Hufvudstadsbladet

En sommar fylld av klubbyten ska gynna landslaget

En tredjedel av landslagss­pelarna har bytt klubb i sommar. Förbundska­ptenen Anna Signeul tycker att övergångar­na är vettiga.

- MATS AHLNäS/SPT

I mitten av juni förlorade Finlands damlandsla­g i fotboll genrepet inför höstens EM-kvalstart. Efter det har många av spelarna bytt klubbadres­s för att sätta ny fart på karriären.

Förbundska­ptenen Anna Signeul ser enbart positivt på spelarnas övergångar.

– Det viktigaste är att spelarna mår bra och trivs i sitt klubblag. Då spelar man också en bra fotboll. Nu finns de förutsättn­ingarna, säger hon.

Den 2 september inleder Finland kvalet borta mot Albanien. Förberedel­serna är i full gång och nästa vecka presentera­r Signeul truppen.

Med hjälp av Signeul har SPT gått igenom spelarnas klubbyten och möjlighete­r att utvecklas.

Tinja-Riikka Korpela

Byte: Från Vålerenga till Everton.

Signeul: Tinni är hungrig på att utvecklas och nu kommer hon till en oerhört inspireran­de miljö. Hon är väldigt nöjd med sin flytt till England. Jag känner Evertons tränare från min tid i Skottland och de är duktiga på målvaktstr­äning. Dessutom har England varit ett land som Tinni vill spela i.

Ria Öling och Olga Ahtinen Byte: Från Brøndby till Växjö (Öling), från Brøndby till Limhamn Bunkeflo (Ahtinen).

Signeul: Jag diskuterad­e mycket med dem och jag anser att de har fattat bra beslut. Ingen av dem var ordinarie i Brøndby. I praktiken delade de på en plats, och de är för bra för det. Dessutom är den danska ligan svagare än den svenska.

Det är tufft för Olga att komma till LB som ligger i botten av tabellen, men hon får spela varje match. Höstsäsong­en blir på samma gång ett skyltfönst­er för att bli upptäckt av andra klubbar i Sverige. På bänken i Brøndby skulle det inte vara möjligt.

Ria har redan gjort ett par mål i Växjö och spelar hela tiden. Hon trivs jättebra där.

Anna Auvinen

Byte: Från HJK till Inter.

Signeul: Det är inte lätt att få ett proffskont­rakt som 32-åring, men jag är så glad att Anna får den här möjlighete­n. Inter såg henne när hon spelade i landslaget mot Tjeckien i vintras. Hon satte avtryck hos Inter och sålde sig själv. Klubben är nykomling i Serie A, men ser intressant ut på pappret.

Paula Myllyoja

Byte: Från Åland United till Pink Bari.

Signeul: Pink Bari är också nykomling i Serie A och de behövde en målvakt. Det känns roligt att hon fick det här erbjudande­t. Hon är också över trettio år och får leva sin dröm nu. Många tror att proffståge­t har gått när man är över trettio år. Därför känns det extra kul.

Den italienska ligan blir generellt intressant att följa. Klubbarna satsar mer och mer och det italienska landslaget­s VM-framgång i sommar hjälper till.

Heidi Kollanen

Byte: Från Tavagnacco till Kif Örebro.

Signeul: Örebro har varit nöjda med henne sedan hon kom dit i juli. Hon har gjort väl ifrån sig.

Katarina Naumanen

Byte: Från Stabaek till KuPS.

Signeul: Hon trivdes inte i Norge och då ska man dit där man mår bra. Hon är från Kuopio och får ta nya tag där.

Tia Hälinen

Byte: Från Eskilstuna United till HJK.

Hälinens återkomst till den inhemska ligan och HJK blev klar på måndagen. Tidigare i augusti valde hon att lämna Eskilstuna.

– Det är den proffsigas­te klubben jag har varit i, men jag är väldigt rastlös och behöver mer aktivitet och fart omkring mig än jag har haft här, sa hon.

HJK leder serien med fem poängs marginal just nu. På lördag kan Hälinen göra debut hemma mot Ilves.

Under sommaren har Nora Heroum (AC Milan), Tuija Hyyrynen (Juventus), Sanni Franssi (Fortuna Hjörring) och Iina Salmi (Ajax) förlängt sina kontrakt. Juliette Kemppi spelade för Bristol City förra säsongen, men söker efter en ny klubb.

Det viktigaste är att spelarna mår bra och trivs i sitt klubblag. Då spelar man också en bra fotboll.

Anna Signeul, förbundska­pten

 ?? FOTO: SPT-ARKIV
FOTO: SPT-ARKIV ?? Förbundska­ptenen Anna Signeul håller på att förbereda sig för starten på EMkvalet. I början av september inleder Finland borta mot Albanien.
FOTO: SPT-ARKIV FOTO: SPT-ARKIV Förbundska­ptenen Anna Signeul håller på att förbereda sig för starten på EMkvalet. I början av september inleder Finland borta mot Albanien.
 ?? FOTO: SPT-ARKIV
FOTO: SPT-ARKIV ?? Ria Öling har startat starkt i Växjö.
FOTO: SPT-ARKIV FOTO: SPT-ARKIV Ria Öling har startat starkt i Växjö.
 ??  ?? Tinja-Riikka Korpela bockade av en punkt på sin önskelista när hon flyttade till England.
Tinja-Riikka Korpela bockade av en punkt på sin önskelista när hon flyttade till England.
 ??  ?? Linda Sällström stannar i Paris, men Anna Auvinen tar steget från den inhemska ligan till Inter i Serie A. Seriespele­t i Italien startar i september.
Linda Sällström stannar i Paris, men Anna Auvinen tar steget från den inhemska ligan till Inter i Serie A. Seriespele­t i Italien startar i september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland