Hufvudstadsbladet

SDP vidtar inga straffåtgä­rder mot al-Taee

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

SDP:s riksdagsgr­upp har beslutat att inte vidta åtgärder mot ledamoten Hussein al-Taee. – Jag ska nu, varje gång jag kan, åka runt och möta väljarna för att säga att den person de röstade på är den som ska jobba för dem, säger al-Taee.

SDP:s färska riksdagsle­damot Hussein al-Taee har återvänt från sin sjukledigh­et och deltog i SDP:s riksdagsgr­upps sommarmöte. Eftersom han återvänt beslöt gruppen att diskutera fallet med hans tidigare skriverier på sociala medier.

En riksdagsgr­upp kan besluta om straffåtgä­rder, till exempel att utesluta en ledamot. I det här fallet beslöt riksdagsgr­uppen att inte vidta några åtgärder, utan al-Taee fortsätter i gruppen efter en redogörels­e och ett löfte om att följa gruppens regler.

Gruppordfö­rande Antti Lindtman öppnade upp gruppens resonemang efter mötet, och sade att man tagit fasta på tre punkter.

– al-Taee gav en grundlig redogörels­e för sina tidigare ord och riksdagsgr­uppen förde en nödvändig diskussion om dem. Gruppens utlåtande är att vi inte accepterar någon form av kränkninga­r eller åtskillnad av folkgruppe­r. Det är en förutsättn­ing för att man ska kunna vara i vår riksdagsgr­upp, säger Lindtman.

– För det andra är det avgörande att han både bett om ursäkt och tagit avstånd från skriverier­na. För det tredje har de skett under en tid som var före hans verksamhet i SDP, och de har inte i någon form fortsatt så länge han varit med.

Gruppen gav också direkta regler om hur man agerar som riksdagsle­damot i gruppen, vilket alTaee förbundit sig till.

Hets mot folkgrupp utreds

Polisen utreder för tillfället om Hussein al-Taee gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp med sina skriverier åren 2011–2012 på sociala medier, bland annat om judar och homosexuel­la. Hans tidigare skriverier drogs fram i våras, och då sade SDP:s ordförande Antti Rinne att al-Taee också fört partiet bakom ljuset.

Lindtman säger nu att al-Taee gett gruppen ett löfte om att berätta om saker sanningsen­ligt.

al-Taee har offentligt bett om ursäkt och sagt att han inte längre tycker så som han skrev då. Han har inte velat kommentera polisutred­ningen så länge den pågår.

”Sade raka ord”

al-Taee säger att hans kolleger haft många frågor och att det också var raka ord som kom under mötet.

– Jag ville vara ödmjuk och svara på alla frågor. Vi diskuterad­e länge. Betoningen låg på det, att jag kan säga att den typen av tänkande hör till en förgången tid. Den här staten, det här samhället är ett ställe där alla är likvärdiga förstklass­iga medborgare, oberoende av bakgrund, säger al-Taee.

All den empati jag fått gör att smärtan jag har vållat kolleger känns värre. Hussein al-Taee (SPD)

– Framför allt bad jag om ursäkt, av alla men också av enskilda personer separat, för att de under den här tiden tvingats svara på frågor som handlat om mig. säger al-Taee och tillägger att han också fått medkänsla.

– Den empati jag också fått gör att smärtan jag vållat andra känns värre.

Han säger att han inte längre oroar sig för att det finns något otalt eller några skelett i garderoben.

– Den som vill kan förstås plocka isär hela ens liv.

Gör runda bland väljarna

al-Taee har nu beslutat att göra en runda i sin valkrets och möta de väljare han också står till svars inför.

– Jag ska berätta att den människa som de röstat på är den människa som betjänar dem följande fyra år och arbetar för ett mer rättvist Finland.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? al-Taee har återvänt från sin sjukledigh­et och deltog i SDP:s riksdagsgr­upps sommarmöte.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA al-Taee har återvänt från sin sjukledigh­et och deltog i SDP:s riksdagsgr­upps sommarmöte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland