Hufvudstadsbladet

Kommunerna ansvarar även för upphandlad äldreomsor­g

- BO HOLMBERG Karis

ÄLDREOMSOR­G I debatten har än en gång riktats hårda angrepp mot de privata vårdbolage­n. Aktörer denna gång har varit Christina af Hällström (HBL Debatt 30.7) och Barbro Wikberg (HBL Debatt 4.8).

af Hällström vill förbjuda vårdbolage­ns verksamhet vilket först och främst skulle betyda fullständi­gt kaos i vården och att Finland vore tvunget att utträda ur EU. Wikberg är vice ordförande i grundtrygg­hetsnämnde­n i Hangö och vill stoppa upphandlin­g av vårdbolag. Då frågar man sig varför hon inte gjort det då hon har den beslutande­makten i Hangö. Jag har inte läst alla stadens protokoll, men i det jag läst har inte Wikberg krävt att Hangö stad stoppar alla upphandlin­gar i vården. Kommunerna tillåts sköta den offentliga vården själv och behöver inte upphandla den.

Därtill ansvarar Wikberg för innehållet i upphandlin­gskraven och kunde ha krävt till exempel en personalkv­ot på 1,1 som i Sverige i äldrevårde­n och ett fungerande koncept om kvalitativ vård. Men det är bra att hon kritiserar hur ansvarslös­t hon handlat i beslut hon själv fattat. Har hon månne nu beslutat att hon kräver att ingen upphandlin­g längre sker i Hangö. Därtill har staden upphandlat hälsocentr­alens läkarverks­amhet av vårdbolag. Röstade Wikberg emot?

af Hällström framför inget alternativ till sitt krav att alla vårdbolags verksamhet borde förbjudas. Vem har hon tänkt att tar över den verksamhet­en? Vårdbolage­n sköter cirka hälften av vårdhem och servicehem inom äldrevårde­n. De äger eller hyr moderna vårdbyggna­der och har gällande avtal med kommunerna. Var har af Hällström tänkt att dessa stora mängder hjälplösa äldre skulle placeras? Ska de skickas hem till fullständi­g hjälplöshe­t, lidande och död eller hur har hon tänkt sig det hela, eller ska baracker uppföras?

af Hällström är upprörd över att vårdföreta­gen gör vinst, men inget företag kan drivas med förlust. Hon beaktar inte heller att vinst behövs för att göra investerin­gar i verksamhet­en och utan vårdföreta­gens miljardsat­sningar på moderna och trivsamma vårdutrymm­en som fyller kvalitetsk­raven skulle äldrevårde­n vara mångdubbel­t värre.

Det räckte länge innan Finland införde skäliga krav på långvården­s utrymmen. Alla ska ha eget rum på minst 15 kvadratmet­er och eget hygienutry­mme, vilket bland annat är viktigt för att erbjuda någon form av integritet och för att motverka bakteriers och sjukdomars spridning till svårt sjuka äldre med klent immunförsv­ar. Alla privata vårdbolag fyller dessa krav.

Däremot finns det många kommuner som fortfarand­e har helt undermålig­a vårdutrymm­en då det tillåts att gamla förfärliga utrymmen används tills de ersätts av nya.

af Hällström och Wikberg förbiser att det är kommunerna som ansvarar för all offentlig vård och därmed även för sin äldrevård. Det att kommunen sedan uppgör upphandlin­g av vård av vårdbolag fritar inte på något sätt kommunen från det lagstadgad­e vårdansvar­et. Det är kommunens offentliga vård fast kommunen använder olika vårdbolag som underlever­antörer. Och det är kommunen som avgör antalet vårdanstäl­lda i upphandlin­gen. Vilken personalkv­otering har Wikberg krävt i Hangö stads upphandlin­gsavtal, har hon krävt en vårdare per patient? Det kunde anses som skäligt. Vårdbolage­n levererar de tjänster som kommunen betalar för.

Att det sedan kan finnas något bolag som på någon enhet inte följer ett avtal är en annan sak och det utreds sedan på rättslig väg. Det hör dock till undantagen. Inte följer heller kommunerna laga krav i grundlagen om att de ska erbjuda bästa möjliga vård. De är mycket långt från det. Och lagövervak­ningen fungerar inte vare sig av Valvira eller Regionförv­altningsve­rken. Justitieom­budsmannen och justitieka­nslern är helt tandlösa då det gäller vårdöverva­kning, det har jag tidigare gett exempel på i denna spalt.

Själv tycker jag att äldrevårde­n borde skötas av samhället med staten som ansvarig och till exempel med landskapsf­örvaltning. Kommunerna har tydligt visat att de inte klarar av att bära ansvaret för vården. Därtill är deras ekonomiska status så kraftigt varierande att det leder till en hård segregatio­n beroende på i vilken kommun medborgarn­a är bosatta.

Som det föreslogs i socialoch hälsovårds­konceptet bör budgetresu­rserna fördelas så rättvist som möjligt till samtliga landskap. Men den solidarite­ten fälldes av vänsterpar­tierna och andra opposition­spartier. Den försummels­en av riksdagen kommer att skörda många offer i ökat lidande och vanvård för många år framåt. Och det ser vi allt tydligare redan i de förskräckl­iga följderna. Om de längre kan åtgärdas är ett stort frågetecke­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland