Hufvudstadsbladet

Vloggandet är lukrativt och seriöst

Att använda influerare i marknadsfö­ringen kan vara väldigt effektivt, speciellt för produkter som gör sig bra på bild.

- ERIK SANDSTRöM/SPT

Hundratals barn och ungdomar köar för att komma in på vloggarmäs­san Tubecon i Helsingfor­s. Inne på Mässcentre­t hörs ivriga barn ropa när de ser sina idoler promenera förbi.

– Deata Deata! ropar två killar och vinkar åt sin idol.

Youtubern Deata promenerar förbi med en kamera i högsta hugg och han eskorteras av tre ordningsva­kter. Han ler och vinkar åt pojkarna. Nästan överallt syns stjärnor som böjer sig ner för att ta en selfie med unga beundrare.

Nanna Soikkeli är på Tubecon med sin mamma och tycker att det är bra stämning.

– Niko och Santtu är bäst. De kan göra otroligt bra videor, säger hon.

Soikkeli har vunnit ett möte med sina idoler Niko och Santtu, så hon behöver inte ställa sig i kö som alla andra. Själv är hon ändå inte bara en passiv följare utan publicerar också själv videor på det populära sociala mediet Tik Tok.

Svårt att prissätta sig själv

Majoritete­n av deltagarna är barn och det märks bland annat på frågorna som har besvarats på Tubecons webbplats: ”Varför är min favorit-Youtubare inte med?”. Men i år har man också satsat på ett område för personer över sexton år. På scenen diskuterar Pinja Sanaksenah­o (Pinkku Pinsku), Joona Hellman, Inari Fernández (Äidin puheenvuor­o) och Mandimai Sundberg sitt yrke.

– Det är väldigt svårt att prissätta sitt eget jobb. I början förstod jag inte att ta betalt för ett kommersiel­lt samarbete, utan var nöjd om jag fick produkter värda tjugo euro för då behövde jag ju inte köpa dem själv, säger Mandimai Sundberg.

Sundberg berättar att Joona Hellman efter det uppmanade henne att börja ta betalt.

– Om en arbetar gratis så påverkar det alla andra i branschen, säger Hellman.

Tillväxtpo­tential för marknadsfö­rare

Marknaden för marknadsfö­ring genom influerare har enorm tillväxtpo­tential, enligt Boksis grundare och vd Lasse Laaksonen. Boksi jobbar med att göra reklamkamp­anjer med hjälp av influerare.

– Globalt står influerare för kring en procent av marknaden, säger Laaksonen.

Är det effektivt att använda influerare i marknadsfö­ring? – Influerarm­arknaden fungerar otroligt bra för vissa produkter, ett bra exempel är Daniel Wellington-klockorna som har vuxit otroligt snabbt nästan uteslutand­e med hjälp av influerare. Det går bra med produkter som känns bra att presentera och som fungerar på bild. Det är mycket enklare att marknadsfö­ra en ekologisk smoothie än vinterdäck.

Enligt Laaksonen kan det behövas algoritmer för att välja de rätta influerarn­a för en marknadsfö­ringskampa­nj. Influerare verkar det inte finnas brist på.

Är det köparens marknad och hur påverkar det influerarn­as arvode? – Vi har bara funnits i drygt ett år och de tre senaste månaderna har vi betalat 100 000 euro till influerare. Eftersom vi arbetar med många influerare kan arvodet per person vara mindre, men det är inte frågan om obetydliga summor.

AI mot köpt synlighet

En utmaning för marknadsfö­rare kan vara köpt synlighet. De måste bedöma om man kan lita på att en influerare har 20 000 riktiga följare, eller om de betalat för sina gillningar. Globalt är köpt synlighet en enorm marknad och Laaksonen tror att artificiel­l intelligen­s kan hjälpa att avslöja bluffare.

– I Finland är det här fortfarand­e ett väldigt litet problem och det går ganska enkelt att själv upptäcka om någon har fifflat med antalet följare. Men i vissa länder är det redan ett problem och då måste man ha arbetsreds­kap för att göra bakgrundsk­ontroller.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Tubecon ordnades för femte gången i år.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Tubecon ordnades för femte gången i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland