Hufvudstadsbladet

Medaljkont­ot öppnat – Harju tog VM-brons

Venla Harju tog sin tredje VM-medalj då hon löpte hem bronset efter en dramatisk medeldista­nstävling i Norge.

- HBL

Att Finland skulle vinna en medalj i VM på fredagen var ingen större överraskni­ng. Men att det var Venla Harju som tog Finlands första medalj i årets VM i Norge var något överraskan­de – de flesta hade nog lagt sina pengar på att det skulle vara Marika Teini som skulle få kliva upp på prispallen.

Men medan fjolårets VM-silvermeda­ljör Teini hade en sämre dag och fick nöja sig med en niondeplat­s var det Harju som räddade den finländska äran.

Sveriges Tove Alexanders­son tog sitt andra guld på lika många starter i VM men pressades rejält av schweizare­n Simona Aebersold. I mål var skillnaden bara fem sekunder i svenskans favör.

Ännu jämnare var kampen om bronset. Harju och ryskan Natalia Gemperle fick dela på bronspenge­n och norskan Anne Margrethe Hausken Nordberg fick se sig slagen av medaljduon med futtiga två sekunder.

– Jag var säker på att Gemperle och Hauske skulle komma förbi mig på slutet men till all tur var sekunderna på min sida, säger Harju.

– Det var en rätt solid insats trots att det inte kändes superbra i dag. Men jag hade tålamod ute i terrängen och kunde ta det lugnt då det behövdes. Mina missar blev små.

Bronset var Harjus tredje VMmedalj. Hon vann brons också i sprinten 2013 och på just medeldista­ns för två år sedan. Harju har varit på moderskaps­ledighet och var nöjd med sin comeback.

– Min fysik har varit starkare än tidigare och medeldista­nsen var som helhet igen bra och jag klarade av att hålla ett bra tempo från start till mål. Benen fungerade bättre än i långdistan­stävlingen, säger hon.

På herrarnas normaldist­ans var Miika Kirmula bästa finländare med sin sjundeplat­s. Segern gick till Norges Olav Lundanes före Sveriges Gustav Bergman. Magne Daehli såg till att det blev två norrmän på pallen då han slutade trea.

Aleksi Niemi var 12:e och Topi Syrjäläine­n 25:e.

 ?? FOTO: PIRJO VALJANEN ?? Venla Harju öppnade Finlands medaljkont­o i VM då hon vann brons.
FOTO: PIRJO VALJANEN Venla Harju öppnade Finlands medaljkont­o i VM då hon vann brons.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland