Hufvudstadsbladet

Jonas Gardell uppträder på Helsinki Script i dag

Hur vet du att det inte är sant att jag är död? Om du vågar påstå att det inte är sant svarar jag kanske idiot!

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Idioter! löd ett av de mera frekventa uttryck Ingegärd Gardell använde i samtal med sina barn på äldre dagar. Vid det laget var hon dement – illaluktan­de, i smutsiga kläder och med malande käkar, sjavande på Stockholms gator och pendlande mellan ilska och uppgivenhe­t.

Många vände ryggen till men Jonas Gardell försvarade sin mamma, trots otaliga utryckning­ar till restaurang­er när personalen ringde eftersom hon inte kunde betala notan.

– Också en dement kvinna är värd kärlek, säger Ingegärd Gardells yngste son.

När modern dog försökte välmenande vänner och släktingar trösta de fyra barnen med att säga att det var dags att minnas mamman sådan hon var innan hon blev sjuk.

– Det gillade vi inte alls. Det kändes som att de sjuka åren inte räknades, säger Gardell.

– När mamma begravdes höll jag ett tal där jag refererade mammas älsklingsh­istoria om hur hon som ung ledde de allierade över Alperna och där hittade Mark som hon tog hem till Sverige och uppfostrad­e som sin egen son. För henne var det en sann berättelse.

– Man får äga sin egen historia. Allt handlar om vilken attityd till livet man har.

Sant är sant

För inte så länge sedan ertappade Jonas Gardell sig själv med att upprepa sin mammas vokabulär – denna gång under ett samtal med livskamrat­en Mark Levengood.

Far och dotter hade varit på resa i Frankrike och när dottern satt i bussen såg hon sin stora idol, Ben Pratt, i samma buss. Batteriet i telefonen var slut och dottern kunde aldrig dokumenter­a det viktiga mötet.

När Mark Levengood refererade händelsen för Jonas Gardell tilllät han sig att betvivla att Ben Pratt hade suttit på samma buss.

– Idiot! utbrast Jonas Gardell, till Mark Levengoods häpnad.

– Hur kan det komma sig att en begåvad människa som jag fått en så korkad man? Vår uppgift som föräldrar är att stödja vår dotter i hennes berättelse.

I sin senaste bok Till minne av en villkorslö­s kärlek iscensätte­rJonas Gardell i prologen sin egen död i en trafikolyc­ka i en rondell utanför Örebro.

Hur ofta fantiserar du om din död? undrar jag och Gardell ser retfull ut.

– Hur vet du att det inte är sant att jag är död? Om du vågar påstå att det inte är sant svarar jag kanske idiot! Därefter ler Gardell brett. – Faktum är att jag numera alltid saktar in när jag kör i den där rondellen. Jag kör inte många kilometer i timmen där inte.

Livet blev inte som planerat

Till minne av en villkorslö­s kärlek är Jonas Gardells ömsinta porträtt av en mamma som hade stora förväntnin­gar på livet men som besviket tvingades uppleva att det inte blev som hon hade tänkt sig.

Bokens sidoperson är fadern Bertil Gardell som, när den 18-åriga sonen berättar att han är homosexuel­l, reagerar med att säga att det är synd att han inte har fått veta det tidigare för då hade han sett till att åtgärda det hela, det finns ”metoder för det”.

– Då insåg jag äntligen att jag aldrig skulle kunna nå min pappa, konstatera­r Jonas Gardell.

Slumpen ville att Jonas och hans bror Pelle förlovade sig samma vecka – Jonas med Mark och brodern med en kvinna. Bertil Gardell bekostade Pelles och hans fästmös förlovning­sringar av guld men Jonas och Mark gratulerad­es med orden: ”Eftersom Mark är från Finland kan han ju ta hand om mig när jag blir gammal”.

– Eftersom finländarn­a på den tiden jobbade mycket i vården såg pappa sitt uttalande som en vänlighet. Hans andra hustru var dessutom finska. Men det var ett horribelt uttalande.

En komiker i nutiden

Boken En komikers uppväxt från 1992 blev Jonas Gardells genombrott som författare. Boken beskriver en uppväxt präglad av mobbing och är självbiogr­afiskt inspirerad. Huvudperso­nen Juha spelar klassens clown i ett försök att överleva.

Boken filmatiser­ades redan på 1990-talet men nu är det dags igen.

I den nya versionen av En komikers uppväxt har Juha, liksom vi andra, blivit äldre och inser att han befinner sig i samma situation som för 30 år sedan – den dörr till barndomen som han stängde då är alltjämt stängd.

– Någon gång i livet måste vi alla vända oss om och fundera på vem vi lämnade kvar. Juha var ett offer men inser plötsligt att han också måste ta ansvar för någon, påpekar Gardell.

Jonas Gardell har, precis som karaktären Juha, haft stora framgångar som komiker. Den nu aktuella showen, Queen of f*cking everything ges också i höst men kommer inte till Finland. Scenografi­n är omfångsrik och medger inga turnéer.

Finns det någonting komikern Gardell inte vill skämta om? – Jag tycker att man kan skämta om allt men alla kan inte skämta om allt. En nazist kan inte skämta om judar men judar kan skämta om judar.

– I en lättkränkt tid som vår är humor ett vapen och makten måste förlöjliga­s.

Jag tycker att man kan skämta om allt men alla kan inte skämta om allt.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Också dementa är värda kärlek, säger Jonas Gardell apropå sin mamma Ingegärd.
FOTO: CATA PORTIN Också dementa är värda kärlek, säger Jonas Gardell apropå sin mamma Ingegärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland