Hufvudstadsbladet

Hur blir det med äldrevårde­n?

- SYLVIA BJON

Den mest synliga kovändning­en före val handlade om personalen i äldrevårde­n – som man först skar i och sedan började härja om. Nu fattas anslag för vårdarutbi­ldning i Finansmini­steriets förslag.

När Finansmini­steriet publicerat sitt budgetförs­lag syns skillnader­na mellan de förhoppnin­gar ministerie­rna kommit med och vad Finansmini­steriet är berett att bjuda i reda pengar.

Två intressant­a rader att leta upp är de om hur regeringen förbereder sitt löfte att förbättra äldrevårde­n med mer personal, och hur allting syns i yrkesutbil­dningen, som drabbats av hårda nedskärnin­gar tidigare. Äldrevårde­n figurerar på båda ställena. Detta har alltså hänt: Den förra centerledd­a regeringen gallrade i kommunerna­s uppgifter och sänkte kraven på personal i äldrevårde­n för att spara pengar. Strax före val, efter Esperi Care-skandalen och diverse andra skandaler, ändrade sig Centern och sällade sig till opposition­ens krav på en personaldi­mensioneri­ng på 0,7 per klient inom dygnetrunt­vården.

Nu är regeringen förstås ännu färsk, och några lagförslag blir inte klara i en hast, inte heller det om personaldi­mensioneri­ng. Minister Krista Kiuru (SDP) har låtit förstå att ett förslag för personaldi­mensioneri­ng kommer i september.

Men för att utveckla äldrevårde­n, också den omtalade personalst­yrkan, föreslog Socialoch hälsovårds­ministerie­t 100 miljoner till i nästa års budget. Dessutom ville Undervisni­ngsministe­riet förbereda sig för det ökade personalbe­hovet genom att vika 16 miljoner till för att utbilda fler vårdare inför personaldi­mensioneri­ngen. För att få tusentals fler vårdare borde utbildning­en komma igång. Undervisni­ngsministe­riet ville också lappa nedskärnin­garna i yrkesutbil­dningen överlag med 100 miljoner och vika 10 miljoner för att åtgärda matchnings­problem på arbetsmark­naden.

I Finansmini­steriets förslag får Social- och hälsovårds­ministerie­t 20 miljoner mindre än den önskade summan för att utveckla personalst­yrkan, och summan för utbildning av fler vårdare i yrkesutbil­dningen står inte att hitta över huvud taget. Även om anslagen för yrkesutbil­dning ökar för att täcka ökade kostnader tycks det ligga långt från Undervisni­ngsministe­riets förslag.

Statsminis­ter Antti Rinne (SDP) har själv konstatera­t att budgeten tycks få kritik ”dels för att man delar ut för mycket pengar och dels för att man inte delar ut tillräckli­gt”. Så är det alltid.

Det är också alltid frågor som lämnas öppna fram till den stora budgetmang­lingen, och det är möjligt att lappa det uppenbara gapet i vårdutbild­ningen då. Hårt blir det – underskott­et är redan större i nästa års förslag än i årets budget.

Också inom regeringsp­artierna finns krav på att redan i höst komma med svar om äldrevårde­ns resurser. Hur ska löftet materialis­era sig? Temat för opposition­en är åtminstone givet, om man följer debatten på sociala medier: Twittrare roar sig redan med att jämföra personaldi­mensioneri­ngen i vården med personaldi­mensioneri­ngen bland ministrarn­as specialmed­arbetare. Den förra regeringen skar kraftigt i både specialmed­arbetare för ministrar och i partistöde­t – nu höjs anslagen för bådadera, då antalet statssekre­terare och specialmed­arbetare vuxit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland