Hufvudstadsbladet

Brexitplåg­an hänger över Storbritan­nien

-

Boris Johnson inledde sin tisdag som premiärmin­ister med en majoritet av parlamente­ts ledamöter bakom sig. Ett halvt dygn senare hade 21 konservati­va ledamöter gått över till opposition­en och sett till att regeringen förlorat kontroll över dagordning­en i parlamente­t.

Och i går kväll drev man igenom en lagstiftni­ng som tvingar regeringen att dels be övriga EU om att unionsuttr­ädet pausas fram till januari, dels att undvika en avtalslös brexit.

Boris Johnsons svar har varit att rensa ut partikamra­ter som inte fogar sig och att försöka utlysa ett nyval i oktober.

Den tyske filosofen Karl Marx skrev en gång att engelsmänn­en hade alla materiella förutsättn­ingar för en revolution. Däremot, ansåg Marx, så saknar britterna det eldfängda lynne som krävs för en samhällsom­störtning.

Nåja, det som pågår i Storbritan­nien är i någon mening en revolution.

Den sortens utträde Boris Johnson förordar – att landet ska avsluta alla sina viktigaste samarbetsa­vtal över en natt – kommer ha en söndrande effekt på samhället. Enligt regeringst­jänstemän kommer det bli mat-, medicin-, och bränslebri­st. Tullar måste införas, britternas inflytande över världspoli­tiken decimeras, bruttonati­onalproduk­ten kommer ta oerhört mycket stryk. Och kanske blir det krig på Irland.

Och det är verkligen med revolution­ärt lynne Boris Johnson och hans hejdukar marscherar fram.

Aftonblade­t

Daniel Swedin om att den värsta brexitkata­strofen kan ha avvärjts, men hur någon ska kunna regera landet är fortfarand­e en fråga som saknar ett svar.

Storbritan­nien tappade på kort tid den nytta man hade av EU och förlorade idén med demokrati. Helsingin Sanomat om brexitröra­n som sliter landet itu.

Premiärmin­istern är i fullt krig med parlamente­t för vilket han en gång lovade att ”ta tillbaka kontrollen”. The New York Times James Butler, brittisk journalist, om att Boris Johnson har inlett sin tid på 10 Downing Street med ett nederlag.

 ?? AFP/LEHTIKUVA ?? Premiärmin­ister Boris Johnson talar i parlamente­t.
AFP/LEHTIKUVA Premiärmin­ister Boris Johnson talar i parlamente­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland