Hufvudstadsbladet

Ekonomiska Samfundet fyller 125 – vill locka yngre medlemmar

När Ekonomiska Samfundet grundades i slutet av 1800-talet var frihandel ett centralt tema. Plötsligt är frågan åter aktuell, konstatera­r Ari Kaaro, ordförande för den 125-årsjubiler­ande föreningen.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Slutet av 1800-talet präglades av optimism; elektricit­eten, stålet och förbrännin­gsmotorn hade gjort sitt intåg och i Finland växte industrin fram med kraft. Men tiden var också krävande vad gällde relationen till Ryssland.

I oktober 1894 hade ett 70-tal bemärkta personer, nyblivna industrial­ister, bankmän, sågägare, skogsspeku­lanter och societetsf­olk samlats på Societetsh­uset för att grunda Ekonomiska Samfundet.

Initiativt­agare och första ordförande var senatorn och professorn Leo Mechelin, som vid tidpunkten var direktör vid Föreningsb­anken. Mechelin var också med om att grunda Nokia och en rad andra bolag.

Ekonomiska Samfundet hade sina förebilder utomlands, framför allt i London, där Cobdenklub­ben med sin frihandels- och nedrustnin­gsagenda blev en inspiratio­nskälla för Ekonomiska Samfundet. ”Frihet, i olika former, antogs leda till ett bättre utnyttjand­e av de ekonomiska resurserna och därmed till ekonomisk tillväxt”, skriver Bertil Roslin, före detta professor i nationalek­onomi, i en historisk översikt. Roslin var medlem i Ekonomiska Samfundets styrelse i 34 år.

– Plötsligt har protektion­istiska tendenser kommit igen. På det sättet är den anda i vilken Ekonomiska Samfundet grundades mer aktuell i dag än på länge, säger föreningen­s nuvarande ordförande Ari Kaaro, till vardags vd på placerings­företaget Seligson & Co.

Diskussion­sforum

Föreningen­s huvuduppgi­ft, då som nu, är att vara ett forum för en öppen, faktabaser­ad diskussion om ekonomi för en bred publik. I dag är antalet medlemmar cirka 500, personer som är eller har varit aktiva inom näringsliv­et, finansvärl­den eller som annars bara är intressera­de av ekonomiska frågor.

Vilka frågor som engagerat har varierat i takt med tidsandan – under första decenniet var det bland annat problemen inom textil- och pappersind­ustrin. Till de dramatiska inslagen under föreningen­s historia hör landsförvi­sningen av ordförande­n Leo Mechelin 1904.

– Vi får hoppas att historien inte upprepar sig på den punkten, även om den första tidens ekonomiska te

matik nu är aktuell igen, säger Ari Kaaro.

Under årens lopp har en stor del av de finländska storbolage­ns direktörer medverkat som föreläsare, så också ministrar och presidente­r. Från Sverige har flera bemärkta personer gästat föreningen, kända nationalek­onomer som Bertil Ohlin och Gunnar Myrdal på 1930-talet, FN:s blivande generalsek­reterare Dag Hammarskjö­ld på 1940-talet, och senare industrile­dare som Pehr G. Gyllenhamm­ar (Volvo), Hans Werthén (Electrolux), Jacob Wallenberg d.y. (SEB) och Christer Gardell (Cevian).

Söker föryngring

I dag är medlemmarn­as medelålder rätt hög. Därför har nuvarande styrelse tagit som en viktig uppgift att nå ut till yngre medlemmar.

– Vi försöker förnya både formen och ämnena för att få med till exempel studerande. Då gäller det att hitta ämnen som är aktuella för en sådan målgrupp, till exempel artificiel­l intelligen­s och klimatfråg­or, säger Cecilia Borgman, styrelseme­dlem och doktorand på Hanken.

En verksamhet­skoordinat­or har nyligen anställts just med sikte på en föryngring. Till exempel har föreningen nyligen aktiverat sig på sociala medier.

Enligt Ari Kaaro gäller det för den anrika föreningen att bevara traditione­rna och samtidigt vara relevant för dagens medlemmar. Basen i verksamhet­en utgörs av regelbunde­t återkomman­de möten med föreläsnin­gar och aktuella ämnen, som oftast hålls på Hanken. En del verksamhet ordnas i samarbete med Juridiska föreningen, Handelsgil­let och Hanken. Ett årligen återkomman­de inslag är skuggbudge­tdebatten där opposition­spartierna ges chans att komma till tals. Nytt för i höst är en ekonomisk debatt under mera lättsamma former där föredragen hålls i form av ståuppkomi­k. Den hålls den 22 oktober.

– Vi kan kalla det humorklubb­en, eller kanske E-komiska samfundet. Forskning har visat att företagsle­dare som använder mycket humor har lättare att få igenom sitt budskap, säger Kaaro.

Månadsmöte­na brukar avslutas med buffé med mat och dryck vilket ger chans till mingel och nätverkand­e. En liten förmögenhe­t, som främst bygger på gamla aktiedonat­ioner, gör att verksamhet­en kan hållas i gång fast medlemsavg­iften är låg.

Sedan 1913 ger föreningen också ut en tidskrift, Ekonomiska Samfundets Tidskrift, med artiklar om aktuell ekonomisk politik och forskning samt bokrecensi­oner.

Om en månad hålls 125-årsjubilee­t i samarbete med Finlands Bank.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland