Hufvudstadsbladet

”Damidrotte­n blir mer proffsig”

Det svenska ishockeyfö­rbundet har avbokat Damkronorn­as resa till Finland.

-

Nästa vecka spelas en landslagst­urnering i Finland. Damlejonen, som i våras var ytterst nära att spela hem ett historiskt VM-guld, skulle ursprungli­gen ställas mot Japan, Ryssland, Tjeckien och Sverige.

Men efter att de svenska spelarna valt att bojkotta spel i landslaget med hänvisning till att de inte får någon ekonomisk ersättning under sina landslagsu­ppdrag och därför gör ekonomisk förlust då de represente­rar sitt land har laget dragit sig ur Euro Hockey Tourturner­ingen.

För turneringe­ns del betyder det att matchprogr­ammet kommer att planeras om då Sveriges matcher faller bort. Finland skulle möta Sverige i den avslutande matchen i Kervo på lördagen och för tillfället jobbar förbundet hårt för att få en annan motståndar­e till matchen.

Tuula Puputti, general manager för Damlejonen, säger till HBL att det svenska beskedet att bojkotta landslaget kom som en överraskni­ng för henne och det finländska förbundet.

Att det amerikansk­a fotbollsla­ndslaget ser ut att gå mot en domstolslö­sning i sin tvist med det amerikansk­a förbundet om jämställd ersättning för landslagss­pel samtidigt som Damkronorn­a bojkottar landslagss­pel på grund av ekonomiska orsaker är enligt Puputti ett tecken på att stora förändring­ar och framsteg håller på att ske inom damidrotte­n.

– Jag skulle inte kalla det en revolution men det är ett tecken på att damidrotte­n blir mer proffsig och att den nu söker vilka vägar den ska ta för att nå sitt mål, säger Puputti.

– Alla vill skapa en bättre situation för spelarna och jag förstår att det känns frustreran­de för en spelare att höra att en förbättrin­g sker långsamt, kanske först om fem år. Det känns säkert som en lång tid för dem samtidigt som det krävs just tid för att få till stånd stora förändring­ar, säger Puputti.

Puputti säger samtidigt att hon är stolt över den situation som råder inom finländsk hockey. De finländska damerna får ersättning för utebliven lön då de deltar i landslagsv­erksamhet och dessutom lyfter kärntruppe­n i landslaget ett statsstöd på 10 000 euro per spelare.

– Det är klart att det behövs pengar för att utveckla idrotten. Men det kan vara bra att minnas att det alltid finns många som vill dela på kakan, säger Puputti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland