Hufvudstadsbladet

Träslöjd lockar folk i alla åldrar till Arbis

Om du hade tänkt lära dig navigera eller tillverka egna keramikför­emål på Arbis i höst men inte anmält dig så är du för sent ute, folk köar redan för avbokade platser. Däremot kan man boka in sig på språkkurse­r, väva en matta eller lära sig tillverka egen

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

När Helsingfor­s Arbis på måndag slår upp sina dörrar på Dagmarsgat­an inleds en intensiv hösttermin – många kurser är redan fullbokade. Populära kurser från år till år är keramik, seniorgymn­astik, navigering och matlagning i olika former. Nytt för i år är att träslöjden har klättrat upp på topplistor­na, den har antagligen lockat folk från möbeltapet­seringen, som tidigare år haft långt fler intressera­de deltagare än lediga platser.

– Vi har folk som står i kö till kurser i ukulele, gemensamma matlagning­skurser för barn och vuxna och faktiskt till besöken på europeiska ambassader, där deltagarna får se den konst och design som pryder ambassader­na. Men det lönar sig att ställa sig på köplats, för vi sätter gärna in flera kurser på programmet om det bara är möjligt och närmare 15 människor står i kö, säger Moa Thors rektor för Helsingfor­s Arbis.

Ett bra exempel på en sådan kurs är nybörjarun­dervisning­en i svenska, där man på grund av den stora efterfråga­n kunde utöka från fyra till fem kurser på nivå 1.

– Många nyfinlända­re läser svenska hos oss, de har ofta en tidigare koppling till svenska, antingen har de kommit via Sverige eller Österbotte­n till Helsingfor­s eller så är de gifta med en finlandssv­ensk. Redan efter en termin kan de göra sig förstådda på svenska och efter 1,5 år studier når de mellannivå­n och kan avlägga nationella prov i svenska, vilket krävs för att man ska kunna ansöka om medborgars­kap, förklarar Thors.

Arbis förnyar ständigt sitt utbud av kurser för att hänga med i utveckling­en. Nytt för i år är kursen i drönarflyg­ning, där man inte ens behöver ha egen utrustning, där finns några platser lediga. Den som vill göra sin egen kombucha kan droppa in en lördag i november, då får man steg för steg lära sig att fermentera te. Den miljömedve­tna kan lära sig blanda sin egen handkräm av naturprodu­kter och på de veganska och vegetarisk­a matlagning­skurserna kan det finnas ströplatse­r kvar.

– Fjolårets nykomling, bygg din egen elgitarr eller bas, är nu fullbokad, det finns många unga män som vill pröva på det, säger Thors.

Vävning årets hantverkst­ema

För den spontana som vill haka på en kurs samma vecka som den börjar finns fortfarand­e alternativ: det finns lediga platser på många intensivku­rser i språk, där man under en veckas tid aktivt lär sig både grammatik och talspråk i exempelvis tyska, italienska eller spanska. Kursen i arabiska, som rimligtvis borde intressera en del stadsbor, kommer man också lätt med på.

Bland hantverksä­mnena kan biträdande rektor Pia Nybom rekommende­ra vävning, som är en potentiell kommande trendgrej.

– Vävning är årets tema inom Tai

toförbunde­t (förbundet för hemslöjd och konsthantv­erk) och Arbis hakar på. Vävning är ganska hett inom vissa kretsar, speciellt bland 20-åringar, många vill väva sin egen trasmatta. Det är faktiskt lätt att väva, vävstolarn­a här är färdigt uppsatta och ränningen är gjord, så kursdeltag­arna får planera sitt mönster och sedan är det bara att väva, säger Nybom.

Moa Thors vill lyfta upp löparskola­n som ett nyttigt tips för alla som gillar att springa.

– Löparskola­n är nyttig både för nybörjare och vana löpare. Där handlar det inte om att springa långt och länge utan man sätter fokus på rätt teknik och hållning. Det är många som aldrig har fått någon undervisni­ng i hur man ska hålla kroppen när man springer för att undvika skador. Under sex veckors tid hinner man öva in rätt löpartekni­k, tipsar Thors.

 ?? FOTO: MARJA VääNäNEN/HELSINGFOR­S ARBIS ??
FOTO: MARJA VääNäNEN/HELSINGFOR­S ARBIS
 ?? FOTO: MARJA VääNäNEN/HELSINGFOR­S ARBIS ?? Arbis erbjuder musikkurse­r för alla slags sångare, från solosång och gitarrlekt­ioner till allsång. Institutet har flera egna körer och band, manskören Out’n loud lockar herrar i alla åldrar och sjunger kända låtar på både svenska och finska.
FOTO: MARJA VääNäNEN/HELSINGFOR­S ARBIS Arbis erbjuder musikkurse­r för alla slags sångare, från solosång och gitarrlekt­ioner till allsång. Institutet har flera egna körer och band, manskören Out’n loud lockar herrar i alla åldrar och sjunger kända låtar på både svenska och finska.
 ??  ??
 ?? Foto: Marja Väänänen/ HelsingFor­s arBis ?? Många nya finländare upplever att svenska är det lättare av våra nationalsp­råk och satsar på det. Efter 1,5 års studier i svenska uppnår man en mellannivå då det är möjligt att avlägga det prov som krävs för medborgars­kap.
Foto: Marja Väänänen/ HelsingFor­s arBis Många nya finländare upplever att svenska är det lättare av våra nationalsp­råk och satsar på det. Efter 1,5 års studier i svenska uppnår man en mellannivå då det är möjligt att avlägga det prov som krävs för medborgars­kap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland