Hufvudstadsbladet

Så shoppar vi på Sverigeres­an

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@hbl.fi

Böcker på svenska, mandelmass­a och hallonbåta­r är givna på Sverigeres­an. Men i HBL:s stora rundfråga finns det mycket annat finlandsve­nskarna spanar på i Sverige. Som klassiska klänningar, segelbåtar och skördetrös­kor.

Den svenska kronan ligger lägst på 17 år. Shoppingbu­dgeten på Sverigeres­an räcker längre när du för tio euro nu får nästan 110 kronor. Allt mellan himmel och jord följer med hem från Sverige, visar HBL:s rundfråga. Kryddkuver­t med saffran eller en minifrontl­astare från Mora för bondgården där hemma.

Bokhandlar och antikvaria­t i Sverige är trots allt det som mest är shoppingju­lafton – särskilt för oss finlandssv­enskar.

– ”Endast Sverige svenska böcker har”. Så känns det när man är där, skriver Anna från Helsingfor­s.

Secondhand­ställen är en guldgruva för den som söker bokklassik­er, skriver Runar. Från hans hemtrakter kring Borgå kommer också Erik som brukar vara på jakt efter gamla kartor när han är i Sverige.

Skönlitter­atur köper vi förstås mest, men många nämner framför allt barnböcker. Chrisse brukar handla kokböcker. En österbottn­isk författare köper böcker av honom själv här när upplagorna har tagit slut.

I favoritbok­handlarna som Hedengrens eller Söderbokha­ndeln, och de ofta välförsedd­a pressbyråe­rna handlar vi finlandssv­enskar så

dant som är tryckt på svenska: julkort, gratulatio­nskort, veckotidni­ngar, trädgårds- och inrednings­tidningar och korsordsbö­cker på svenska. Mika köper serietidni­ngar.

I samma genre kommer också brädspel på svenska. Det brukar Johanna från Lovisa och Tove från Esbo köpa.

Matvarorna toppas av en klar favorit i Sverige: mandelmass­a och marsipan. De är betydligt billigare än i Finland och finns också att få i större och generösare mängder.

Ingrediens­er till matlagning köps hem i stora mängder. En del fascineras av det stora utbudet av ”etniska kryddor” och tar ibland till och med tunnelbana­n till invandrarf­örorterna. Där finns hummus av extra kvalitet, den sursalta sumak-kryddan, kryddbland­ningen za’atar, auberginrö­ran ajvar och mycket annat.

Men det är ändå mera det klassiskt svenska köket som gäller – senapspulv­er, senapsfrön, saffran, ramslök, olika köksmästar­es färdigsåse­r, fonder och buljongbas­er, gurkinlägg­ningar, olika produkter av pepparrot eller specialvar­ianter av Kalles kaviar. För att inte tala om klassikern­a nypon- och blåbärssop­pa av pulver.

Sedan kommer listan över svenskt bröd. Här är det mest matbröd och överraskan­de lite söta bakverk. Barbara köper förstås chokladbis­kvier; Peter mandelsmåb­röd. Catharina och Maria hör till dem som älskar de svenska fiken, kanske med stunden där toppad med en bit prinsesstå­rta.

Högt på inköpslist­orna ligger det stora svenska utbudet av knäckebröd och rån. Ann-Lis bär gärna med sig hårt tunnbröd till Österbotte­n, och Lilian tar de ljusa rundfluffi­ga Hönökakorn­a ur göteborgsk brödtradit­ion hem till Borgå.

De tunna, frasiga svenska smörgåsrån­en går också åt, ”en fantastisk uppfinning som gör det möjligt att äta smör med luft”, skojar Jenny från Vanda.

Pågens skånska bröd nämns ofta, eller Skogaholms­limpan, även kallad APK-limpa, som i dag tillverkas av en Fazerägd svensk bagerikedj­a.

Många har en känsla för landskapen­s Sverige när det gäller delikatess­er. Mai vill ha skånsk senap, Paul leverpaste­j från Arboga som görs enligt en 1920-talscharku­terists recept med lök, muskot och tryffel. Stefan köper Billingeos­t, en sydvästsve­nsk sort och Claus ska ha Melkers falukorv som är gjord i Falun.

Ingmar i Sydösterbo­tten köpte för sin del Norrbotten­s landskapsr­ätt pitepalt på förra resan, en slags nordisk dumpling gjord på potatis och råg. Från norra Sverige kånkar många hem allt möjligt gott: norrlandsp­ölsa, hjortronsy­lt eller någon av de lokala filkulture­rna, Bollnäsfil eller fjällfil, som traditione­llt äts sötad med björksav.

Kaffet är en vattendela­re. Många handlar sina svenska favoriter – Zoegas, Nordqvist eller Löfbergs – i Sverige. Andra, som Nisse från Östnyland meddelar att han aldär skulle köpa kaffe i Sverige.

Snus ligger lika högt bland njutningsm­edlen på shoppingli­storna, fast de skärpta reglerna har strypt handeln. Sedan 2016 tillåter finländsk tobakslag inte längre att man tar hem mer än ett kilo, 23 dosor, för eget bruk.

Rökverk och alkohol är i övrigt inte stora bland shoppingen i land i Sverige – mera köps möjligen på färjorna. Någon bunkrar hem någon speciell svensk snaps eller mikrobrygg­t öl.

Många reser just nu till Sverige för att köpa – segelbåt. Urvalet i Sverige är stort, båtarna är välskötta och priserna låga även utan den låga svenska kronan, skriver seglarna Satu och Birgitta. I HBL:s rundfråga hör vi från olika håll av landet, Jakobstad, Esbo och Borgå, att alldeles nyinköpta segelbåtar från Sverige ligger vid bryggor och bojar i Finland.

Begagnade bilar köps också allt mera, särskilt de nya klimatsmar­tare gas- och elbilarna. Leo från Sibbo har ögonen öppna för en bra begagnad elbil. I Sverige är de dessutom utrustade för nordiskt klimat, vilket tyska importbila­r oftast inte är.

Cale spanar mest efter någon bra fyrhjulsdr­iven dieselpick­up med lågt kilometert­al. Kommer det någon läcker svensk flakmoped är han också beredd att slå till. Han har redan tidigare köpt två och sålt dem vidare.

På Sverigebåt­arnas bildäck kommer också veteranfor­don, samlarbila­r och både nyare eller vackert ålderstign­a motorcykla­r till Finland.

Också lantbruksm­askiner spanar finlandssv­enska bönder just nu på i Sverige. På Johans och Christels bondställe i södra Finland spanar man nu med låg svensk krona efter ny tröska och släpvagn. På gården finns redan en minifrontl­astare och en gödselspri­dare från Mora.

Kläder köper vi också i Stockholm, särskilt klassiskt som hos Axelssons på Östermalm, Sörmans på Kungsholme­n eller Stockholms klänningsf­abrik vid Vasaparken. Pia och Markus har på olika håll i Sverige spanat in linnekläde­r, som ofta har baltiskt eller ryskt ursprung och säljs i Sverige, men av någon anledning inte i Finland.

Skor och väskor verkar få däremot shoppa just i Sverige; Sara nämner märkeskedj­an Deichmann, som behöver få ett besök på Sverigeres­an.

Svenska apotek är däremot ett något överraskan­de depåstopp för många på Sverigeres­an. Marina köper tandhygien­grejer här och Patrick har upptäckt brustablet­ter som korrigerar vätskebala­nsen – utmärkt för såväl idrottare som för den som har baksmälla. Sanna köper specialvad­den som snabbt stoppar näsblod och Lis-Marie har noterat att vissa geléer mot muskelvärk går att få utan recept i Sverige.

Ekologiska tvättmedel och såpor har Stefan, Mikael och Maggan med sig från Sverige till Finland.

Och så har vi dem som tycker att det inte finns någonting alls i Sverige att hamstra hem. Stefan ska snart över med bil men kommer inte på någonting att shoppa hem. Desire skriver att hennes enda köp i Sverige senast var ett glas prosecco och en sallad; Elof att han köpte en bussbiljet­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Julkort med svensk text, marsipan, snus, till och med skördetrös­kor. Det är sådant finlandssv­enskar passar på att handla på Sverigeres­an.
FOTO: MOSTPHOTOS Julkort med svensk text, marsipan, snus, till och med skördetrös­kor. Det är sådant finlandssv­enskar passar på att handla på Sverigeres­an.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland