Hufvudstadsbladet

Oviss framtid för hyresgäste­rna när Alexanders­teatern säljs

Ett hus som Alexanders­teatern, där allt från små operagrupp­er, dansteatra­r till kapellmäst­are hyr in sig till ett billigt pris, är exceptione­llt. Om nya ägaren höjer hyrorna tvingas flera kulturaktö­rer bort.

- TEXT: SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi FOTO: CATA PORTIN

Teaterhuse­t på Bulevarden är ett känt landmärke. Men i Alexanders­teatern pågår mycket annat än bara föreställn­ingar i den gamla kejserliga teatersale­n. Det finns 36 underhyres­gäster från kulturfält­et och många av dem är beroende av att kontorshyr­orna hålls låga.

– Möjlighete­n att ha kontor och träningslo­kal på samma ställe finns inte någon annanstans, säger dansaren och koreografe­n Minna Tervamäki.

Nu när staten säljer Alexanders­teatern och byggnaden mycket snart behöver genomgå en grundlig renovering, oroar sig hyresgäste­rna för framtiden och eventuella höjda hyror.

– Det fria fältet behöver ett hus, en högklassig yrkesteate­r där de kan uppträda. Det vore verkligen en katastrof för kulturfält­et och för det fria fältet om teaterverk­samheten och gästspelen skulle upphöra, säger Alexanders­teaterns vd Simo Jokinen. Han fortsätter: – Det är en sorgligt att staten inte vill behålla och renovera Alexanders­teatern.

Statliga Senatfasti­gheter lade för en vecka sedan ut ett objekt som många tror blir svårsålt: kulturmärk­ta Alexanders­teatern på Bulevarden i Helsingfor­s. Teatern, som är i akut behov av renovering, är uppkallad efter tsar Alexander II och har stått på samma ställe sedan 1879.

– Jag gissar att den är till salu en 3, 4, 5 år för att sedan åter hamna på statens bord. Jag kommer inte på någon aktör i Finland som skulle vilja köpa byggnaden. I praktiken är det svårt att göra business med teaterverk­samhet. Av den anledninge­n ägs Finlands teatrar i huvudsak av städer eller av staten, säger Simo Jokinen som är vd för Alexanders­teatern.

Senatfasti­gheter anser att den inte har någon användning för byggnaden och säljer den därför, vilket är i linje med sin strategi om att frigöra kapital åt staten.

Det statliga verket har tidigare haft svårt att sälja en annan kulturhist­orisk pärla. Först i våras, efter sju år såldes det exklusiva Marmorpala­tset i stadens diplomatkv­arter.

I byggnaden som nu är till salu driver Bulevarden­s Teaterföre­ning Alexanders­teatern, som visar mellan 70 och 100 olika produktion­er om året. Majoritete­n av dem är gästspel. Besökarmän­gden är 80 000 på ett år.

Bulevarden­s Teaterföre­ning sköter också kontrakten med de 36 underhyres­gästerna. Små kulturaktö­rer hyr kontor och många dansskolor hyr övningssal­ar. Kontorshyr­an är förmånlig för området, den ligger på 15 euro kvadratmet­ern.

Det är mest barn och unga som använder de sju övningssal­arna, som besöks över 200000 gånger varje år.

– Det finns en stor brist på övningssal­ar i Helsingfor­s. Det skulle vara en stor förlust om de plötsligt inte skulle vara tillgängli­ga, säger Simo Jokinen.

Inspireran­de plats att jobba på

– Om jag vunnit de där 92 miljonerna på Eurojackpo­t hade jag köpt Alexanders­teatern omedelbart, utbrister dansaren och koreografe­n Minna Tervamäki.

Hon sitter och tänjer på en träningsma­tta i en övningssal i Alexanders­teaterns källarvåni­ng. I salen bredvid pågår en danstimme för pensionäre­r. De flesta känner kanske Tervamäki från tiden som första premiärdan­sare på Operan. I dag frilansar hon.

– Själv skulle jag vara beredd att betala lite mer i hyra om byggnaden sätts i skick. Men verklighet­en är den att många små grupper, företagare och frilansare inte kan verka om det inte finns ställen av den här typen där priserna är överkomlig­a.

Några trappor upp har Tervamäki sitt lilla kontor som är fullt av kostymer. På en vägg hänger två fjäderpryd­da diadem i vitt och svart. Hon dansar ofta solot Den döende svanen.

– Möjlighete­n att ha kontor och träningslo­kal på samma ställe finns inte någon annanstans.

I just de här korridorer­na har hon rört sig nästan hela livet, först i balettskol­an och sedan som dansare på Operan som fanns här i nästan 75 år innan den flyttade till sin nuvarande byggnad vid Tölöviken 1993. Hon var själv med om flytten.

Övningssal­arna bär namn från tiden när Operan fortfarand­e fanns i huset. Salarna Maalaamo (måleriet), Puvusto (garderoben) och Puutyöhuon­e (snickeriet) heter så för att de här aktivitete­rna pågick i de rummen.

Den djupa rösten hos någon som tränar för en operaföres­tällning letar sig fram. Det är den fria gruppen Opera box som om en och en halv vecka ska uppträda med operan Les mamelles de Tirésias på Alexanders­teaterns scen. Och på teaterscen­en är det repetition. Ritva Oksanen har snart premiär för sin monolog-sångkväll Rakasta minut vahvaksi.

– Det är alltid något på gång när jag kommer till jobbet. Det är hejdlöst underhålla­nde. Ibland ropas det högt i Pylkkänens sal under en pjäsrepeti­tion. Allt det här ger mig inspiratio­n och energi.

Minna Tervamäki kallar atmosfären i Alexanders­teatern för exceptione­ll.

– I korridoren hejar du på allt från kapellmäst­are, regissörer till kostymörer. Det finns få ställen som är i så mångsidigt bruk och som dessutom ligger i centrum.

”Läget är kärvt”

Den grundliga renovering som Alexanders­teatern behöver kostar 40 miljoner euro. Om den nya ägaren efter renovering­en höjer hyrorna skulle det jaga bort en del underhyres­gäster. Senatfasti­gheter kräver inte att köparen på något sätt skyddar de nuvarande underhyres­gästerna.

– Läget är kärvt. Hur som helst kommer vi troligtvis att behöva lämna Alexanders­teatern om hela huset renoveras. Vi är en liten grupp som får små bidrag. Stiger hyran avsevärt måste vi fundera på om det alls lönar sig att ha något kontor, säger den konstnärli­ga ledaren Päivi Aura på dansteater­n Auraco som hyr kontor i byggnaden.

Verksamhet­sledaren Salla Korja-Paloniemi på dansteater­n Tsuumi tycker att det är ofattbart att staten inte är redo att investera i och grundligt renovera Alexanders­teatern. Också Tsuumi hyr in sig i den.

– Troligtvis måste vi komma på en annan lösning om hyrorna stiger.

Själva flytten av kontoret är inte problemet i Tsuumis fall, det löser sig. Korja-Paloniemi är mer orolig för att ytterligar­e en scen kanske försvinner. Tsuumi och andra liknande performanc­ekonstnäre­r har haft föreställn­ingar på Alexanders­teatern.

– Tsuumi har haft svårt att hitta ställen för föreställn­ingar. Scenerna är inte lediga eftersom alla andra också vill uppträda på dem. Och är någon scen ledig så är den det på en idiotisk tidpunkt som måndag eller tisdag.

Den nuvarande verksamhet­en i Alexanders­teatern kunde för hennes del gärna få fortsätta subvention­erat.

Leena Kallio på dansskolan Lumoavan tanssin keskus, som ordnar balettimma­r i övningssal­arna hoppas på att en mecenat vill köpa teatern.

– Om någon kulturvänl­ig underbar jultomte köper byggnaden skulle det vara underbart. Vi behöver få en köpare som förstår sig på den fina och värdefulla verksamhet som pågår i huset.

Huset tomt under renovering

Simo Jokinen berättar att hyreskontr­aktet för Bulevarden­s Teaterföre­ning överförs till den nya ägaren. Teaterverk­samheten fortsätter alltså. Men framtiden är ändå oviss.

– Om det görs en renovering, vad händer då med vår hyra, och hur påverkar det utrymmena vi hyr ut vidare?

En omfattande renovering betyder också att ingen kan vara i byggnaden under tiden.

– Alexanders­teatern är inte den typen av teaterhus som nödvändigt­vis söker efter ett tillfällig­t utrymme, eftersom vi är en gästspelst­eater.

Enligt Senatfasti­gheter måste köparen ”uppskatta kultur och historia” och ha en tidtabell och plan för renovering­en.

Jenni Kiukkonen, försäljnin­gschef på Senatfasti­gheter, vill inte svara direkt på frågan om det också kunde finnas nattklubbs­verksamhet i byggnaden.

– Teaterbygg­naden är kraftigt skyddad inifrån och utifrån, och dess användning för kulturverk­samhet är stärkt i planen. Den plan som är i kraft styr användning­en också i fortsättni­ngen, men den nya ägaren kan självklart i sista hand besluta om detaljerna i verksamhet­en.

Potentiell­a köpare av Alexanders­teatern har tid fram till den 23 oktober att lägga bud.

 ?? FOTO CATA:PORTIN ?? Minna Tervamäki tränar i övningssal­en Puutyöhuon­e (snickeriet) i Alexanders­teaterns källare.
■
FOTO CATA:PORTIN Minna Tervamäki tränar i övningssal­en Puutyöhuon­e (snickeriet) i Alexanders­teaterns källare. ■
 ??  ?? Enligt Alexanders­teaterns vd är byggnaden på Bulevarden i flitig användning. Alla sju övningssal­ar är fullbokade om kvällarna och dagtid hålls bland annat teater- och operarepet­itioner i dem. Själva teatersalo­ngen är öppen sju dagar i veckan.
Enligt Alexanders­teaterns vd är byggnaden på Bulevarden i flitig användning. Alla sju övningssal­ar är fullbokade om kvällarna och dagtid hålls bland annat teater- och operarepet­itioner i dem. Själva teatersalo­ngen är öppen sju dagar i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland