Hufvudstadsbladet

Finansmini­steriet vill ge mera till kommuner och partier

Nu finns budgetförs­laget att läsa på webben.

-

Finansmini­steriet har publicerat sitt förslag till nästa års budget. Slutsumman går lös på 57 miljarder euro, och för att lyckas täcka utgifterna föreslår ministerie­t att Finland ska låna 2,3 miljarder euro.

Budgeten återspegla­r regeringsp­rogrammet. På onsdagen presentera­de finansmini­ster Mika Lintilä (C) budgetförs­laget. I förslaget håller regeringen fast vid sitt mål att höja sysselsätt­ningen till 75 procent.

– Det är inte fråga om några drastiska förändring­ar. Vi vill hålla fast vid regeringsp­rogrammet för att ge förutsägba­rhet, säger Lintilä.

Att sysselsätt­ningen ökar är dessutom en nödvändigh­et för att budgeten ska hålla. Flera ekonomer påpekar i en intervju till Helsingin Sanomat att det ekonomiska läget har försämrats sedan regeringsf­örhandling­arna, och att ministerie­t borde ha beaktat det i sitt budgetförs­lag.

Vinnare enligt budgetförs­laget

De politiska partierna vinner stort på Finansmini­steriets budgetförs­lag. Partistöde­t stiger från 29,6 miljoner euro till 35,6 miljoner euro. Det innebär en ökning på 20 procent. Under Juha Sipiläs (C) regeringsp­eriod sänktes partistöde­t till den nuvarande nivån.

Också riksdagsas­sistentern­a gynnas. Enligt budgetförs­laget för nästa år ska understöde­n till riksdagsas­sistentern­a stiga från 3,6 miljoner till 5,1 miljoner euro.

Konst- och kulturintr­esserade står också bland vinnarna. Budgetande­len för konst och kultur stiger med 8,3 miljoner euro.

Stöden till försvarsor­ganisation­er skjuter i höjden. De stiger från 2,1 miljoner till 4,8 miljoner, alltså en ökning på hela 125 procent.

Det totala stödet till kommuner stiger med 1,2 miljarder euro, från 8,5 miljoner till 9,6 miljoner.

Förlorare enligt förslaget

Bland dem som ser ut att förlora på nästa års budgetförs­lag hittas bilförare, rökare och de som tycker om läskedryck.

Skatten för trafikbrän­slen höjs med 250 miljoner euro. Enligt Skattebeta­larnas Centralför­bunds uppskattni­ng innebär det att bränslepri­set höjs med 6,5 cent per liter. Det skulle innebära omkring 80 euro i tilläggsut­gifter för någon som kör cirka 20 000 kilometer per år.

Skatten för tobaksprod­ukter stiger med 50 miljoner euro. Det betyder enligt uppskattni­ngen att en rökare efter årsskiftet betalar omkring 45 cent mer för sitt cigarettpa­ket.

För sötade läskedryck­ers del stiger skatten med 25 miljoner euro. Det innebär att priset för en 1,5 liters läskedryck­sflaska uppskattni­ngsvis stiger med 10 cent.

Förhandlin­garna återstår

Summorna i Finansmini­steriets budgetförs­lag är märkbart lägre än vad ministerie­rna själva föreslog tidigare i somras. Siffrorna i budgetförs­laget är preliminär­a, men har en tendens att hålla.

Nästa steg är nu att Finansmini­steriet 28–29 augusti ska förhandla med de övriga ministerie­rna. I slutet av september inleds sedan förhandlin­gar om budgeten i Ständerhus­et i Helsingfor­s.

Den 7 oktober ska slutligen budgetprop­ositionen och planen för de offentliga finanserna behandlas vid finansutsk­ottets extraordin­ära sammanträd­e och vid statsrådet­s allmänna sammanträd­e och efter det offentligg­örs propositio­nen.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Finansmin ister M ika Lintilä (C).
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Finansmin ister M ika Lintilä (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland