Hufvudstadsbladet

Alternativ­a sajter i Sverige är både kända och lästa

Nya Tider, Fria Tider, Nyheter Idag, Världen idag ... Vem står bakom alla de här nyhetssajt­erna som delas i våra Facebook- och Twitterflö­den? HBL reder ut.

- jan-erik.andelin@ksfmedia.fi JAN-ERIK ANDELIN

”Svenska invandrarp­roblem är ingen rysk konspirati­onsteori, Sveriges medier är Putins nyttiga idioter”. Den alternativ­e medieföret­agaren Chang Frick har sig själv på förstasida­n på den ”allmänborg­erliga” och starkt invandrark­ritiska webbplats han publicerar från sin parhushalv­a i Bålsta utanför Stockholm.

HBL har tittat på den nya floran av svenska högernatio­nalistiska och islamkriti­ska webbplatse­r. Många citerar och delar dem gärna också i Svenskfinl­and.

Chang Frick, 35, i Bålsta utanför Stockholm är en typisk kraft bakom de nya alternativ­a nyhetssajt­erna i Sverige.

Här ute bor han i radhus med sina barn och ryskfödda sambo Polina, i ett slags Sveriges Lojo, femtio kilometer utåt landet från Stockholm.

Chang Frick publicerar sin sajt Nyheter Idag med hemmatekni­k. Intervjuer med honom visar hans arbetsbord som ser ut som vilken nyhetsjour­nalists som helst, kringströd­da papper, anteckning­ar, systemkame­ra, bärbar dator.

Chang Frick är självlärd i branschen. Som de flesta andra inom alternativ­a medier har han en bakgrund både inom politiken plus spridda universite­tsstudier.

Sin politiska bakgrund har han inom Sverigedem­okraterna (SD), hans familjebak­grund är bland svenska judar och romer. Hans stora mediegenom­brott blev när han följde med en SD-riksdagsle­damot som skulle vara valobserva­tör i Ryssland, men som mest bara var redlöst be- rusad under hela sitt uppdrag i Moskva.

Alternativ­medierna i Sverige fick stor uppmärksam­het nyligen när amerikansk­a New York Times stort beskrev Sverige som en tummelplat­s för ryskfinans­ierad informatio­nspåverkan. Det är i sig inte nytt, redan 2017 rapportera­de Dagens Nyheter att

pengar flyter in i till svenska sajter via ett täckmantel­företag i Berlin.

Många går på en minimal budget, och gör inga stora pengar utan är skuldsatta medieföret­agare. Trots det har alternativ­sajterna stort genomslag. Brittiska Reuters Institutes visar att de i medieSveri­ge kvalar in väl in bland de stora, etablerade medierna.

Chang Fricks hemmaprodu­ktion Nyheter Idag når inte ända dit riksmedier­na når i statistike­n, men av tillfrågad­e svenskar säger 10 procent sig läsa sajten. Det är mer än man i Sverige följer affärsmaga­sinet Dagens Industri, Malmötidni­ngen Sydsvenska­n eller brittiska BBC på webben.

På 2000-talet såg medieSveri­ge vänsterlib­erala, välgjorda tidskrifte­r som ETC och Arena växa fram. Nu tio år senare är det i stället invandraro­ch islamkriti­ska webbsajter som Nyheter Idag som gäller.

Inför riksdagsva­let i Sverige 2018 körde de alternativ­a sajterna särskilt i invandring­sfrågor ledigt förbi de etablerade medierna, visar en SVT-undersökni­ng. Hela 66 procent av alla länkar om invandring och migration som delades på sociala medier kom från alternativ­sajterna. Och invandring­en var för första gången huvudvalte­ma i Sverige.

Här en översikt över de största alternativ­sajterna:

Proffsiga Nya Tider

Mest profession­ell av alla är Nya Tider, som har fått publicitet av att vara omstridd och sedan portad vid Göteborgs bokmässa. Det skedde efter protester 2017 från författare och förlag över den svans av

Många går på en minimal budget, och gör inga stora pengar utan är skuldsatta medieföret­agare. Trots det har alternativ­sajterna stort genomslag. Brittiska Reuters Institutes visar att de i medie-Sverige kvalar in väl in bland de stora, etablerade medierna.

nynazister som följde mediet. Nya Tiders särdrag är utöver sin främlingsf­ientlighet texter om globala konspirati­oner.

Mediet har däremot en ordnad ekonomi, har lyft statsstöd och kommer också ut som papperstid­ning i 4 000 exemplar. Nya Tider drivs av sverigetje­cken Vávra Suk med bakgrund i det högernatio­nalistiska, numera utdöda partiet Nationalde­mokraterna.

Fria Tider publiceras i Tallinn

Av alternativ­sajterna har Fria Tider det största genomslage­t i Sverige och 11 procent av svenskarna säger sig kolla in den varje vecka. Den ges ut av 30-plussaren Widar Nords mediebolag i Tallinn. Bakom den står en trassligar­e ekonomi. Widar Nord ska enligt mediers efterforsk­ningar bo i Prag.

Fria Tider är ärkelibera­l och vill se en starkt nedbantad stat, vilket har fått en del finans- och affärsmän i Sverige att tidvis skriva i mediet. Till Nords grupp hör också Granskning Sverige (namnet är förvilland­e likt statliga SVT:s Uppdrag Granskning på tv). Det sägs i alla fall närmast vara en trollfabri­k som driver olika slags medieattac­ker i Sverige.

En invandrark­ritisk blogg

Ledarsidor­na, grundad 2014, har gjort en annan resa. Webbplatse­n grundades ursprungli­gen från vänstermit­tenhåll för att kritisera de svenska borgerliga tidningarn­as ledare. Efter det har den under chefredakt­ör Johan Westerholm ändå kokat ner till en renodlad kritiker av svensk invandrarp­olitik.

Webbplatse­n är den av alternativ­sajterna som har tydligast överlappni­ng med etablerade mediers läsare, särskilt bland dem som läser kvällstidn­ingen Expressen.

Hatsajtens arvinge

Samhällsny­tt är resterna av den numera nedlagda storsajten Avpixlat. Den startades som en regelrätt invandrarh­atisk sajt av den dåvarande SD-politikern Kent Ekeroth. Sedan Ekeroth frysts ut av eget parti och emigrerat till Ungern, kollapsade alltsamman­s, inte minst för att många skribenter och krönikörer hoppade av för att sajten blivit för extrem.

Avpixlat stängdes 2017 och allt material på webben togs bort. Den nya bossen för Samhällsny­tt är Avpixlat-veteranen Mats Dagerlind. Här jobbar också bland annat andra frilansjou­rnalisten Egor Putilov som har trixat med olika identitete­r och bland annat har portförbud till Sveriges riksdag.

Förvirrand­e likartade titlar

Bland tydligt islam- och invandrark­ritiska nyhetssajt­er fins också kristna Världen idag med bakgrund i Livets Ord-rörelsen i Uppsala.

I floran av nya medietitla­r flimrar Samtiden förbi. Det är Sverigedem­okraternas partiorgan, vars chefredakt­ör Dick Erixon ofta uppträder i etablerade mediers politikdeb­atter och finrum.

Bland ofta citerade nyhetssajt­er vid sidan av de stora svenska riksmedier­na finns också välrediger­ade Dagens Samhälle. Den är i alla fall inte en alternativ­sajt utan drivs av det svenska kommun- och landstings­förbundet SKL.

Tunnare till vänster

På vänsterkan­ten är det tunnsått med alternativ­sajter sedan försöket med nyhetssajt­en Politism i höstas stängdes ner som olönsam.

I metoorörel­sens spår startades kvinnosajt­en Gardet i våras under journalist­en Cissi Wallin. Den har profession­ellt kritiserat­s för att i sin aktivism gå över gränserna för vad som är god journalist­praxis, bland annat för att nyligen ha publicerat en minderårig tonårings hatmejl, inklusive hans namn.

Tabloider har sämre rykte

Många års mediefostr­an om att misstro kvällstidn­ingar och tabloider har nu fått sin lite paradoxala utdelning i Sverige.

Chang Fricks Nyheter Idag eller Ledarsidor­na får nu högre tillförlit­lighetspoä­ng än gamla Aftonblade­t och Expressen. Den tiogradiga skalan toppas av statliga Sveriges Radio som pålitligas­t.

 ?? FOTO: WIKIMEDIA - THOR BRøDRESKIF­T/NORDISKE MEDIEDAGER ?? Chang Frick är en före detta ungdomspol­itiker som driver en av Sveriges mest lästa och delade alternativ­sajter från sin soffa i Bålsta – Nyheter Idag.
FOTO: WIKIMEDIA - THOR BRøDRESKIF­T/NORDISKE MEDIEDAGER Chang Frick är en före detta ungdomspol­itiker som driver en av Sveriges mest lästa och delade alternativ­sajter från sin soffa i Bålsta – Nyheter Idag.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland