Hufvudstadsbladet

120-åriga SDP firade i Åbo: Samhället byggs tillsamman­s

- CATARIINA SALO/SPT

”Om du inte är säker på hur du ska handla, var alltid på den svagares sida.” Partiordfö­rande Antti Rinne (SDP) citerade sin politiska förebild Rafael Paasio under sitt festtal på Socialdemo­kraternas 120-årsjubileu­m i Åbo.

Det har gått 120 år sedan arbetarrör­elsen samlade sig till sitt första partimöte i Åbo år 1899. Socialdemo­kraterna återvände till sina rötter när de firade sin årsdag på restaurang Koulu i Åbo i går.

I sitt festtal lyfte partiordfö­rande Antti Rinne upp vikten av rörelse; arbetarrör­elsen och rörelsen framåt.

– Vi kan inte stanna upp, att röra sig bakåt är inte smart, så vi rör oss framåt. Såsom vi redan gjort i 120 år.

När Rinne stöter på exceptione­llt svåra beslut och situatione­r brukar han tänka på SDP:s tidigare ordförande Rafael Paasios ord.

– Om du inte är säker på hur du ska handla, var alltid på de svagares sida, sade Rinne med emfas.

Grunden densamma

Finlands EU-kommission­ärskandida­t och Socialdemo­kraternas tidigare ordförande Jutta Urpilainen säger att en 120-årsfest ger möjlighete­r att spegla den långa historia som vi har i Finland.

– Det är klart att tiderna har förändrats. Samhällsut­vecklingen syns främst i arbetssätt­en inom partiet, men värdegrund­en är så gott som oförändrad.

Hon säger att politikens och partiernas roll är en annan i dag än för hundra år sedan.

– Men jämlikhet, rättvisa, solidarite­t och tolerans – de värden som finns i SDP:s dna, de lyser fortfarand­e starka.

I framtiden tror Urpilainen att SDP fortfarand­e kommer att ha en betydande roll i det finska samhället.

– Jag hoppas också att man inom partiet drar nytta av den internatio­nella rörelse som socialdemo­kratin är. De problem vi nu står inför kan inte lösas inom ett lands gränser. Socialdemo­kraterna kan gå i bräschen för att lösa utmaningar som klimatförä­ndring och terrorism.

Ungdomen är framtiden, men som förhålland­evis ung riksdagsle­damot säger Ekenäsbon Johan Kvarnström att han inte är mer framtid än någon annan.

– Vi gör det här tillsamman­s. Gemenskape­n är en av våra största styrkor.

Ett fossilfrit­t välfärdssa­mhälle

Europamini­ster Tytti Tuppuraine­n har också ett personligt jubileumså­r. Det är tjugo år sedan hon gick med i SDP. Hon säger att en cirkel slutits.

– När jag gick med i partiet var Paavo Lipponen ordförande och vi satt i regering. Efter många år i opposition är vi nu igen ett regeringsp­arti.

Hon säger att Socialdemo­kraternas historia är inspireran­de, men att den också förpliktar.

– Som forskaren Jenni Karimäki nyss konstatera­de: få partier har fått så många enskilda förbättrin­gar till stånd som SDP.

Trafik- och kommunikat­ionsminist­er Sanna Marin är glad över att regnet hölls till ett minimum under den stora årsdagen. Festen ger möjlighet att träffa vänner och kamrater och hon känner sig lycklig över att få vara del av den socialdemo­kratiska rörelsen.

– Socialdemo­kraternas nästa stora uppgift är att förändra välfärdssa­mhällets strukturer så att den sociala rättvisan behålls, samtidigt som vi svarar på den klimatkris vi har för händerna. Vi måste skapa ett fossilfrit­t välfärdssa­mhälle.

Att det lyckas på egen hand har Marin inga förhoppnin­gar om.

– Samhället byggs inte ensam utan tillsamman­s.

 ??  ?? Ordförande Antti Rinne är hedrad över att få hålla partiets 120-årsfesttal.
Ordförande Antti Rinne är hedrad över att få hålla partiets 120-årsfesttal.
 ?? Foto: CatariiNa saLo/sPt
Foto: CatariiNa saLo/sPt ?? Jutta Urpilainen säger att Socialdemo­kraternas värdegrund varit stabil i 120 år.
Foto: CatariiNa saLo/sPt Foto: CatariiNa saLo/sPt Jutta Urpilainen säger att Socialdemo­kraternas värdegrund varit stabil i 120 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland