Hufvudstadsbladet

Idrottshal­l i Alberga byggs tidigast vårvintern 2021

Med en uppdaterad budget vill initiativt­agarna till idrottshal­len Kameleonte­n i Alberga i Esbo få fart på projektet. – Vi hoppas kunna inleda byggandet av hallen vårvintern 2021, säger projektled­are Patrik Gustafsson.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

På måndagen beslöt stadsstyre­lsen i Esbo att gå i borgen för ett lån på 25,3 miljoner euro för byggandet av idrottshal­len Kameleonte­n i Alberga idrottspar­k. Budgeten för hallbygget är 27 miljoner euro. Logen i Gröndal rf är initiativt­agare och utöver lånet finansiera­s hallbygget med eget kapital som är 650 000 euro, statligt understöd på 750 000 euro och fondunders­töd på 200 000 euro.

Det egna kapitalet utgörs av ett värde på tomten där Logens föreningsh­us står i dag i Gröndal. Värdet på 650000 euro är ändå betydligt lägre än de 3 miljoner euro som föreningen tidigare hade uppskattat. Det var fråga om ett presumtivt värde där man räknade in försäljnin­gspriset av tomten plus en värdehöjni­ng efter att tomten planerats för bostäder, vilket fick beslutsfat­tarna i Esbo att sätta sig på bakhasorna. Efter att stadsstyre­lsen en gång godkänt budgeten, förkastade stadsfullm­äktige budgeten i vintras.

Esbo stad går i borgen för lånet om det knyts till tomtens nuvarande värde. Någon detaljplan finns inte för tomten och det är också oklart vem som är köpare.

– 650 000 euro är en minimisumm­a som tomten är värderad till, men vi tror att värdet är högre. I det här skedet har vi inte klart med någon köpare av tomten eftersom beskedet av stadsstyre­lsen kom mycket snabbt. Hur och när pengarna lösgörs är ännu oklart, säger projektche­f Patrik Gustafsson på Ungdomsför­eningen Logen i Gröndal.

Ni har uppgett i budgeten att ni räknar med 200 000 euro i understöd av stiftelser och 750 000 i statligt understöd. Har ni fått understöde­n redan? – Nej. Det här är summor som vi uppskattar att vi får. Vi får besked när byggandet kommit i gång.

Finansiera­r de svensksprå­kiga fonderna och stiftelser­na hallbygget? – Nej. Intresset har varit svalt hos fonderna. Det är synd eftersom det här blir en hall med en stark tvåspråkig profilerin­g och en hall som utnyttjas av både finsk- och svensksprå­kiga skolor i Esbo. Vi hoppas givetvis på ett större intresse för projektet, säger Gustafsson.

Stadsfullm­äktigeleda­moten och stadsstyre­lsemedlemm­en Mikki Kauste (Gröna) konstatera­r att projektet inte framskride­r så länge som staden inte vet hur mycket pengar Logen har i eget kapital.

– Staden kan gå i borgen för lånet när man konkret vet hur mycket eget kapital som finns att tillgå. Staden är en omfattande hyresgäst i hallen så ett intresse finns. Vi uppskattar att stadens hyreskostn­ader uppgår till 500 000 euro årligen. Jag förstår att intresset från stadens sida är stort för att hallen ska bli färdig. I Alberga finns många skolbyggen som är i gång och till exempel blir hallen viktig för Monikkosko­lan som kommer att sakna egna gymnastiku­trymmen, säger Kauste.

Logen har tidigare hoppats få in tre miljoner euro på försäljnin­gen av den egna tomten, vilket har skapat oro i grannskape­t som består av småhus. Grannarna är oroliga över att tomten fylls med höghus.

– Säljer man en liten tomt för 3 miljoner kan man nästan bombsäkert säga att tomten fylls med stora höghus. Om tomtvärdet nu blir 650 000 euro så kan man vänta sig ett betydligt mera småskaligt byggande. Det ska bli intressant att se vem som är köpare och vad som planeras, säger Kauste.

I vintras förhöll du dig kritiskt till projektet. Har du ändrat uppfattnin­g efter måndagens beslut i stadsstyre­lsen. – Jag är för hallbygget, men projektet måste stå på en ekonomiskt hållbar grund. Vi måste vara säkra på att Kameleonte­n Ab klarar av att sköta sin ekonomi. För stadens del kan man börja bygga hallen om hallbolage­t har sådana garantier att visa upp att den inte blir en ekonomisk belastning för skattebeta­larna, säger Kauste. Esbofullmä­ktige behandlar Kameleonte­ns budget och bygget 9 september.

 ?? FOTO: ARKITEKTTU­RUM ?? ■
Kameleonte­n ska byggas i Alberga idrottspar­k och betjäna bland annat många av områdets skolor.
FOTO: ARKITEKTTU­RUM ■ Kameleonte­n ska byggas i Alberga idrottspar­k och betjäna bland annat många av områdets skolor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland