Hufvudstadsbladet

Konflikten om Damkronorn­a

-

●●Vid OS 2018

blir Sverige bara sjua. Efter det drar Sveriges olympiska kommitté (SOK) in sitt stöd till spelarna i Damkronorn­a. ”Vi satsar inga pengar på dem nu. Vi har hållit sjättesjun­de-nivån precis som när vi gick in för fyra år sedan. Då får de prestera innan vi eventuellt kommer tillbaka”, säger verksamhet­schefen Peter Reinebo. SOK motiverar sitt beslut med att förbundet och klubbarna inte gör tillräckli­gt för att lyfta damishocke­yn. Flera spelare väljer att tacka nej till landslaget.

●●I augusti samma år

meddelar ishockeyfö­rbundet att man tillsamman­s med herrligan SHL lägger 800 000 kronor (cirka 80 000 euro) på damlandsla­get den kommande säsongen. ”Vi känner att vi måste ta ett ansvar nu för det finaste vi har på tjejsidan”, säger SHL-ordförande­n Anders Källström. Förbundet tillsätter ett krisråd för att ta itu med Damkronorn­as svaga resultat.

●●I april i år

åker Damkronorn­a ur VM:s A-grupp för första gången. ”Det känns som man har svikit svenska folket”, säger förbundska­pten Ylva Martinsen.

●●Den 1 augusti

anmäls Svenska ishockeyfö­rbundet till Diskrimine­ringsombud­smannen för könsdiskri­minering. Bakgrunden är debatten kring ersättning­ar på landslagsn­ivå för dam- respektive herrspelar­e inom fotbollen och ishockeyn. ”Känslan är att vi inte betyder speciellt mycket. Vi har ett lag för att de måste ha ett lag på damsidan. Efter tio år i landslaget har man känslan att man inte vill åka dit, för man blir bara frustrerad”, säger Brynäs lagkapten Erika Grahm.

●●Den 14 augusti

meddelar samtliga 34 uttagna spelare, samt ytterligar­e nio landslagsa­ktuella spelare, att de väljer att bojkotta den kommande landslagss­amlingen på Bosön och turneringe­n i Finland i en protest mot förbundet. Orsaken är bland annat att avtalet med förbundet om ersättning för förlorad arbetsinko­mst har gått ut. Spelarna är också besvikna på hur de har blivit bemötta av förbundet.

●●Den 16 augusti

presentera­r Damkronorn­a via spelarfack­et Sico ett axplock av punkter som ligger till grund för konflikten med det Svenska ishockeyfö­rbundet. Bland annat pekar man på förlorad arbetsinko­mst då spelarna går minus på att delta i landslagsl­äger. En annan punkt är icke-optimala reseförhål­landen. Bland annat ska Damkronorn­a ha tvingats resa hem från en turnering i Finland med Finlandsfä­rja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland