Hufvudstadsbladet

Cirkus brexit balanserar på slak lina

Boris Johnson har under sin korta tid som premiärmin­ister ökat kaoset i Storbritan­nien ytterligar­e. Rena rama cirkusen råder.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Storbritan­niens brexitproc­ess saknar sin like. Tiden efter folkomröst­ningen sommaren 2016 har bjudit politisk cirkus och fortfarand­e har vi inte sett de sista avslutande numren. Vi vet inte ens vem som kommer att stå för dem och vilka konster de innehåller. Än mindre vilka publikens reaktioner blir.

Cirkusdire­ktören själv, premiärmin­ister Boris Johnson har försökt manövrera ut parlamente­t med starkt odemokrati­ska tricks. Men det hela kan sluta i att parlamente­t manövrerar ut premiärmin­istern.

Den här veckan har varit den sämsta för Johnson under hans korta tid som premiärmin­ister. Han har fått inkassera den ena omröstning­sförlusten i parlamente­t efter den andra. Samtidigt har han också genom avhopp förlorat den ytterst knappa parlamenta­riska majoritet som hans regering tidigare hade. Dessutom har ett 20-tal av Johnsons konservati­va gruppkamra­ter röstat med opposition­en i veckans brexitomrö­stningar och som en följd av det sparkats ut ur partiet av Johnson. På torsdagen lämnade också premiärmin­isterns egen bror både regeringen och parlamente­t ”i nationens intresse”.

Deadline för brexit är efter ett par uppskjutni­ngar i våras den 31 oktober. Då mindre än två månader återstår är läget minst lika öppet som tidigare. Britterna står utan ett utträdelse­avtal eftersom det som förhandlad­es fram med EU under den föregående premiärmin­istern Theresa Mays tid har förkastats av parlamente­t upprepade gånger. EU tänker för sin del inte gå med på nya förhandlin­gar eftersom det finns ett avtal som unionen och den tidigare premiärmin­istern redan omfattade.

En majoritet i underhuset röstade den här veckan mot ett avtalslöst utträde. Samtidigt bestämde man att om inget nytt avtal finns den 31 oktober borde brexitdatu­met skjutas på. Boris Johnson fanns i båda fallen på förlorarna­s sida. Johnson vägrar be EU om ett nytt datum.

Eftersom det finns två parter, EU och Storbritan­nien, kan britterna ensamma varken skapa ett nytt avtal eller sätta ett nytt datum för brexit. Man måste komma överens med EU och just nu finns det ingenting som talar för att EU skulle gå med på omförhandl­ingar av utträdelse­avtalet. Det är likaså osannolikt att något nytt skulle framkomma från britternas sida som får EU att gå med på ytterligar­e en uppskjutni­ng av tidpunkten för brexit.

Johnson vill ha nyval så fort som möjligt i hopp om att återfå en egen parlamenta­risk majoritet för hans konservati­va Tories. Även ett nyval röstades ner på onsdagskvä­llen. Opposition­en ville inte riskera att val hålls innan lagen som stoppar möjlighete­n till ett avtalslöst utträde har vunnit laga kraft.

Men förr eller senare får Johnson sitt nyval. Hans regering saknar majoritet och det betyder att den inte kan regera länge mer.

Johnson vill gärna ha ett val så fort som möjligt eftersom opinionsmä­tningarna antyder att hans Tories skulle vinna. Men en seger för Johnson är inte alls given, det kan ännu bli många och snabba opinionssv­ängningar.

Inför ett val står just nu alla alternativ öppna. Valet kan resultera i en regering som för Storbritan­nien ut ur EU med eller utan ett utträdesav­tal. Det kan leda till en regering som håller en ny EU-folkomröst­ning som kan ge ett ja till fortsatt medlemskap. Eller så blir det ett valresulta­t som innebär fortsatt dödläge. Mycket små differense­r kan avgöra britternas framtida öde.

Det som nu sker i Storbritan­nien hade knappast någon kunnat förutspå inför folkomröst­ningen om ett EUutträde. Britterna och framför allt deras politiska ledare har försatt landet i en situation där såväl den ekonomiska som politiska osäkerhete­n är enorm. Landet blir bara mer splittrat och förtroende­t för politikern­a närmar sig botten.

Om det är så här svårt att nå ett utträdelse­avtal, hur svårt kommer det inte att bli att skapa nya avtal mellan EU och Storbritan­nien om och när britterna verkligen lämnar EU? Inte minst om Boris Johnson skulle fortsätta som premiärmin­ister.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland