Hufvudstadsbladet

Trump vill köpa Grönland

Den amerikansk­a tidningen Wall Street Journal skriver att USA:s president Donald Trump är intressera­d av att köpa Grönland. Dock är det än så länge bara rykten.

- JESPER SUNDSTRöM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Wall Street Journal skrev på torsdagen att USA:s president Donald Trump har visat intresse för att köpa Grönland och att han har bett sina rådgivare undersöka möjlighete­n.

Enligt Wall Street Journal ska Trump ha frågat rådgivare i Vita huset om deras åsikt i frågan, men tidningen konstatera­r att allvaret i hans förfrågnin­gar har varierat.

USA:s försvarsma­kt har sedan tidigare en militärbas på Grönland. Enligt The Guardian består personalst­yrkan av 600 personer, och dessutom fyller basen en viktig funktion i USA:s globala radarsyste­m. Det är dock inte första gången som en amerikansk president är intressera­d av att köpa Grönland. Enligt Politico var Harry Truman beredd att köpa Grönland 1946, men han avvisades.

Enligt Wall Street Journal ska Trump i samband med en middag för ett år sedan ha sagt att han hade hört att Danmark anser att det finansiell­a stödet till Grönland är en börda.

The Guardian skriver att Trump reser till Danmark nästa månad för sitt första officiella besök i landet, men Grönland tros inte vara ett diskussion­sämne. The Guardian har också bett den danska ambassaden i Washington om en kommentar, men har inte fått någon.

Nyheten om att Trump vill köpa Grönland har givetvis väckt reaktioner i Danmark. Bland annat har Jyllands-Posten talat med Dansk Folkeparti­s Søren Espersen och han är inte imponerad av ryktet. Till tidningen säger han att tanken på att Danmark skulle sälja 50 000 medborgare till USA är galen.

– Om det är sant att han (Trump) arbetar med de här tankarna är det ett definitivt bevis på att han har blivit galen. Det avgörande för mig är att det är landsmän.

På Twitter skriver sig Det Konservati­ve Folkeparti­s Rasmus Jarlov att Danmark aldrig kommer att sälja Grönland.

Även Danmarks tidigare statsminis­ter och Venstres Lars Løkke Rasmussen har tagit till Twitter och han konstatera­r att utspelet måste vara ett aprilskämt, även om årstiden är fel.

Till Danmarks Radio säger Martin Lidegaard från Radikale Venstre att han hoppas att det hela är ett skämt.

– Det är en förfärlig och en grotesk tanke, men låt oss nu ändå se om det här stämmer. Men då flera medier tar det på allvar beror det naturligtv­is på att Grönland och Arktis har blivit ett intresseom­råde för stora makter i världen.

 ?? FOTO: NICHOLAS KAMM/LEHTIKUVA-AFP ?? Donald Trump påstås vara intressera­d av att köpa Grönland, men huruvida det stämmer är oklart.
FOTO: NICHOLAS KAMM/LEHTIKUVA-AFP Donald Trump påstås vara intressera­d av att köpa Grönland, men huruvida det stämmer är oklart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland