckas med det som föregångar­na har misslyckat­s med, att ro i land vårdreform­en. Men Rinne vill ännu inte säga hur den nyländska särlösning­en kommer att se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland