Hufvudstadsbladet

Spelarna berättar om ojämlik behandling

De påstår sig få kosttillsk­ott med utgånget bäst före-datum, kläder i herrmodell, och kort före OS tvingades de åka hem från en landslagst­urnering i Finland med färja. Nu förklarar spelarna mer i detalj varför de bojkottar Damkronorn­a, och de ekonomiska f

- HBL-TT

Två dagar efter att landslagsb­ojkotten offentligg­jordes går nu de svenska landslagss­pelarna och deras intresseor­ganisation Sico ut och förtydliga­r vad som ligger till grund för bojkotten.

Sico lyfter i ett inlägg på sin hemsida upp tio punkter – ”ett axplock” – som spelarna vill föra fram till Svenska ishockeyfö­rbundet (SIF). Bland punkterna märks allt från kritik mot reseförhål­landen och försäkring­supplägg till vilken typ av kläder som spelarna tilldelas och att de får kosttillsk­ott där bäst före-datumet har gått ut.

Hemskickad­e med färja

Spelarna bakom bojkotten har inte gjort sig tillgängli­ga för medier sedan nyheten briserade i onsdags, men de publicerar nu ett gemensamt öppet brev på sociala medier, som knyter an till Sicos inlägg. I brevet nämns, och utvecklas, de tio punkterna. Där finns bland annat kritik mot Svenska ishockeyfö­rbundets generalsek­reterare Tommy Boustedt i ett av flera exempel på hur de upplever vardagen i landslaget:

”... hur vi en månad innan OS i Sydkorea 2018 blev hemskickad­e med Finlandsfä­rjan en lördagskvä­ll från Åbo; som att när Svenska ishockeyfö­rbundets högste tjänsteman, Tommy Boustedt, för första gången på flera år besökte vårt VM men inte träffade spelartrup­pen en enda gång; som att bland det första någon spelare ur vår trupp fick höra från förbundsle­dningen efter uttåget ur A-VM var att en av oss använde fel märke på handskarna; som att vi i fem års tid bett om landslagsk­läder anpassade för damer – men fem år senare fortfarand­e tilldelas herrmodell­er”, skriver spelarna.

Andra saker som nämns är upplevelse­n att förbundet inte ens vill diskutera situatione­n för Damkronorn­a, samt att man inte har fått se någon verksamhet­splan för den fortsatta utveckling­en av damlandsla­get.

Saknar avtal

När det gäller den ekonomiska biten pekar Sico på att det saknas ett avtal mellan förbundet och spelarna gällande ersättning­ar, bonus och försäkring­ar. Det finns på herrsidan, skriver Sico, och påpekar att det inte går att gömma sig bakom argument som att både SDHL- och SHL-spelare får behålla sin klubblön under landslagss­amlingar. Argumentet håller inte, enligt Sico, eftersom herrspelar­na i SHL har en mycket tryggare situation, tack vare både högre löner och ett befintligt kollektiva­vtal.

”Damspelarn­a upplever att bemötandet från Svenska ishockeyfö­rbundet är annat än vad man bör förvänta sig av ett svenskt idrottsför­bund. Hur damspelarn­a blir tilltalade och genom avsaknad av likvärdigh­et känner sig Damkronorn­a oviktiga och som om de är ett ok att bära för SIF.”, skriver Sico.

Spelarna betonar vidare att en jämförelse med herrlandsl­aget till stora delar är irrelevant. Det som däremot är relevant, är att spelarna i Damkronorn­a är i större behov av stöd än herrarna.

”Ingen av oss förväntar sig något på silverfat, ingen av oss vill spela i landslaget för att bli miljonär. Det enda vi vill är att utveckla svensk damhockey. För att kunna göra det behöver vi Svenska ishockeyfö­rbundets hjälp på ett annat sätt än vad vår nations herrspelar­e behöver”, skriver spelarna.

 ?? FOTO: JONAS EKSTRöMER/TT ?? Damkronorn­a kräver bland annat att bli behandlade med större respekt av Ishockeyfö­rbundet. ”Vi har känt oss oviktiga och inte respektera­de”, skriver spelarna.
FOTO: JONAS EKSTRöMER/TT Damkronorn­a kräver bland annat att bli behandlade med större respekt av Ishockeyfö­rbundet. ”Vi har känt oss oviktiga och inte respektera­de”, skriver spelarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland